Obavijesti

Tech

Komentari 3

Isprobali smo Huawei Watch GT5 Pro: Fantastičan modni dodatak pazi na vaše zdravlje

Isprobali smo Huawei Watch GT5 Pro: Fantastičan modni dodatak pazi na vaše zdravlje
7

Titanij, čelik, keramika... vrhunski materijali značajka su i nove GT5 serije Huaweijevih satova, koji sada još preciznije bilježi vaše aktivnosti, ali i zdravlje uz pomoć mjerenja EKG-a, praćenja tijekom sna

VIDEO

Huawei je nedavno predstavio GT5 seriju satova, a s njom je stigla i Pro linija, kojom nastavljaju prošlogodišnju modnu filozofiju s vrhunskim materijalima i izgledom te naprednim tehnologijama.

Dizajn i izrada

Jedna od prvih stvari koja upada u oči kod Huawei Watch GT5 Pro je njegov elegantan dizajn. Nastavljaju dizajnersku filozofiju s prošlogodišnjih modela, a sada je osmerokutni dizajn još više izražen. Rubovi su oštriji i sat ima svoj stil. Osobno više preferiram okrugla, kućišta, ali testirani u sivo/crnoj varijanti izgleda iznimno atraktivno. Iako, od svih modela iz GT5 serije, najbolji dojam mi je ostavio Watch GT5 u plavoj varijanti koji je drugačiji od ostalih. Tu su još i varijante od čelika u GT5 modelima te kao pravi komad nakita, GT5 Pro od 42 mm s bijelom keramikom, očito namijenjen ženama. Testirani model imao je kućište od legure titanija i na ruci djeluje iznimno moćno i ozbiljno. Ovakva crna varijanta prilično je univerzalna, ali sa gomilom ‘maski’ možete mu dodati ekstra karakter.

24sata u Barceloni: Huawei GT5 'vidi' vašu ruku, isprobali smo i sat koji vam stalno mjeri tlak
24sata u Barceloni: Huawei GT5 'vidi' vašu ruku, isprobali smo i sat koji vam stalno mjeri tlak

Na testiranom modelu dizajnirali su “neprekinuti” spoj originalnog remena s kućištem, odnosno remen se lagano širi i stapa s kućištem. Huawei je tu ugradio i odličan novi mehanizam za brzo otpuštanje remena kako bi ga jednostavno promijenili, ako želite drugačiji stil. Lako možete staviti i neki zamjenski standardni 22 mm remen, ali zbog samog spoja remena i kućišta neće izgledati tako elegantno, iako će sigurno uskoro biti i gomila adekvatno dizajniranih zamjenskih narukvica. Testirani sat od titanija težak je 53 grama (bez remena) i pet grama je teži od čelične varijante na GT5, ali bez obzira na aktivnost, sat ne djeluje zamorno ili teško dok ga nosite, a čak je i u redu dok spavate s njim na ruci.

Huawei lansirao novu seriju Watch GT satova: Dostupni u prodaji uz atraktivan poklon
Huawei lansirao novu seriju Watch GT satova: Dostupni u prodaji uz atraktivan poklon

S desne strane nalazi se kotačić koji vam omogućuje navigaciju i zumiranje među aplikacije, a ispod je tipka za pokretanje vježbanja ili neke druge radnje, poput aktiviranja EKG-a. Kako se radi o Pro modelu, mislim da bi bilo odlično da je Huawei na njemu dodao još jednu tipku s lijeve strane za neku drugu radnju, ali i kako bi ga snažnije razlikovali od običnih GT uređaja. 

Dokaz kvaliteti izrade je i njegova izdržljivost, odnosno otpornost do 5 ATM, no Huawei ističe da sat podržava slobodno ronjenje na dubinama do 40 metara (IP69K)

Ekran

Zaslon od 1,43 inča AMOLED tehnologije prikazuje sliku rezolucije 466x466 piksela (326ppi)  i pruža živopisne boje i odličnu čitljivost na otvorenom i na sunčanom vremenu. Sat automatski kalibrira svjetlinu, no to je opcija koju možete isključiti, ako želite da uvijek prikazuje najsjajniju moguću sliku. Zvučnik ugrađen u sat nalazi se na desnoj strani i može poslužiti da slušate glazbu preko njega, no češće ćete se ipak javljati na pozive sa telefona i to radi dovoljno dobro, odnosno jasno.

Softver i korisničko iskustvo

GT5 Pro koristi HarmonyOS, Huaweijev vlastiti operativni sustav, koji se sa mobitelom uparuje kroz Huawei Health aplikaciju, a nju možete koristiti normalno na iOS ili Android uređajima (kroz App Gallery). Imate li Samsung mobitel, Huawei Health ćete naći i na Galaxy Store trgovini. Sama instalacija je brza i jednostavna, a nakon što satu date potrebne dozvole spremni ste za korištenje.

OS na satu je sada dobio blage dorade u samom sučelju, dojam mi je da neke stvari djeluju preglednije i jasnije, a i animacije su uglađenije. No najbolji dodatak je tipkovnica. To napokon znači da na poruke u WhatsAppu ili drugim aplikacijama ne morate odgovarati samo sa predefiniranim odgovorima, već i napisati konkretnu poruku. Istina, tipkovnica je minijaturna, ali ako ste u situaciji gdje vam nije jednostavno tipkati na mobitelu, poslužit će. Sučelje je dobilo opciju i za snimanje zaslona, a tu je i odlična navigacija na satu kroz Petal maps. 

Podaci otkrili: Huawei na tronu nosivih gadgeta, a doznajemo što će sve otkriti u Barceloni
Podaci otkrili: Huawei na tronu nosivih gadgeta, a doznajemo što će sve otkriti u Barceloni

I dalje je tu prilično malo dodatnih aplikacija, no njihov broj se povećava, iako tijekom svog korištenja sata nisam imao osjećaj da mi nešto nedostaje. Sve notifikacije i aktivnosti uredno prati, mogu upravljati glazbom i javiti se na telefon, to su, barem meni, neke i najznačajnije stavke. 

Huawei Health aplikacija i praćenje aktivnosti njegova je jaka snaga i glavne novosti su novi TruSense sustav koji omogućuje preciznije praćenje zdravlja i kondicije, a Huawei je u sat ugradio i novi sustav pozicioniranja koji su nazvali po suncokretima. Poanta je u tome da sada mogu prepoznati točan nagib ruke, ovisno o aktivnostima ili sportu kojim se bavite, a to im omogućuje puno preciznije prepoznavanje rute i iscrtavanje udaljenosti. Ovo su podaci koji će vjerojatno imati dugoročniji pozitivni učinak na vašem vježbanju. U sat sada možete ubaciti rute, a novo je i podrška za više od 15.000 golf terena diljem svijeta, ako je to vaš tip aktivnosti. Dat će vam 3D prikaz terena, mjeriti udaljenost do rupe i nuditi gomilu drugih važnih podataka, poput visine terena, brzine vjetra… Za druge aktivnosti, tu je više od 100 raznih modova vježbanja, a novost je i Huawei Health+. Radi se o pretplatnom modelu s premium tečajevima, poput vježbi s Pamelom Reif, ali i svjesnom meditacijom, vježbama disanja ili glazbom koja pomaže pri spavanju. 

Sama Health aplikacija jasno i pregledno pokazuje te podatke, no bilo bi puno korisnije kad bi na tom prvom ekranu dobili nekakav jasniji pokazatelj tih mjerenja, odnosno neki dublji kontekst, a ne samo prikaz aktualnog podatka.

Trajanje baterije

Jedan od najsnažnijih aduta Huaweijevih GT satova impresivno je trajanje baterije. Ovaj sat smo testirali proteklih dana, od predstavljanja u Barceloni i još mu se baterija nije ispraznila. GT5 Pro može izdržati do 14 dana na jednom punjenju, a ovisno o tome kako koristite sat, to se može spustiti i na nekih pet dana, ako imate stalno uključen ekran (AOD).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Optika, savršen Wi-Fi, ali i niz nevidljivih rješenja: Ovako je A1 opremio novi kamp na Pagu
FUTURISTIČKI ODMOR

Optika, savršen Wi-Fi, ali i niz nevidljivih rješenja: Ovako je A1 opremio novi kamp na Pagu

ICT Tim u A1 kompaniji ove godine bi trebao premašiti 100 ljudi, a rješenja koja su razvili za Avalona Aminess kamp na Pagu dosad su najveći projekt u Hrvatskoj

Evo kako se riješiti dosadnog sala na trbuhu u menopauzi
TREBA IMATI PLAN

Evo kako se riješiti dosadnog sala na trbuhu u menopauzi

Iako se metabolizam usporava, a emocionalna glad može uzrokovati kaos zbog hormonalnih promjena, prilagodba prehrane i fizičke aktivnosti može nam pomoći u održavanju zdrave tjelesne težine