Obavijesti

Lifestyle

Komentari 36

Najbolje od jagoda: Uživajte u juhi, margariti, sladoledu, piti...

Najbolje od jagoda: Uživajte u juhi, margariti, sladoledu, piti...

SLATKI RECEPTI Svjež plod ima žarko crvenu boju bez bijelih i zelenih vrhova. Da bi ostale što dulje svježe, treba ih čuvati u papirnatom ubrusu i plastičnoj kutiji

Stigla je sezona jagoda, idealno vrijeme za pripremu najukusnijih slastica i osvježavajućih pića. Jagode smatraju kraljicama proljeća, a toliko su omiljene da im je u Belgiji posvećen muzej.

Pri kupnji jagoda treba obratiti pažnju na to da imaju peteljke, da su plodovi zreli, sočni i jako crvene boje bez bijelih ili zelenih vrhova. Iako su odlične svježe ili posute s malo šećera, sa šlagom ili rastopljenom čokoladom, ukusne su i u kombinacijama s alkoholnim pićima kao što su bijeli rum, šampanjac, narančin liker i crveno vino, ali i u kolačima, voćnim pitama ili kremama. Jagode uz dodatak limunova soka i šećera u prahu možete usitniti u multipraktiku i procijediti kako biste dobili pire prikladan za pripremu sladoleda, sorbeta, frapea, pjenica, umaka i sokova, a isprobajte i osvježavajuću juhu od jagoda.

Vene liječe jagode, borovnice, heljda, aronija, trešnje, jabuke
Vene liječe jagode, borovnice, heljda, aronija, trešnje, jabuke

Jagode se vrlo rijetko termički obrađuju, osim ako od njih ne radite marmelade ili džemove, a za to se mogu upotrebljavati i šumske jagode. Očistite jagode i stavite u lonac sa šećerom. Ostavite da odstoje najmanje 30 minuta, a najbolje bi bilo preko noći kako bi pustile sok. Stavite na štednjak i kuhajte na jakoj vatri dok ne provriju. Zatim smanjite temperaturu i kuhajte oko pola sata. Važno je samo odstranjivati pjenu dok se kuha, a kad je više nema - džem je gotov.

Recepti za torte koje rado jedu čak i članovi kraljevske obitelji
Recepti za torte koje rado jedu čak i članovi kraljevske obitelji

Kako biste što dulje uživali u delicijama od jagoda možete ih zamrznuti. Operite ih i stavite na pladanj u jednom sloju. Pospite šećerom i ostavite da se zamrznu. Nakon toga spremite ih u plastične vrećice, a kako će vjerojatno poprilično omekšati, u sljedećih godinu dana koristite ih za pripremu sladoleda i umaka ili finih napitaka poput smoothieja. Jagode se preporučuje čuvati u papirnatom ubrusu u plastičnoj posudi u hladnjaku kako bi što duže ostale svježe. Savršene su i kao dijetetska hrana jer pomažu u sagorijevanju nakupljenih masnoća, a 100 grama sadrži samo 32 kalorije. Bogate su antioksidansima i vitaminom C. Njihovo konzumiranje snižava razinu LDL kolesterola, a smatra se i da smanjuju rizik od dijabetesa i karcinoma.

RECEPTI S JAGODAMA:

Pita od jagoda

SASTOJCI: Tijesto: 2 1/2 šalice glatkog brašna, 2 žlice šećera, 3/4 žličice soli, 1 šalica hladnog maslaca narezanog na kockice, 1/2 šalice mlaćenice; Punjenje: 5-6 šalica narezanih jagoda, 1/2 šalice šećera, 1/3 šalice smeđeg šećera, 1/4 šalice škroba, malo soli, 2 žlice limunova soka, 1/4 žličice đumbira u prahu; PREMAZ: 1 jaje, šećer

PRIPREMA: Tijesto: U zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte maslac i s prstima ga umiješajte u brašno. Napravite rupu u sredini pa ulijte hladnu mlaćenicu. Vilicom umiješajte tijesto. Stavite tijesto na lagano pobrašnjenu podlogu. Bit će dosta vlažno. Podijelite ga na dva dijela i nježno mijesite u dva diska. Svaki posebno zamotajte u plastičnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena. Punjenje: U zdjeli pomiješajte jagode, šećer, škrob, sol, limunov sok i đumbir u prahu. Miješajte dok se sav škrob ne upije u jagode pa ostavite 10 minuta. Jagode će za to vrijeme pustiti svoj sok. Pita: Razvaljajte jedan dio tijesta na dobro pobrašnjenoj podlozi te je prebacite u lim za pečenje. Prelijte punjenjem od jagoda. Drugi dio tijesta razvaljajte pa od njega režite trake. Postavite ih preko punjenja i premažite jajetom te pospite šećerom. Pecite na 200°C 15 minuta, a  zatim smanjite temperaturu na 190°C i pecite još pola sata. Pita je gotova kad tijesto dobije zlaćanu boju a na punjenju se pojave mjehurići. Ohladite prije posluživanja.

Margarita s jagodama

SASTOJCI: 450 g jagoda, 1 šalica tekile, 2/3 šalice svježe cijeđenog soka limete, oko 1/2 šalice meda ili sirupa agave, 1/4 šalice likera od naranče, led, sol, komadići jagoda za ukras

PRIPREMA: Dodajte sve sastojke u blender i miksajte dok ne postane potpuno glatko. Ostavite 3 minute pa maknite pjenu s vrha. Rub čaše pređite s komadićem limete pa je uronite u sol. Ukrasite jagodama ili kriškama limete te poslužite piće s ledom.

Galette s jagodama

SASTOJCI: tijesto: 125 g oštrog brašna, 125 g glatkog brašna, 150 g maslaca, 75 g šećera u prahu, žlica kiselog vrhnja; punjenje od jagoda: 350 g ricotta sira, 3 žlice limunovog soka, 4 žlice šećera u prahu, 1 vanilin šećer, 500 g jagoda, šaka mente, šećer u prahu (za jagode)

PRIPREMA: Pomiješajte sastojke za tijesto. Rukom ga oblikujte u kuglu, obložite prozirnom folijom i stavite u hladnjak pola sata. Jagode narežite na ploške i pospite šećerom. Mentu grubo nasjeckajte te je dodajte jagodama. Stavite u hladnjak da puste sok. Ricotti dodajte limunov sok, 4 žlice šećera u prahu i vanilin šećer. Tijesto razvaljajte u kružnicu debljine pola centimetra između dva sloja prozirne folije. Prebacite na papir za pečenje, te na njega rasporedite ricottu tako da dva centimetara od ruba bude prazno (to ćete kasnije preklopiti). Ocijedite jagode od soka, pa ih rasporedite po ricotti. Preklopite rubove tijesta. Pecite 25 minuta na 180°C, te još 10 minuta na 220°C. Pet minuta prije kraja pečenja možete politi jagode s par žlica preostalog soka. Ukrasite listićima mente.

Hladna juha od jagoda

SASTOJCI: 1 šalica vode, 1 šalica nezaslađenog soka od jabuke, 2/3 šalice šećera, 1/2 žličice cimeta, 1/8 žličice mljevenih klinčića, 2 šalice jagoda, 2 šalice jogurta od jagode, 1/4 šalice kiselog vrhnja, 2-3 kapi jestive boje

PRIPREMA: U velikom loncu pomiješajte 3/4 šalice vode, sok od jabuke, šećer, cimet i klinčić. Povremeno miješajući, pustite da zavrije pa maknite s vatre. Stavite jagode i preostalu vodu u blender pa miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte sok od jabuke pa umiješajte jogurt i crvenu boju. Pokriveno držite u hladnjaku bar 2 sata. Poslužite u zdjelicama s vrhnjem.

Tiramisu od jagoda

SASTOJCI: 375 g narezanih jagoda, 1/4 šalice soka od naranče ili jabuke, 1/4 šalice prosijanog šećera u prahu, 450 g piškota, 1/3 šalice mascarponea, 1 šalica

PRIPREMA: Izmiksajte 125 g jagoda, sok naranče ili jabuke i 2 žlice šećera u prahu u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu. Sačuvajte dvije žličice te smjese. Piškote stavite na veliki tanjur te prelijte ostatkom smjese. Mascarpone i preostali šećer u prahu sjedinite u velikoj zdjeli. Umiješajte šlag. Tiramisu poslužite u čašama. Stavljajte red piškota, red kreme od mascarponea pa red jagoda. Na vrh pokapajte malo sačuvane smjese.

Limunada od jagoda

SASTOJCI: 1 1/2 šalica jagoda, 1 1/2 šalica svježeg limunovog soka (od otprilike 5 limuna), 1 šalica šećera, 3 šalice hladne vode

PRIPREMA: U blender stavite jagode i 2 žlice limunovog soka te miksajte dok ne bude glatko. Procijedite kako biste odstranili sjemenke. Pomiješajte dobiveni pire s ostatkom limunova soka, šećerom i vodom dok se šećer ne otopi. Po potrebi dodajte još šećera.

Mini tartovi od jagoda

SASTOJCI: Za tijesto: 160 g glatkog brašna, 120 g maslaca, 65 g šećera, prstohvat soli, Za nadjev: 200 ml slatkog vrhnja, 350 g jagoda

PRIPREMA: Maslac narezan na kockice razmrvite u brašnu, šećeru i soli te rukama oblikujte kuglu. Razdijelite tijesto na manje komade i utisnite u namašćene i pobrašnjene kalupe za mini tartove ili muffine. Ispecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 175°C 15-ak minuta, da dobiju zlatnu boju, ali ne zagore na rubovima. Ohladite ih i napunite tučenim slatkim vrhnjem i narezanim jagodama.

Sladoled od jagoda

SASTOJCI: 1 1/2 šalica narezanih jagoda, 2 žlice meda, 1/2 šalice šećera, 1 žličica limunovog soka, 1 1/2  šalica vrhnja za šlag, 1 žličica ekstrakta vanilije

PRIPREMA: U velikoj posudi pomiješajte komadiće jagoda, med, šećer i limunov sok. Ostavite da stoji 15-20 minuta ili dok jagode ne puste svoj sok. Zatim usitnite vilicom da nema prevelikih komadića jagoda, a ako ne želite komadiće voća u sladoledu, usitnite ga u blenderu. Umiješajte vrhnje za šlag i ekstrakt vanilije. Zamrznite.

Cupcakesi s jagodama

SASTOJCI: Tijesto: 1 1/2 šalice glatkog brašna, 1 žličica praška za pecivo, 1/4 žličice soli, 1/2 šalice maslaca na sobnoj temperaturi, 1 šalica šećera, 1 jaje, 2 bjelanjka, 2 žličice ekstrakta vanilije, 1/4 šalice punomasnog mlijeka, 1 šalica komadića jagoda; Krema: 12 žlica maslaca na sobnoj temperaturi, 3 šalice prosijanog šećera u prahu, 3 žlice pirea od jagoda, 1/4 žličice ekstrakta vanilije, 1 žlica džema od jagode; Pire: 3-5 jagoda izmiksanih u blenderu, jagode za ukras

PRIPREMA: Tijesto: U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli miksajte maslac dvije do tri minute. Polako dodavajte šećer i miksajte dok se ne sjedini. Smanjite brzinu miksera pa dodajte jaja, bjelanjke i ekstrakt vanilije. Zatim dodajte polovicu brašna, mlijeko i ostatak brašna. Spatulom umiješajte komadiće jagoda. Ravnomjerno rasporedite smjesu u kalupe za muffine pa pecite 18-20 minuta na 180°C. Potpuno ohladite prije nego na njih nanesete kremu. Krema: Miksajte maslac dvije minute. Postupno dodajte šećer u prahu. Dodajte pire od jagoda, ekstrakt vanilije i džem te miksajte srednjom brzinom. Stavite u slastičarsku vrećicu i istisnite na cupcakese. Ukrasite jagodama.

Lisnato tijesto punjeno jagodama

SASTOJCI: Krema: 60 g šećera, 2 žlice škroba, malo soli, 2 žumanjka, 240 ml mlijeka, 1/4 žličice ekstrakta vanilije; Peciva: 455 g lisnatog tijesta, 455 g komadića jagoda, 1 šalica kreme, 1 jaje za premazivanje, šećer u prahu

PRIPREMA: Krema: Pomiješajte šećer, škrob i sol u zdjeli. Dodajte žumanjke i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu. U lonac s debelim dnom stavite mlijeko. Miješajte kako ne bi zagorjelo. Nakon što počne krčkati maknite s vatre i ulijte oko 1/3 mlijeka u smjesu s jajima. Brzo umiješajte pa vratite u lonac s preostalim mlijekom. Vratite na vatru i kuhajte na srednjoj temperaturi, stalno miješajući dok smjesa ne počne vreti i zgusne se poput pudinga. Maknite s vatre i dodajte ekstrakt vanilije. Pokrijte papirom za pečenje kako se ne bi stvarala kožica. Peciva: Izvaljajte lisnato tijesto pa na njega stavite otprilike žlicu kreme, a na nju komadiće jagoda. Rubove tijesta stisnite kako se sadržaj ne bi izlio pri pečenju. Premažite jajetom pa pecite 25-35 minuta na 190°C. Pospite šećerom u prahu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 36
Top trikovi kako da vam božićna zvijezda traje do idućeg Božića
EVO NA ŠTO OBRATITI PAŽNJU

Top trikovi kako da vam božićna zvijezda traje do idućeg Božića

Važno je da kupite Božićnu zvijezdu koja nije bila izložena propuhu ili neadekvatnim uvjetima, jer će u protivnom po dolasku kući početi gubiti lišće, savjetuje osječki cvjećar Slaven Pavlović