Glavni sastojak originalnog recepta za tortu od čokolade su keksi McVities. Ako ih ne možete nabaviti, možete upotrijebiti bilo koje druge kekse koji su dobri za pripremu torti
Recepti za torte koje rado jedu čak i članovi kraljevske obitelji
Ukusna, jednostavna i brza za pripremu, biskvit-torta je prava poslastica za sve sladokusce. Najpopularnija je ona od čokolade koja se proslavila diljem svijeta nakon proslave kraljevskog vjenčanja. Uvrštena je na svečani meni uz tradicionalni kraljevski kolač, kao omiljena torta princa Williama. Kraljica Elizabeta tražila bi od kuhara da pripreme čokoladnu biskvit-tortu svaki put kad je njezin unuk William dolazio u posjet Buckinghamskoj palači.
Glavni sastojak originalnog recepta za tortu od čokolade su keksi McVities. Ako ih ne možete nabaviti, možete upotrijebiti bilo koje druge kekse koji su dobri za pripremu torti. Keks-tortu je potrebno uvijek držati u hladnjaku najmanje dva-tri sata prije jela da se dobro stisne.
Kekse uvijek treba polako i oprezno umiješati u smjesu ako ne želite da se razmrve. Možete upotrijebiti kekse Petit Beurre, ali i piškote. Namastite okrugli kalup za tortu te obložite papirom za pečenje.
Razlomite kekse na manje veličine. Nemojte ih jako usitnjavati ni tući, važno je da budu razlomljeni ručno. Kremu za biskvitnu tortu treba pažljivo tući, dok ne bude glatka i kremasta, ali nikad predugo jer može postati previše rijetka.
Torta od sira
Sastojci: prvi sloj: 12 dag keksa, 12 žlica rastopljenog margarina, 3 žlice šećera, dl mlijeka; Drugi sloj: 4 jaja, limun, 50 dag svježeg sira, 15 dag šećera, 2 vanilin šećera
Priprema: Kekse sameljite, dodajte šećer, margarin i mlijeko. Dobro izmiješajte rukama dok se masa ne prestane rasipati. Kalup za tortu namastite, pobrašnite pa u njega stavite gore navedenu smjesu. Pecite samo pet minuta na 200°C.
Naribajte limunovu koru i iscijedite sok. Od bjelanjaka istucite čvrst snijeg. Izmiksajte žumanjke i šećer, dodajte sir, limunovu koru i sok, dobro izmiješajte pa na kraju dodajte snijeg od bjelanjaka. Nastavite peći još 30 minuta.
Kolač princa Williama
Sastojci: 4 žlice (oko 60 ml) maslaca, 125 g šećera, 110 g tamne čokolade, jaje, 200 g keksa McVities (ili petit buerre)
Priprema: Tucite maslac u zdjeli i dodajte šećer. Na niskoj temperaturi otopite čokoladu pa je dodajte maslacu i šećeru. Dodajte tučeno jaje u smjesu te umiješajte razlomljene kekse, tako da se ne razmrve.
Kolač stavite u hladnjak najmanje dva i pol sata. Na ohlađeni kolač dodajte ostatak rastopljene čokolade. Tortu držite na sobnoj temperaturi dok se glazura ne ohladi.
Ledena torta
Sastojci: 500 g keksa, 500 ml mlijeka, 250 g oraha, 250 g žele bombona, 250 g maslaca, 250 g šećera u prahu, 4 žumanjka
Priprema: Izlomite kekse, prelijte malo zašećerenim hladnim mlijekom i dobro promiješajte. Dodajte mljevene orahe, žele bombone i sve sjedinite. Mikserom umutite maslac/margarin, dodajte šecer u prahu i žumanjca. Oblikujte tortu prema želji i prekrijte snijegom od bjelanjaka, šlagom ili čokoladom.
Bijela torta
Sastojci: 250 g maslaca, 250 g šećera, 2 jaja, 500 g krem-sira ili svježi sir, 20 ml ekstrakta od vanilije, 300 g keksa, 170 g višanja
Priprema: Maslac i šećer istucite u kremu. Dodajte jaja. Umiješajte kremasti ili svježi sir i vaniliju te promiješajte dok smjesa ne dobije kremastu teksturu. Složite devet keksa na veliki komad folije u četvrtasti oblik. Razmažite trećinu smjese preko keksa. Dodajte još jedan sloj keksa i drugi sloj smjese.
Stavite višnje ravnomjerno na smjesu, a zatim drugi sloj keksa. Ponovite zadnji sloj tako da završite redom keksa. Obrubite kolač folijom i stavite u zamrzivač.