Iako slastičari u New Yorku ovaj puding koriste kao nadjev za čokoladnu tortu, može poslužiti kao odličan samostalni desert koji će očarati svako nepce
Desert za samo devet minuta: Napravite slani čoko puding
Posebna čar ovog ukusnog deserta, osim čokolade, skriva se u činjenici da za njegovu izradu trebate odvojiti samo devet minuta. I naravno, suzdržati se da ga ne pojedete prije nego što se ohladi u hladnjaku.
POGLEDAJTE VIDEO: Gastro hit iz Vrbovca - torta od suhomesnatih proizvoda
Pokretanje videa...
Više sezonski od sladoleda i gušći od čokoladnog moussea, ovaj puding se može pohvaliti baršunastom teksturom što ga čini jednako zadovoljavajućim samostalnim desertom ili u kombinaciji sa drugim desertima, pa čak i kremama u slojevitom desertu u čaši.
Slani puding od tamne čokolade sastavni je dio Ovenlyjeve Brooklyn blackout torte slastičarki Erin Patinkin i Agathe Kulaga, piše Epicoriuous. U tradicionalnim verzijama blackout torte, čokoladni puding se koristi kao nadjev između slojeva biskvita, a zasebna čokoladna krema od maslaca se premazuje izvana. Ali Patinkin i Kulaga učinile su nešto nesvakidašnje: u ovom desertu puding služi kao osnova za glazuru od kreme od maslaca boje drvenog ugljena. Gusti puding stvara stabilnu podlogu, a nakon što je ojačan maslacem, tamnim kakaovim prahom i šećerom u prahu, izdržat će satima bez da se stvrdne ili potone.
Puding se zapravo nekako slučajno našao u kolaču i najprije je bio namijenjen za drugu poslasticu. Kulaga kaže da su, kada se Ovenly prvi put otvorio, sklopile partnerstvo s tvrtkom za proizvodnju sladoleda i proizvele velike količine pudinga i čokoladnog kolača za miješanje u jedan od sladoleda.
- Često smo imale višak pudinga koji smo obično jele tijekom dana jer je bilo tako prokleto neodoljiv - kombinacija slanog, slatkog i krajnje čkoladnog. No jednog smo dana eksperimentirale u kuhinji i odlučile umiješati puding u malo kreme od maslaca i staviti ga na čokoladnu tortu. Boja kreme od maslaca crna poput noći savršeno se slagala s bojom čokoladnog kolača i brzo se razvila u našu verziju Brooklyn blackout torte - objasnila je Kulaga.
- Oni koji traže recept za slavljeničku tortu ne bi trebali tražiti dalje, a Ovenlyjev recept za puding je idealan kao brza poslastica. Za njegovu očaravajuću boju zaslužna je supertamna verzija nizozemskog kakaovca, sastojka toliko smeđeg da je zapravo crn. Ovaj kakao ne samo da je savršen za obilje recepata za Noć vještica, nego se može pohvaliti mekšim, zemljastim okusom od svojih lakših, slađih pandana, što u konačnici čini puding složenijeg okusa bez dodatnog truda - nastavila je Kulaga dodajući da će jednako uspješan biti i običan kakao prah, a osnovni recept svatko može nadograditi punomasnim mlijekom, sjeckanom tamnom čokoladom i drugim dodacima.
Tehnika ne može biti jednostavnija. Mnogi klasični recepti za puding oslanjaju se na jaja za zgušnjavanje deserta, što uključuje više zdjelica za temperiranje. Ovaj puding, s druge strane, koristi kukuruzni škrob kao zgušnjivač. Kada se pomiješaju s mlijekom kako bi se stvorila kaša i zagriju, molekule kukuruznog škroba nabreknu i upijaju tekućinu velikom brzinom.
Puding od slane tamne čokolade možete jesti izravno iz lonca, ali bolji je hladan, kad se malo stegne, a da ne izgubi ništa od one savršeno svilenkaste teksture. Možete ga posuti tostiranim orasima ili granolom, nadjenuti izmrvljenim kolačićima ili jednostavno umočiti kolačiće ravno u njih, kao što Kulaga voli raditi, čak ga i namazati između kriški kupovnih biskvita za torte za slojeviti kolač.
Sastojci:
¼ šalice (57 g) plus 1¾ šalice (398 g) punomasnog mlijeka
2½ žlice kukuruznog škroba
½ šalice (99 g) šećera
⅓ šalice (56 g) nasjeckane tamne čokolade
3 žlice tamnog kakao praha
1 žličica ekstrakta vanilije
¾ žličice morske soli
Priprema:
U maloj zdjeli pomiješajte ¼ šalice punomasnog mlijeka i kukuruzni škrob dok smjesa ne postane glatka. Staviti na stranu. U srednje velikom loncu pomiješajte preostalih 1¾ šalice mlijeka, šećer, tamnu čokoladu, tamni kakao prah, ekstrakt vanilije i morsku sol. Zagrijte na srednje niskoj temperaturi, miješajući, dok se čokolada ne otopi.Umiješajte smjesu kukuruznog škroba u čokoladnu smjesu dok se potpuno ne sjedini.
Smanjite vatru i nastavite žustro miješati drvenom kuhačom ili lopaticom otpornom na toplinu. Smjesa će zakuhati i polako se početi zgušnjavati. Nastavite kuhati do dvije minute ili dok se puding ne zgusne i počne stvarati mjehuriće. Tada uklonite puding s vatre i ulijte u četiri zdjelice te ostavite da se ohladi prije posluživanja.