Uživanje u roštilju jednako je veličanstven doživljaj i ako meso zamijenite ribom - treba samo znati poneki trik da bi njeno meso ostalo sočno te začine koji je čine ukusnom i mirisnom
Odmor nije odmor bez ribe, lignji i kozica na gradelama: Top 11 recepata za fina i sočna jela
Ako ste ljubitelj roštilja, dani godišnjeg odmora odlično su razdoblje za to da napravite odmak od mesa i na roštilju 'okrenete' neke od plodova mora.
POGLEDAJTE VIDEO: Riba spada u namirnice važne za prevenciju niza bolesti
Pokretanje videa...
Bitno je samo usvojiti nekoliko tajni koje će pomoći da riba i drugi plodovi mora budu fino pečeni, ne presuhi, te da 'upiju' arome začina i dodataka koje možete iskoristiti da dodate različite okuse. Donosimo vam nekoliko recepata sa savjetima za savršenstvo sa žara:
1. Miješana riba s gradela
SASTOJCI: 1 kg ribe (orada, srdele, grdobina...), grančica ružmarina, 4 dl maslinova ulja, sol, papar
PRIPREMA: Očistite i pripremite ribu, zatim je osušite, posolite i popaprite te prelijte maslinovim uljem. Gradele zagrijte i premažite uljem, a zatim polako stavite ribu.
SAVJETI: Veliku ribu pecite s podignutim gradelama (možete podmetnuti po jednu ciglu pod svaki kraj, ako nemate roštilj kod kojega se rešetka može podići), pa postupno spuštajte na nižu razinu, te okrenite. Na toj razini možete dodavati na roštilj ribe koje su manje. Tijekom pečenja ribu premazujte grančicom ružmarina namočenom u maslinovo ulje.
2. Morski roštilj
SASTOJCI: 2 odreska tune, 2 tikvice, crvena paprika, patlidžan; marinada: bosiljak, peršin, 60 ml maslinova ulja, 3 češnja češnjaka, papar, sok jednog limuna
PRIPREMA: Usitnite i pomiješajte sastojke za marinadu. Dio marinade premažite preko odrezaka tune, a dio čuvajte za povrće. Ostavite tikvice u marinadi oko sat vremena prije pečenja. Tikvice, paprike i patlidžan narežite na duge ploške, prelijte marinadom i ispecite na roštilju. Odreske tune pecite pet minuta sa svake strane.
SAVJET: Ostavite odreske tune da odstoje nekoliko minuta nakon pečenja, kako bi se svi okusi povezali.
3. Orada s ružmarinom
SASTOJCI: 4 očišćene orade, grančica ružmarina; maslac s peršinom: 100 g omekšanog maslaca, žličica naribane limunove kore, žličica limunova soka, žlica sjeckanog peršina
PRIPREMA: Odrežite četiri komada aluminijske folije, takve veličine da sa svakim možete potpuno omotati ribu. Svaku ribu posolite i stavite na komad folije, pa ju pospite ribu listićima ružmarina. Zamotajte je u foliju i spojite krajeve, tako da tijekom pečenja ne izlazi tekućina. Za maslac s peršinom izmiksajte sve sastojke i poslužite uz ribu.
SAVJET: Pecite ribu na slabijoj vatri 20 do 30 minuta, s tim da na pola vremena treba okrenuti folije.
4. Lignje sa žara
SASTOJCI: 25 dkg liganja po osobi, sitno sjeckani češnjak, peršinov list i maslinovo ulje te papar i sol po želji, 1 limun narezan na deblje kriške
PRIPREMA: Lignje očistite i začinite solju, paprom i maslinovim uljem. Zagrijte roštilj, pa ga obrišite krpom ili kuhinjskim papirom koji ste namočili u malo maslinovog ulja. Složite lignje na roštilj i pecite ih na jakoj vatri tri do četiri minute sa svake strane. Pomiješajte sitno sjeckani češnjak s maslinovim uljem i sjeckanim peršinom, pa prelijte preko pečenih lignji.
SAVJET: Lignje treba poslužiti odmah, dok su još posve vruće od žara. Poslužite ih s limunom, tako da ga svatko na tanjuru može ocijediti po njima, po želji.
5. Zubatac na gradelama
SASTOJCI: Zubatac težine 4 do 5 kg, 600 g lešo krumpira, 100 grama sjeckanog češnjaka, 1,5 dcl maslinovog ulja, sjeckani peršin, soli i papra.
PRIPREMA: Ribu očistite i posolite kratko prije nego što ćete ju staviti na gradele. Stavite ribu na gradele, vatra ne smije biti previše jaka. Zapecite ju s jedne strane, pa okrenite. Kad riba s obje strane dobije koricu, podignite gradele u vis (možete podmetnuti ciglu pod svaki kraj rešetke). Nastavite tako peći ribu još oko 1 sat, podlijevajući je svako malo s malo ulja, da se ne osuši. Prije serviranja polijte ju s još malo maslinovog ulja i pospite češnjakom i peršinom.
U posebnu zdjelicu pomiješajte maslinovo ulje sa sjeckanim češnjakom i peršinom, kako bi si svatko mogao dodati marinade po želji. Ribu poslužite s kuhanim krumpirom i povrćem: Blitvom, kuhanim tikvicama ili mahunama.
SAVJET: Ribu solite minutu, dvije prije nego ćete ju staviti na gradele, da se sol ne otopi i ne pretvori u vodu zbog koje će se riba lijepiti za roštilj.
6. Oslić u marinadi na žaru
SASTOJCI: 1kg oslića, 1 dl maslinovog ulja, 1 limeta, 1 limun, nekoliko grančica ružmarina, sol i papar, malo crvene paprike (po želji)
PRIPREMA: Ribu posolite, pobiberite i utrljajte malo paprike (po želji). U posudu sa poklopcem u koju stane sva riba ulijte maslinovo ulje, dodajte ružmarin, naribanu koricu limete i limuna i oboje narezano na kriške. Ubacite ribu, sve dobro promiješajte i poklopite, pa ostavite u hladnjaku barem jedan sat.
Rešetke roštilja malo premažite uljem, poslažite ribu i pecite desetak minuta s jedne strane. Znat ćete da je gotova kad ju probate odvojiti od roštilja – povucite lagano, pa ako se riba 'ne da odvojiti' od rešetke, ostavite još malo na roštilju. Kad se riba bude lako odvajala od roštilja, okrenite ju i pecite još 5 do 6 minuta.
SAVJET: Limun i limetu iz marinade nemojte baciti, već ih prepecite zajedno s ribom na roštilju – odlični su kao prilog.
7. Kozice na žaru sa prepečenim kruhom
SASTOJCI: 4 kriške kruha od kiselog tijesta, debelo narezane, 12 velikih zelenih kozica, 100g maslaca, malo omekšalog, 1/2 žličice mljevene čili papričice, 2 režnja češnjaka, sitno sjeckanog, korica od polovice limuna i jedan limun narezan na kriške, prstohvat soli, 1 žličica sušenog origana, šaka peršinovog lišća.
PRIPREMA: Zarežite kozice oštrim nožem i pažljivo im razrežite trbušnu stranu, kako ne biste prerezali leđa, pa nožićem odstranite iznutrice. Lagano pritisnite kozicu kako biste je rastvorili i izravnali. Pomiješajte pola količine maslaca, pola količine češnjaka sa svom čili paprikom i koricom limuna te dodajte sol. Miješajte dok se sastojci dobro ne izmiješaju, pa kistom nanesite maslac na meso kozica. Ostavite ih prije pečenja u toj marinadi u hladnjaku.
U mužaru zgnječite preostali češnjak s malo soli i dodajte peršin i origano. Gnječite dok se mješavina ne pretvori u pastu, pa umiješajte u preostali maslac.
Zagrijte roštilj na visoku temperaturu. Prepecite kruh, minutu do dvije sa svake strane, pa stavite kozice s oklopom prema dolje. Pecite 30 sekundi do minutu, odnosno dok oklop ne počne mijenjati boju i meso ne poprimi bijelu boju. Premažite maslac sa začinskim biljem preko vrućeg kiselog tijesta. Poslužite s kozicama i limunom.
SAVJET: Kozice bi u marinadi od maslaca, češnjaka, čili paprike i korice limuna trebale odstajati barem nekoliko sati, pa će okusi biti izraženiji.
8. Pastrva sa začinskim biljem
SASTOJCI: 4 pastrve, 8 češnjeva usitnjenog češnjaka, žlica maslinova ulja, 8 ploški slanine, žličica majčine dušice, žličica ružmarina, žličica kadulje, ploške limuna
PRIPREMA: Očišćene pastrve složite na papirnati ubrus, osušite, malo zarežite s bočne strane i posolite izvana i iznutra. Napunite ih smjesom češnjaka i ulja, omotajte ih slaninom i pospite mješavinom začinskih trava. Prekrijte ih limunovim ploškama i pecite 10-15 minuta uz povremeno okretanje.
SAVJET: Ribu nemojte okretati prečesto i previše, da se ne raspadne. Upotrijebite širu lopaticu pritom.
9. Šaran u rašljama
SASTOJCI: 2 kg šarana, oko 1/2 žlice soli, žlica mljevene paprike
PRIPREMA: Šarana očistite pa razrežite uz kralježnicu na dva dijela. Operite ga i osušite, nasolite i natrljajte mljevenom paprikom pa ostavite dva sata. Stavite ribu u rašlje pa najprije pecite stranu s kožom 40 min. Okrenite pa pecite još jedan sat okrećući šarana svakih 20 min.
SAVJET: Za ovakav način pečenja šarana treba malo truda i prakse. Možda vam neće uspjeti da meso ribe ostane sočno baš od prve, no kad steknete praksu, bit će savršen zalogaj.
10. Skuša s koprom
SASTOJCI: vezica svježeg kopra, 700 grama mladoga krumpira, sol, žličica papra u zrnu, ulje za premazivanje, 4 fileta skuše, 4 žlice majoneze, 4 žlice gustog jogurta, 300 grama kapara, limun
PRIPREMA: Zakuhajte vodu u loncu. Odvojite listiće od stabljike kopra pa očišćeni krumpir sa stabljikama kopra stavite u lonac i posolite. Prelijte ih vrelom vodom pa kuhajte 10-15 minuta.
Zagrijte roštilj, zgnječite papar i premažite rešetku uljem. Potom stavite na nju filete skuše kožom nadolje. Poparite ih, pa pecite pet minuta i okrenite. Pecite još oko pet minuta. Opet ih okrenite i pecite još dvije minute.
Izmiješajte majonezu i jogurt, nasjeckajte listove kopra i kapare pa umiješajte u smjesu. Posolite mesnati dio pečene ribe. Ocijedite krumpir, maknite stabljike kopra pa poslužite s ribom, majonezom i limunom.
SAVJET: Ribu svakako solite tek nakon pečenja, jer bi soljenje prije moglo dovesti do toga da se lijepi za roštilj.
11. Srdele na žaru
SASTOJCI: 2 kg srdela, 20 g morske soli, pola male žličice bijelog papra, 2 grančice ružmarina, 1 dl suncokretovog ulja
PRIPREMA: Srdele očistiti i oprati. Dobro je ostaviti ih neko vrijeme da se ocijede i posuše. Stavite ih u veliku zdjelu, pa posolite s morskom soli, dodajte bijeli papar, ružmarin i suncokretovo ulje. Lagano ih rukama promiješajte, bez gnječenja.
Premažite rešetku roštilja kriškom limuna, pa poredajte srdele. Pecite ih 10 minuta s jedne, pa 5 minuta sa druge strane. Izvadite s roštilja i poslužite tople.
SAVJET: Pečene srdele slažite na poslužavnik u ravnim redovima i ne previše natrpane jednu na drugu, da se ne zgnječe.