Ovo začinjeno i pikantno jelo nadahnuto kinesko-američkom kuhinjom idealan je obrok koji će zasigurno oduševiti vaša nepca. A kao prilog uz ovu ukusnu piletinu možete poslužiti kuhanu rižu
Složite piletinu s crnim paprom i otkrijte ljubav na prvi zalogaj
Sastojci:
Za mariniranu piletinu:
- 3 žlice tamnog umaka od soje
- 3 žlice rižinog vina (može i suho sherry vino)
- 1 žličica sezamovog ulja
- 3 češnja češnjaka, mljevena ili ribana
- 1 žličica svježe mljevenog crnog papra
- 1/2 žličice soli
- 100 g kukuruznog škroba
- pileća prsa bez kostiju i kože, narezanih na kockice
Za umak:
- 50 g umaka od kamenica
- 50 g rižinog vina ili suhog sherry vina
- 1 žlica svježe mljevenog crnog papra
- 1 češanj češnjaka, mljeven ili nariban
- 80 ml pilećeg temeljca
- 1 žlica tamnog umaka od soje
Za prženje:
- 3 žlice biljnog ulja
- malo soli
- 1 žuta ili narančasta paprika, narezana na komade
- 3 stabljike celera, narezane na pola centimetra debljine
- 2 češnja češnjaka, narezana
- 3 mlada luka, narezana na ploške, odvojeno zelenje od bijelog dijela
- Bijela riža kuhana na pari, za posluživanje
Priprema:
Napravite marinadu: U veliku plitku posudu dodajte umak od soje, rižino vino (ili sherry), sezamovo ulje, češnjak, crni papar, sol i sve umutite da se sjedini. Dodajte šest žlica kukuruznog škroba i umutite kako bi sve grudice kukuruznog škroba usitnile. Dodajte piletinu narezanu na kockice u smjesu od kukuruznog škroba i promiješajte. Rasporedite ju u jedan sloj i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta.
Napravite umak: U međuvremenu, u posebnoj posudi, umutite sve sastojke za umak i stavite na stranu. Kada je piletina gotova s ​​mariniranjem, pospite preostalih šest žlica kukuruznog škroba.
Zagrijte wok ili veliku neljepljivu tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte dvije žlice neutralnog ulja. U serijama komadiće piletine dodajte u vruće ulje te pritom odvajajte komade koji su zalijepljeni.
Nastavite peći dok piletina ne dobije zlatno smeđu boju s tankom hrskavom koricom i dok nije potpuno pečena (4-5 minuta). Stavite komade piletine u jednom sloju na tepsiju obloženu papirnatim ručnikom.
Dodajte jednu žlicu ulja u wok/tavu i zagrijte na jakoj temperaturi dok ne vidite dim. Zatim dodajte paprike i celer te začinite s prstohvatom soli. Pecite i često miješajte na jakoj vatri oko dvije minute (paprike bi trebale početi pucati). Dodajte narezani češnjak i bijele komade mladog luka i pecite još dvije minute.
Nastavite miješati kako biste bili sigurni da je toplina ravnomjerno raspoređena. Dodajte umak za prženje i pustite da zavrije tako da se količina umaka počne smanjivati. Nastavite peći dok se umak ne reducira na pola, oko tri minute.
Postepeno vratite piletinu u wok/tavu i nakon svakog dodavanja je premažite umakom. Pospite zelenim dijelovima mladog luka i poslužite s kuhanom bijelom rižom, piše delish.