U ublažavanju tegoba venske cirkulacije pomažu ekstrakt divljeg kestena, ginkgo bilobe, lista vinove loze i veprine. Za zdravlje vena bitan je i vitamin E koji se nalazi u biljnim uljima
Vene liječe jagode, borovnice, heljda, aronija, trešnje, jabuke
Proširene ili varikozne vene najčešći su venski poremećaj, a smatra se da svaka peta osoba boluje od poremećaja venske cirkulacije. Pritom su češće pogođene žene nego muškarci, a broj oboljelih se povećava s dobi. Problemi s proširenim venama nisu samo estetske prirode, ako se ne liječe mogu se pretvoriti i u ozbiljniji zdravstveni problem.
Kreme zamijenite citrusima
Vene su krvne žile koje transportiraju krv prema srcu i sadrže valvule koje onemogućuju povratak krvi u suprotnom smjeru te tako prkose gravitaciji. Varikozne vene nastaju kad valvule oslabe i tad se krv može nakupljati u ekstremitetima, cirkulacija slabi i krv se ne može nesmetano vraćati prema srcu.
Obično se javljaju na stražnjoj ili unutrašnjoj strani nogu kao posljedica dugotrajnog sjedenja ili stajanja. Manifestiraju se kao povećane, plave ili ljubičaste ispupčene žile, a mogu se javiti i sitnije kapilare koje podsjećaju na paukovu mrežu. Prvi znaci poremećaja očituju se kao bol i težina u potkoljenicama, brzo umaranje, osjećaj peckanja, otekline u predjelu gležnjeva, grčevi u nogama prilikom spavanja ili dugotrajnog nemijenjanja položaja.
Ovi su simptomi već znak za uzbunu, jer kako bolest odmiče i postaje kronična, i simptomi poprimaju ozbiljniji karakter. Koža na kritičnim mjestima postaje sve tamnija, javljaju se svrab i otok te slijedi pojava rana. U tom je trenutku ključno reagirati i početi s preventivnom terapijom u vidu pravilne prehrane, kontrole tjelesne mase, izbjegavanja visokih temperatura, redovite tjelesne aktivnosti i uzimanja odgovarajućih dodataka prehrani.
Najznačajniji prehrambeni borci protiv proširenih vena su bioflavonoidi. Manje je poznato da su ti prirodni spojevi iz biljaka osnovne djelatne tvari u kremama i bezreceptnim lijekovima koji se koriste za ublažavanje tegoba s proširenim venama. Sve te tvari potječu iz biljne hrane, posebice citrusnog i bobičastog voća.
Među bioflavonoidima se osobito ističe rutin (ili rutinozid, kako se ponekad naziva) koji se prirodno nalazi u brojnim biljkama, voću i povrću. Najbogatiji izvor rutina je heljda, a nalazimo ga još i u citrusima, crnom čaju, kori jabuka, marelicama i trešnjama. Rutin posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva.
Vinova loza i biljna ulja
Izvrsna prirodna pakiranja blagotvornih farmakonutrijenata su i borovnice, kupine, maline, brusnice, crni i crveni ribiz, jagode, trešnje, nar, ali i neke nove voćke s egzotičnim prizvukom, poput acaia, gojia, mangosteena i sve popularnije aronije. Poželjna je konzumacija svježeg voća, matičnih sokova (koji nisu razrijeđeni i nemaju nikakvih dodataka) te raznih prerađevina, poput kompota i džemova.
U ublažavanju tegoba venske cirkulacije pomažu ekstrakt divljeg kestena, ginkgo bilobe, lista vinove loze i veprine. Za zdravlje vena bitan je i vitamin E koji se nalazi u biljnim uljima, poput palmina, lanena, repičina i sezamova ulja, te ulja pšeničnih klica.
Top 10 namirnica
Bobičasto voće
U njega spadaju maline, kupine, borovnice, ribiz, brusnice i jagode. Bogati su flavonoidima, odnosno spojevima koje ovo voće sadrži za očuvanje svojeg ‘imuniteta’ i imaju funkciju oksidansa. Pokazali su se povoljnima i u prevenciji karcinoma
Trešnje
Odličan je saveznik u borbi protiv reume. Sadrži vitamin C, folnu kiselinu, kalcij i željezo. Što je plod trešnje tamnije boje, to je trešnja zdravija za ljudski organizam. U njoj nalazimo i antocijanidine koji jačaju vezivno tkivo.
Crni čaj
Obiluje antioksidansima koji pomažu tijelu u borbi protiv slobodnih radikala te u prevenciji potencijalno teških bolesti. Ovaj napitak može pomoći boljoj kontroli krvnog tlaka i zaustaviti opasno sužavanje arterija.
Jabuka
Obiluju hranjivim tvarima. Pomažu gubitku suvišnih kilograma, smanjuju rizik od dijabetesa, stabiliziraju razinu šećera u krvi, ali i štite od srčanih oboljenja.
Marelica
Pored njihova sjajnog okusa i mirisa, marelice su zdrave i bogate vitaminima. Marelice su jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina A, C i B kompleksa, kalija i beta karotena.
Acai
Iznimno hranjivo voće zbog pravog bogatstva fitokemikalija. Čuvaju zdravlje i jačaju otpornost organizma, brinu za mladolik izgled kože i velika su pomoć pri mršavljenju.
Aronija
Zovu je najzdravijom biljkom na svijetu i namirnicom budućnosti. Ima iznimno veliku ljekovitu moć za ljudski organizam. Efikasno ga pročišćava od štetnih tvari i teških metala.
Avokado
Iako se izbjegava zbog visokog udjela masti, no masti koje sadrži avokado su zdrave i u njemu se kriju mnoga ljekovita svojstva. Sadrži linoleinsku i oleinsku kiselinu, koje su dobre za smanjenje lošeg kolesterola.
Divlji kesten
Upotrebljava se za izradu preparata, prvenstveno za liječenje venskih oboljenja, prije svega proširenih vena, hemoroida, tromboflebitisa i dr. Sadrži znatne količine vitamina P, koji povećava otpornost kapilara.
Palmino ulje
Bogat je izvor karotenoida (vitamina A) i sadrži čak 10 puta više karotenoida od mrkve. Sadrži odličan omjer tokoferola i tokotrienola – dva oblika vitamina E, te je bogat izvor sterola, flavonoida i antioksidansa.
Pročitajte još i ovo! Dokazano je: Seks produljuje život!