Piletina je zahvalna namirnica koju možete iskombinirati u brojnim jelima, a uz ove recepte odvažite se na lagane obroke nakon kojih vam neće ostati puno suđa
Ručak bez puno muke: 20 top recepata s piletinom iz pećnice
Piletina iz pećnice predstavlja obroke koji se lako pripremaju, a opet ostavlja dovoljno kreativnosti da svakog dana jela budu drugačija oksuom i izgledom. Narežite povrće, marinirajte piletinu i sve zajedno bacite u tepsiju i stavite u pećnicu. Ubrzo će se na stolu naći ukusno jelo oko kojeg se niste morali puno truditi, a pritom niste ostaviti ni hrpu suđa koje sad morate prati, piše EatThis.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako otkriti je li piletina svježa
Pokretanje videa...
1. BBQ piletina
Ovo jelo ima blagi okus roštilja kojeg pritom niste morali uključiti, a uz brokulu, batat i BBQ umak recept od samo pet sastojaka ukusan je i brzo gotov.
Sastojci za dvije osobe:
4 pileća batka
2 šalice cvjetića brokule
1 slatki krumpir
Roštilj umak, vaš izbor
Maslinovo ulje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. U velikoj zdjeli pomiješajte batat narezan na kockice s maslinovim uljem, posolite i popaprite. Stavite ga na jednu stranu tepsije. U sredinu dodajte cvjetiće brokule i premažite ih maslinovim uljem, a u ostatak tepsije stavite meso i premažite ga umakom za roštilj. Pecite u oko 30 minuta, odnosno dok piletina nije gotova. Prije posluživanja piletinu premažite još jednim slojem BBQ umaka.
2. Pileći fajitas
Ovaj jednostavan recept možete pripremiti za samo 30 minuta, a sve što trebate učiniti je baciti malo piletine, nasjeckanu papriku i narezani luk na tepsiju i peći. Recept prilagodljiv, pa budite kreativni i napunite svoje fajite kiselim vrhnjem, sirom i drugim ukusnim dodacima.
Sastojci za fajitas:
1/2 kg pilećih prsa, narezanih na tanke komade
1 zelena paprika, narezana
1 crvena paprika, narezana na ploške
1 luk, narezan
8 tortilja
maslinovo ulje
Fajita mješavina začina:
1 žličica čilija u prahu
1 žličica paprike
1/2 žličice kima
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/2 žličice luka u prahu
1/2 žličice origana
1/2 žličice soli
1/4 žličice kajenskog papra
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. U maloj posudi pomiješajte začine. U tepsiju dodajte piletinu, papriku i narezani luk. Prelijte maslinovim uljem i pospite pomiješanim začinima te dobro promiješajte. Pecite 30 minuta. Poslužite na zagrijanim tortiljama s dodacima po želji.
3. Keto pesto piletina
Za ovaj nezahtjevan recept trebaju vam otkoštena pilećča prsa, pesto i mozzarella, a za potpuni dojam polsužite meso na salati s rajčicama.
Za piletinu:
1/2 kg pilećih prsa bez kostiju i kože
2 žlice maslinovog ulja
1/2 žličice soli
1/4 žličice crnog papra
1/2 šalice pesta od bosiljka
1 mozzarella narezana na ploške
Dodatak:
6 šalica baby rikule
1/4 šalice nasjeckanog crvenog luka
1/2 šalice cherry rajčice, prepolovljene
1/2 šalice maslinovog ulja
2 žlice bijelog vinskog octa
Priprema:
Pripremite piletinu. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva Celzijevih. Tepsiju obložite papirom za pečenje. Stavite pileća prsa u tepsiju i premažite ih uljem, solju i paprom. Pecite ih 20 do 25 minuta ili dok piletina ne bude gotova. Odozgo stavite ploške mozzarelle i premažite pestom te pecite još dvije do tri minute ili dok se sir ne otopi. Podijelite rikolu i luk na tanjure za posluživanje. Na vrh stavite piletinu i rajčice. U maloj posudi pomiješajte preostalih 1/2 šalice maslinovog ulja i ocat te začinite jelo.
4. Piletina u duginim bojama
Ako u hladnjaku imate raznog povrća koje biste uskoro mogli baciti, ovo je izvrstan recept za vas. Uz nutritivno bogato povrće i piletinu pripremite obrok za cijelu obitelj.
Sastojci:
1 srednji batat narezan na jednake komade
3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 1/4 žličice soli
3/4 žličice crnog papra
1/2 kg pilećih prsa bez kostiju i kože izrezanih na komade veličine zalogaja
1 mala glavica brokule izrezana na cvjetiće
1 crvena paprika očišćena od jezgre i izrezana na komade
1 tikvica prepolovljena po dužini, a zatim izrezana na polumjesece
1 žuta tikvivica prepolovljena po dužini, a zatim izrezana na polumjesece
Korica i sok od 1 srednjeg limuna
2 1/2 žličice talijanske mješavine začina
1 žličica češnjaka u prahu
1 žličica luka u prahu
1/4 šalice svježe ribanog parmezana
Priprema:
Stavite rešetku u sredinu pećnice i zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva Celzijevih. Za jednostavnije čišćenje poslije, obložite veliki lim za pečenje folijom. Lagano premažite foliju uljem. Stavite batat u veliku zdjelu. Prelijte jednom žlicom maslinovog ulja i pospite s 1/4 žličice soli i 1/4 žličice crnog papra. Promiješajte i rasporedite u jednom sloju na lim za pečenje. Pecite 10 minuta, ili dok batat tek ne počne omekšavati izvana, ali je još previše čvrst za jelo. U međuvremenu, u zdjelu koju ste prethodno koristili za batat stavite piletinu, brokulu, papriku, tikvice i žutu tikvu. Prelijte s preostale 2 žlice maslinovog ulja. Dodajte limunovu koricu i sok, mješavinu začina, češnjak u prahu, luk u prahu i preostalu žličicu soli i 1/2 žličice papra. Dobro promiješajte. Smjesu od piletine i povrća prebacite u tepsiju sa batatima, špatulom rasporedite u ravnomjeran sloj i još malo promiješajte ako je potrebno. Vratite u tepsiju u pećnicu i pecite dodatnih 15 do 20 minuta. Na pola pečenja ponovo promiješajte i pecite dok piletina ne bude govota, a povrće mekano. Pospite parmezanom i poslužite vruće.
5. Piletina s krumpirom i mrkvom
Hrskava piletina uz krumpire uvaljane u parmezan te pečena mrkva obrok je koji ćete pripremiti u trenu i idealan je za trenutke kad nemate vremena za kuhanje.
Sastojci:
4 komada pilećih prsa bez kostiju
1/2 kg mrkve oguljene i nasjeckane na komade
1 kg krumpira nasjeckanog na komade
3 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
1 žličica češnjaka u prahu
½ žličice sušenog bosiljka
½ žličice sušenog timijana
1 šalica balzamičnog octa
⅓ šalice meda
2 žlice ribanog parmezana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Na trećinu podmazane tepsije rasporedite krumpir u jednom sloju, na trećinu tepsije piletinu, a na preostalu trećinu mrkvu. U srednjoj tavi za umak zakuhajte balzamični ocat i med. Kuhajte oko pet minuta dok se ne reducira na pola, a zatim maknite s vatre i ulijte u zdjelu otpornu na toplinu. Nakapajte uljem krumpir, piletinu i mrkvu. Vrhovima prstiju utrljajte ulje u piletinu. Krumpir, piletinu i mrkvu začinite solju i paprom po ukusu, češnjakom u prahu, bosiljkom i timijanom. Pola balzamičnog umaka prelijte žlicom preko piletine. Po krumpiru pospite parmezan. Pecite 20-25 minuta. Piletinu i mrkvu prelijte preostalim balzamičnim umakom i poslužite.
6. Piletina u senfu s ružmarinom i limunom
Umak od grčkog jogurta, češnjaka i limuna ovom jelu daje doajm kao da jedete u restoranu, a najbolji dio je što vam ne treba puno vremena za pripremu.
Sastojci:
6 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus još po želji za posluživanje
2 žlice Dijon senfa
4 režnja češnjaka, sitno sjeckana ili ribana (ili 1 žličica češnjaka u prahu)
1 srednja ljutika, sitno nasjeckana (ili 1 žličica luka u prahu)
2 žlice nasjeckanog svježeg ružmarina (ili 1 žlica sušenog ružmarina)
1 žličica dimljene paprike
sok i korica od 1 limuna
sol i crni papar po ukusu
1 kg pilećih prsa ili otkoštenog zabatka
3-4 srednja krumpira izrezana na komade
1 žlica sirovih sjemenki sezama
1 vezica očišćenih šparoga
Feta umak
150- 200 gr feta sira
1/4 šalice običnog grčkog jogurta
1 naribani režanj češnjaka
sok od 1 limuna
1/4 šalice nasjeckanog svježeg začinskog bilja - kopra, bosiljka ili peršina (ili 2 žlice sušenog bilja)
1/4 žličice dimljene paprike
1 prstohvat mljevenih pahuljica crvene paprike
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pomiješajte četiri žlice maslinovog ulja, senf, češnjak, ljutiku, ružmarin, papriku, koricu limuna, limunov sok te prstohvat soli i papra. Dodajte piletinu i dobro promiješajte da se sjedini. Pustite da odstoji 15-20 minuta. Na lim za pečenje stavite krumpir s dvije žlice maslinovog ulja i sjemenkama sezama. Začinite solju i crnim paprom. Pecite 20 minuta, ili dok ne omekšaju. Izvadite krumpire iz pećnice i gurnite ih na jednu stranu tepsije. Stavite piletinu s druge strane. Oko piletine rasporedite šparoge. Prelijte žlicom maslinovog ulja, začinite solju i paprom. Vratite posudu u pećnicu i pecite još 20-25 minuta, dok piletina ne bude pečena. Za to vrijeme napravite umak. Pomiješajte fetu, jogurt, češnjak i limunov sok u blenderu i izmiksajte dok smjesa ne postane glatka i kremasta. Umiješajte začinsko bilje, papriku i prstohvat pahuljica crvene paprike. Po želji razrijedite limunovim sokom. Poslužite piletinu, krumpir i šparoge te prelijte feta umak preko piletine.
7. Souvlaki piletina s krumpirima
Ako volite grčku kuhinju, ovaj recept je idealan za vas. Jelo sadrži masline, fetu i povrće te nudi rapsodiju okusa na tanjuru.
Sastojci:
4 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
750 gr pilećih prsa bez kostiju
2 limuna, 1 očišćen od korice i soka, 1 prepolovljen
2 žlice balsamičnog octa
1 žlica nasjeckanog svježeg origana (ili 2 žličice sušenog)
1 žlica dimljene paprike
1 ljutika, sitno nasjeckana
5 režnjeva češnjaka, sitno nasjeckanih ili naribanih
1 veliki prstohvat soli i crnog papra
1 veliki prstohvat pahuljica crvene paprike
1/2 kg mladog krumpira, narezanog na komade
2 crvene paprike, narezane na ploške
1 srednji žuti luk, narezan na ploške
1/2 šalice sušenih rajčica pakiranih u ulju
1/3 šalice kalamata maslina bez koštica
3 žlice prženih pinjola (po želji)
250 gr feta sira narezanog na kockice
1/2 šalice običnog grčkog jogurta
miješano svježe začinsko bilje, za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. U srednje velikoj posudi pomiješajte dvije žlice maslinovog ulja, piletinu, koricu limuna, limunov sok, balzamički ocat, origano, papriku, ljutiku, četiri režnja češnjaka te veliki prstohvat soli, papra, i pahuljice crvene paprike. Dobro promiješajte da se sjedini. Pustite da odstoji 15-20 minuta. Na lim za pečenje stavite krumpir sa dvije žlice maslinovog ulja. Začinite solju i crnim paprom. Dodajte limun, promiješajte i pecite 20 minuta. Izvadite krumpir iz pećnice i dodajte piletinu. Oko piletine rasporedite paprike i luk u ravnomjernom sloju. Prelijte žlicom maslinovog ulja, začinite solju i paprom. Vratite posudu u pećnicu i pecite još 20-25 minuta, dok piletina ne bude pečena. U međuvremenu pomiješajte sušene rajčice i njihovo ulje, masline, pinjole i fetu u zdjeli. U posebnoj posudi pomiješajte jogurt, režanj češnjaka i prstohvat soli. Poslužite piletinu, krumpir, papriku i luk. Žlicom prelijte feta mix i jogurt preko piletine, a na vrh stavite šaku svježeg začinskog bilja.
8. Piletina s đumbirom i češnjakom
Prednost ovog jela je što ostatke možete sačuvati i konzumirati tijekom tjedna, a idealno je što vam je za pripremu potrebno svega 30 minuta.
Sastojci:
3/4 šalice sojinog umaka s niskim udjelom natrija
1/2 šalice vode
1/4 šalice bijelog octa
1/4 šalice ulja (maslinovo ulje)
komadić svježeg đumbira (oguljen)
4 režnja češnjaka
4 datulje (možete koristiti i 1/4 šalice meda ili šećera)
Za piletinu i brokulu:
1/2 kg pilećih prsa bez kože, narezanih na trakice
1 glavica brokule, narezana na cvjetiće (oko 5 šalica)
1 crvena paprika narezana na trakice
sezamovo ulje, sjemenke sezama
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pomiješajte sve sastojke za umak dok smjesa ne postane glatka. Stavite piletinu, brokulu i crvenu papriku na tepsiju. Prelijte oko 1/2 šalice umaka preko piletine i samo nekoliko žlica preko povrća. Pecite 10-15 minuta. Dok se brokula i piletina peku, kuhajte još 1/2 šalice umaka u malom loncu na srednje laganoj vatri dok se ne zgusne. Prelijte ga po gotovoj piletini i brokuli. Gotovo jelo složite na tanjur, prelijte sezamovim uljem te dodajte sjemenke sezama.
9. Marokanska piletina
Uz začinjeni batat i pečenu cvjetaču, ovo jelo ćete definitivno pripremati češće nego što vam se čini, a možete ga jesti savkodnevno. Svakako ga prije posluživanja začinite sušenim brusnicama, pistacijom ili začinskim biljem.
Sastojci:
750 gr pilećih bataka bez kostiju i kože
1 veliki batat, izrezan na kocke
2 šalice malih cvjetića cvjetače (od otprilike pola glavice cvjetače)
1 žuti luk, narezan na kockice
3 velike mrkve, narezane na komade
3 žlice maslinovog ulja
1 i 1/2 žličica mljevenog kima
1 i 1/2 žličica mljevene kurkume
1 i 1/2 žličica mljevenog cimeta
1/2 žličice češnjaka u prahu
1/4 žličice kajenskog papra
1/2 žličice soli
Puno svježe mljevenog crnog papra
Za ukrašavanje:
⅓ šalice nezaslađenih sušenih trešanja (ili sušenih brusnica)
¼ šalice korijandra narezanog na kockice
¼ šalice nasjeckanih pečenih pistacija (ili poprženih nasjeckanih badema)
Za umak od jogurta:
1 veliki režanj češnjaka
1/3 šalice običnog grčkog jogurta (punomasno mlijeko ili 2%)
1/4 šalice namrvljenog feta sira
½ žlice svježeg limunovog soka
1 žlica vode, za razrjeđivanje
Svježe mljevena sol i papar, po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Veliki lim za pečenje ili dva mala lima za pečenje obložite papirom za pečenje ili folijom. Stavite pileći batak, kockice batata, cvjetaču, komadiće luka i komadiće mrkve u veliku zdjelu. Dodajte maslinovo ulje, kurkumu, cimet, kumin, češnjak u prahu, kajenski papar te sol i papar. Čistim rukama pomiješajte sve sastojke dok se dobro ne sjedine, a začini ravnomjerno ne oblože piletinu i povrće. Izlijte na pripremljeni lim za pečenje (ili ravnomjerno podijelite između dva pleha.) Grupirajte povrće te razdvojite u jedan dio mrkvu, u drugi batat, zasebno cvjetaču i luk. Pecite 25-35 minuta, rotirajući tepsije i miješajući povrće na pola kako biste potaknuli ravnomjerno kuhanje. Znat ćete da je gotovo kada mrkva i batat omekšaju. Dok se jelo peče, pripremite umak od jogurta dodavanjem češnjaka, jogurta, fete, limunovog soka i vode u blender. Obraditi dok smjesa ne postane glatka. Malo posolite i popaprite po ukusu i još jednom proradite. Ostavite sa strane dok ne budete spremni za posluživanje. Kada su piletina i povrće gotovi, izvadite ih iz pećnice i odmah po jelu pospite sušene višnje, korijandar i pistacije. Možete nakapati umak od feta jogurta na obrok u tepsiji ili ga poslužite sa strane.
10. Talijanska piletina s tikvicom i rajčicama
Nema puno kalorija, ali zato je ovo jelo nenadmašno okusom. Dodatno, ostaci mogu stajhati u hladnjaku do četiri dana, pa vrijedi napraviti veću količinu ako ne mislite kuhati tijekom tjedna.
Sastojci:
4 komada pilećih prsa bez kostiju i kože
1 čajna žličica soli
1/4 šalice maslinovog ulja
1/4 šalice balzamičkog octa
2 žličice talijanske mješavine začina
1 i 1/2 žličica češnjaka u prahu
1/2 žličice crnog papra
1 litra umaka od cherry rajčica u kojima su plodovi cijeli
1 srednja tikvica
2 šalice mahuna
1/3 šalice svježe ribanog parmezana
2 do 3 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Priprema:
Pokrijte veliku dasku za rezanje plastičnom folijom, položite piletinu na vrh, a zatim razvucite drugi list plastične folije preko vrha. Lagano istucite pileća prsa na ravnomjernu debljinu. Pospite piletinu s 1/2 čajne žličice soli i stavite u veliku vrećicu s patentnim zatvaračem. U velikoj mjerici ili posudi za miješanje pomiješajte maslinovo ulje, balzamički ocat, talijansku mješavinu začina, češnjak u prahu, crni papar i preostalih 1/2 žličice soli. Ulijte polovicu smjese u vrećicu s piletinom i zatvorite je uklanjajući što je više moguće zraka. Lagano zgnječite i okrenite vrećicu tako da piletina bude ravnomjerno premazana marinadom, a zatim vrećicu ravno položite u posudu za pečenje. Stavite u hladnjak da se marinira 30 minuta ili do osam sati.
Dok se piletina marinira, pripremite povrće. Ostavite rajčice cijele. Tikvice narežite na kockice te očistite i narežite mahune. Povrće stavite u drugu vrećicu s patentnim zatvaračem. Ulijte preostalu smjesu s octom, zatvorite i stavite u hladnjak s piletinom.
Kada ste spremni za kuhanje, zagrijte pećnicu 220 stupnjeva Celzijevih. Izvadite piletinu i povrće iz hladnjaka i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi dok se pećnica grije. Veliku posudu za pečenje obilno premažite uljem ili obložite pek papirom ili silikonskom prostirkom za pečenje. Rasporedite povrće po rubovima tepsije i stavite piletinu u sredinu. Povrće se može malo preklapati, ali pazite da piletina ne sjedi na njemu. Pecite 15 do 20 minuta. Vrijeme pečenja ovisi će o veličini piletine i o tome koliko ste je tanko izlupali. Ako povrće nije mekano koliko biste željeli kada je piletina gotova, izvadite piletinu iz tepsije i premjestite je na tanjur i poklopite, zatim vratite tepsiju s povrćem u pećnicu i nastavite peći dok povrće ne bude gotovo. Stavite povrće i meso na tanjur te prije posluživanja pospite parmezanom i peršinom.
11. Piletina s limunom i paprom
Za pripremu ovog jela treba vam manje od 15 minuta, a jednako je ukusno u hladnim zimskim večerima ili topljim ljetnim noćima.
Sastojci:
1 veliki limun, narezan na tanke kolutove
1/2 kg pilećih prsa bez kostiju i bez kože, izrezanih na komade veličine zalogaja
1/2 kg svježih zelenih mahuna, obrezanih i prepolovljenih
1/2 jednog velikog ili 1 srednji crveni luk, narezan na trakice ili male komadiće
2 do 3 žlice maslinovog ulja
1 do 2 žličice začinske mješavine paprike s limunom
1 žličica soli ili po ukusu
1/2 žličice svježe mljevenog crnog papra ili po ukusu
svježi peršin, po želji za ukrašavanje
po želji završiti s parmezanom, češnjakom, soja umakom, čili umakom s češnjakom
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva, obložite lim za pečenje aluminijskom folijom radi lakšeg čišćenja i ravnomjerno rasporedite kriške limuna. Dodajte piletinu, mahune i luk, nakapajte maslinovim uljem, začinite limunskom paprikom, solju i paprom te pecite oko 15 minuta ili dok piletina ne bude pečena i povrće dobije zlatnu boju. Na pola pečenja okrenite piletinu i promiješajte povrće. Vrijeme pečenja ovisi o debljini piletine. Po želji prij posluživanja objed ukrasite svježim peršinom i završite s nekim od predloženih umaka.
12. Pileća shawarma sa sezamom, humusom i batatom
Stručnjaci kažu da je Damask dom shawarme, a pritom nije riječ samo o nazivu jela nego i pripremi mesa za to jelo. Ako jednostavnim jelom želite nekoga oboriti s nogu, onda je ovo pravi recept za vas.
Sastojci:
1 kg pilećih prsa bez kosti
1/4 šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 žlica meda
4 režnja češnjaka, sitno sjeckana ili ribana
1 žlica dimljene paprike
2 žličice mljevenog kima
1/2 žličice mljevenih pahuljica crvene paprike
sok od 1 limuna
sol i crni papar
2 srednja batata narezana na kolutove
2 žlice prženih sjemenki sezama
4 šalice baby rikole
1/3 šalice sušenih rajčica + 2 žlice ulja iz staklenke
120 gr feta sira narezanog na kockice
2 šalice običnog humusa, domaćeg ili kupljenog u trgovini
naan, perzijski krastavci i svježi kopar, za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 4220 stupnjeva. Pomiješajte piletinu, dvije žlice maslinovog ulja, med, češnjak, papriku, kim, mljevenu crvenu papriku, sok od 1 limuna te prstohvat soli i papra. Dobro promiješajte da se piletina ravnomjerno obloži. Dodajte batat i nakapajte maslinovim uljem, sjemenkama sezama, soli i paprom. Sve rasporedite u ravnomjeran sloj. Dodajte polovicu ocijeđenog soka limuna. Prebacite u pećnicu i pecite 40-45 minuta, miješajući na pola pečenja dok se piletina ne ispeče, a krumpir omekša. U međuvremenu pomiješajte rikolu, sušene rajčice i dvije žlice ulja iz staklenke te prstohvat soli i papra. Za posluživanje rasporedite humus u zdjelice i na vrh stavite piletinu, rikolu, krastavce, fetu i svježi kopar. Poslužite uz naan.
13. Piletina s Havaja uz ananas i papriku
Za ljubitelje manje klasičnih okusa, kombinacija sočnog ananasa, batata i paprike mogla bi biti dobitna kombinacija gotova u samo 40 minuta. Kod serviranja ne zaboravite dodati sušene pahuljice kokosa i sok limete.
Sastojci:
1/2 kg piletine bez kostiju, izrezane na komade veličine zalogaja
2 šalice svježeg ananasa narezanog na kockice
1 srednja crvena paprika, narezana na kockice
1 srednja zelena paprika, narezana na kockice
2 manja batata, oguljena i narezana na male kocke
1 žlica sezamovog ulja
1 žličica ulja uljane repice
1 žlica šećera kokosove palme ili smeđeg šećera
1 žlica nezaslađenih sušenih pahuljica kokosa
1 žlica soka limete
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Obložite lim za pečenje aluminijskom folijom i poprskajte ga uljem. Stavite piletinu, ananas, paprike i krumpire na pripremljeni lim za pečenje. Prelijte sezamovim uljem i uljem repice, pospite šećerom i začinite solju i paprom. Dobro promiješajte da se svi sastojci oblože. Pecite u pećnici 15 minuta, promiješajte i vratite u pećnicu na dodatnih 10 minuta ili dok lagano ne porumeni i piletina ne bude pečena. Neposredno prije posluživanja pospite kokosovim pahuljicama i nakapajte sokom limete.
14. Pileće pite sa tzazikijem
Ukusno i dekorativno jelo odličan je izbor za velika obiteljska okupljanja, a ako pripremljene sastojke poslužite odvojeno, svaki član obitelji može ih složiti prema vlastitom ukusu.
Sastojci:
Piletina:
1/2 kg pilećih prsa bez kostiju bez kože, narezanih na vrlo tanke trakice
3 režnja češnjaka, naribana
1 žlica maslinovog ulja
1–2 žlice limunovog soka
Po 1 čajna žličica kima, dimljene paprike i soli
1/2 žličice curry praha
crni papar po ukusu
2-3 paprike, narezane na ploške
maslinovo ulje i sol
Tzatziki:
3/4 šalice punomasnog običnog grčkog jogurta
1/2 šalice naribanog krastavca (otprilike polovica većeg krastavca)
1–2 žlice limunovog soka
1–2 žlice maslinovog ulja
1 mali režanj češnjaka, naribanog
1 žličica sušenog kopra
1/2 žličice soli
papar po ukusu
ostalo:
krastavci narezani na kockice
kockice crvenog luka
kalamata masline
feta sir
neka vrsta somuna (pita, naan, socca)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pomiješajte sastojke za piletinu u zdjeli. Marinirajte 30 minuta. U drugoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za tzatziki. U tepsiju stavite paprike začinjene maslinovim uljem i solju. Na drugi pleh stavite komade piletine. Oboje pecite 10-15 minuta, dok se piletina ne ispeče i paprika ne porumeni. Poslužite piletinu, paprike, umak i sve ostale dodatke na velikom pladnju.
15. Harissa piletina sa slanutkom i batatom
Ako ste ljubitelj začina, onda će vam se svidjeti ova kombinacija namirnica koju svakako poslužite uz feta sir i grčki jogurt.
Sastojci:
750 gr pilećih prsa
1/4 šalice maslinovog ulja
2 limuna, od jenog sok i korica, a drugi narezan
2 žlice harissa mješavine začina
1 žlica meda
sol i crni papar
2 srednja batata izrezana na komade
1 luk, narezan na ploške
1 konzerva slanutka, ocijeđena
1/2 šalice izmrvljenog feta sira
1/3 šalice zelenih maslina, zgnječenih
obični grčki jogurt i svježa menta ili korijandar za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pomiješajte piletinu, dvije žlice maslinovog ulja, limunov sok, limunovu koricu, začin harissu, med i veliki prstohvat soli i papra. Dodajte batat, luk i slanutak te prelijte s preostale 2 žlice maslinovog ulja, uz još jedan prstohvat soli i papra. Sve rasporedite u tepsiju u ravnomjeran sloj. Dodajte kriške limuna i prebacite u pećnicu. Pecite 40-45 minuta, miješajući na pola pečenja. U međuvremenu pomiješajte fetu, masline i malo maslinovog ulja u zdjelici. Tom smjesom prelijte piletinu prije posluživanja te sve pospite mentom ili korijandrom.
16. Piletina s krumpirom
Klasična kombinacija mnogima je najdraža, a riječ je o jelu koje se brzo priprema i još brže nestaje s tanjura.
Sastojci:
4 komada otkoštenih pilećih prsa ili 4-6 bataka bez kostiju
750 gr krumpira
¼ šalice ulja
sol i papar po ukusu
3 žlice suhe mješavine začina
2 žličice češnjaka u prahu
¼ šalice naribanog parmezana
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Izlupajte pileća prsa do ujednačene debljine. Namastite tepsiju i na nju rasporedite piletinu i krumpir u jednom sloju. Prelijte uljem i promiješajte. Obilno začinite solju i paprom, začinima i češnjakom u prahu. Po krumpiru pospite parmezan. Pecite 15 minuta, a zatim prebacite na roštilj opciju tri do pet minuta dok krumpir ne postane hrskav, a piletina porumeni. Po želji ukrasite peršinom i poslužite.
17. Pečena piletina s gljivama
Paprika, peršin i origano ovom jednostavnom jelu daju posebnu aromu, a ukoliko želite izbjeći da se povrće prepeče, narežite ga na veće komade.
Sastojci:
1 kg pilećih prsa bez kostiju i bez kože, izrezanih na komade veličine zalogaja
1 veliki crveni luk, narezan na velike komade
250 gr šampinjona
1 srednja/velika tikvica, narezana na velike komade
3 žlice maslinovog ulja
1 žličica paprike ili po ukusu (može se zamijeniti dimljenom paprikom)
1/2 žličice sušenog origana
1 žličica soli
3/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
1 do 2 žlice svježeg peršina, a može se zamijeniti bosiljkom, timijanom ili drugim svježim začinskim biljem po ukusu
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i obložite lim za pečenje aluminijskom folijom. Dodajte piletinu i sve ostale sastojke te dobro promiješajte rukama da se ravnomjerno rasporede začini. Pecite oko 20 minuta. Po želji ukrasite peršinom i odmah poslužite.
18. Terragon piletina sa šparogama
Za savršenu i profinjenu večeru kod kuće ne morate do obližnjeg restorana. Uz malo vremena i kvalitetne sastojke, možete priprediti jelo za pamćenje.
Sastojci:
2 limuna
1/4 šalice maslinovog ulja
4-6 režnjeva češnjaka, sitno sjeckanih (ili upotrijebite prešu za češnjak)
2 žličice soli
½ žličice papra
30 gr svježeg lišća estragona, grubo nasjeckanog
1 velika vezica šparoga, obrezana
1-2 velika poriluka, narezana na kolutove
4-5 komada srednjih pilećih prsa (bez kostiju, bez kože)
Priprema:
Napravite marinadu. Stavite koricu jednog limuna i njegov sok, oko 3 žlice, u malu zdjelu. Dodajte ulje, češnjak, sol i papar te dobro promiješajte dok se sol ne otopi. Dodajte ½ svježeg estragona, a ostatak sačuvajte za dekoraciju. Stavite šparoge u drugu zdjelu i žlicom prelijte sa malo marinade. Promiješajte da se sjedini i stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. U istu zdjelu dodajte poriluk, prelijte s malo marinade i raširite na pleh. Na kraju dodajte pileća prsa u preostalu marinad. Ugnijezdite piletinu među šparoge.
Izrežite koricu drugog limuna i pospite preko cijele tepsije, a zatim narežite limune na kolutove, slažući ih preko šparoga. Pecite oko 20 minuta. Izvadite iz pećnice. Sve malo promiješajte, okrenite piletinu da se dobro obloži aromatičnim sokovima, pospite preostalim svježim estragonom i poslužite.
19. Tandoori piletina s povrćem
Mrkva, batat i cvjetača u kombinaciji sa pilećim zabatkom i sjajnom tandoori marinadom razveselit će svakog člana vaše obitelji, jednako kao i nenadane goste ako vam treba recept koji je brzo gotov.
Sastojci:
Marinada:
1/2 šalice punomasnog jogurta
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica soka limete
6 režnjeva češnjaka
1 žlica svježeg đumbira, narezanog na ploške
1 žlica mljevenog korijandera
1 žlica mljevenog kima
2 žličice garam masale
2 žličice paprike (nedimljene)
1/2 žličice kurkume u prahu
1/4 žličice kajenskog papra
2 žličice soli
1 žličica papra
Ostalo:
1 kg pilećih bataka (bez kostiju, bez kože)
1 sloj povrća, narezanog na ploške ili kockice (mrkva, tikva, batat, luk, cvjetača, tikvice, paprika, krumpir, patlidžan itd.)
maslinovo ulje
sol
papar
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Sve sastojke za marinadu stavite u blender. Blendajte dok ne postane glatko. Ostavite 1/4 šalice sa strane. Stavite piletinu u zdjelu i prelijte preostalom marinadom odozgo ostavljajući 1/4 šalice za podlijevanje. Ostavite piletinu sa strane. Narežite povrće na istu debljinu kako bi se ravnomjerno peklo i stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Prelijte maslinovim uljem, solju i paprom. Stavite mariniranu piletinu preko povrća, a po želji žlicom dodajte nekoliko žličica marinade i preko povrća. Pecite na srednjoj rešetki oko 25 minuta. Premažite piletinu s još malo preostale marinade. Pecite još 10-12 minuta ili dok piletina ne bude gotova i povrće omekša. Poslužite uz basmati rižu i indijski naan kruh.
20. Korejska piletina
Ovo jelo odličnog je izgleda i okusa, a može se poslužiti kao samostalno jelo ili uz dodatak riže.
Sastojci:
2 srednja batata, izrezana na kockice
3 žlice maslinovog ulja
1/4 šalice sojinog umaka s niskim udjelom natrija
3-4 žlice Gochujanga (korejska pasta od čilija)
2 žlice meda
1 komad svježeg đumbira veličine oko 2,5 cm, naribanog
2 režnja češnjaka, naribana
2 žlice prženih sjemenki sezama
1 kg pilećih prsa bez kosti, izrezanih na kocke
sol i crni papar
1/4 šalice običnog grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
2-3 šalice kelja, grubo natrganog
sok 1 limete
1/4 šalice svježeg korijandra, grubo nasjeckanog
3 šalice kuhane bijele ili smeđe riže
kimichi, avokado, nasjeckana mrkva, zeleni luk, narezani krastavci i rotkvice, za posluživanje
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. Pomiješajte batat sa žlicom ulja, soli i paprom. Prebacite u pećnicu i pecite 20 minuta. Za izradu umaka u staklenoj posudi pomiješajte soja umak, Gochujang, med, đumbir, češnjak, žlicu ulja te sjemenke sezama. Stavite piletinu u drugu zdjelu i prelijte polovicom umaka. Izvadite krumpire iz pećnice i gurnite ih na jednu stranu tepsije. Na drugu stranu dodajte piletinu i umak koji je ostao u posudi. Vratite u pećnicu i nastavite peći još 15 minuta, dok se piletina ne ispeče. Tijekom zadnje 2-3 minute pečenja, uključite pećnicu na grill opciju i pecite dok se umak se zalijepi za piletinu. U međuvremenu pomiješajte 2-3 žlice preostalog Gochujang umaka s jogurtom. Začinite solju. U zdjeli pomiješajte kelj sa žlicom ulja, sokom od limete i prstohvatom soli. Ubacite korijander. Za posluživanje podijelite rižu u zdjelice. Na vrh stavite piletinu, krumpir, kelj i avokado. Dodajte ostale dodatke po želji i poslužite preliveno umakom.