Čajevi i sirup od bazge olakšavaju kašalj i iskašljavanje, a pojačavaju znojenje, što je važno kod povišene tjelesne temperature, koja često prati ove gripu i prahladu
Bazga - prava mala ljekovita škrinja zdravlja za cijelu obitelj
Urednica portala Naturala.hr i fitoterapeutkinja Andrea Šitum svakog tjedna donosit će savjete za borbu protiv neprijatelja zdravlja. Ovoga puta osvrnula se na porijeklo ljekovitost bazge.
Posljednji kolovoški i prvi rujanski dani uvijek me sjećanjima vrate na drvenu vikendicu na Kupi, u Lijevo Sredičko, gdje smo sister i ja, nakon povratka s mora, provodile vrijeme do početka nastave, šetale poljima i šumom, lovile kedere i sakupljale sve ono jestivo što nam se našlo na putu.
Divlje jabuke, kruške, šljive, kupine, vrganji, susjedova kuruza – “plac” je bio nadohvat ruke, a nabavljene namirnice stajale su samo malo spretnosti i mrvičak straha zbog toga da nas striček Štef, čija je kuruza bila, ne skuži. Kasno je ljeto u Prirodi početak vladavine Ploda, a jedan od važnijih ljekovitih plodova koje sad treba sakupiti je onaj proljetne mirišljavice, prave obiteljske ljekovite škrinjice zdravlja - bazge. I cvijet i plod bazge povezuju se prije svega s prehladom, gripom i ostalim dišnim infekcijama jer djeluju imunostimulirajuće, olakšavaju kašalj i iskašljavanje, a pojačavaju znojenje, što je važno kod povišene temperature, koja često prati ove infekte.
I cvijet i plod bazge povezuju se prije svega s prehladim, gripom i ostalim dišnim infekcijama jer olakšavaju kašalj i iskašljavanje te pojačavaju znojenje
Pet grama osušenog bazgina cvijeta, koji ste sakupili u proljeće, pije se nekoliko puta dnevno kao čaj koji ćete prirediti s 250 ml kipuće vode. A ako se sad zaletite u šumu i uz njene rubove pronađete plodove bazge (pripazite samo da bazgu ne zamijenite s abdovinom, Sambucus ebulus) - plodiće možete zamrznuti, osušiti na suncu i odmah, ili kad zatreba, od njih napraviti ljekovite pripravke. Čaj ćete dobiti od 10 g suhih plodova i pola litre vode, a sirup od šalice svježih ili pola šalice suhih plodića, tri šalice vode i šalice meda. Za sirup se voda i plodovi bazge kuhaju na laganoj vatri u poklopljenoj posudi pola sata. Nakon toga se tekućina procijedi, ohladi i pomiješa s medom, a pripravak može stajati na sobnoj temperaturi nekoliko mjeseci. Pije se velika žlica sirupa od tri do pet puta na dan dok traje dišna infekcija, a djeca piju polovicu spomenute doze.