Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Volite tradicionalni engleski sir cheddar? Naučite kako se radi

Volite tradicionalni engleski sir cheddar? Naučite kako se radi
1

U Velikoj Britaniji se godišnje proizvede oko 333.000 tona sira cheddara. Za jedan kilogram sira potrebno je oko 10 litara mlijeka, a dobiva se od mlijeka životinja koje se hrane isključivo na pašnjacima

Sir cheddar potječe iz engleskog gradića Cheddar u Somersetu. Prvi zabilježen sir iz Cheddara datira iz 12. stoljeća. Danas se proizvodnja ovog sira proširila i promijenila, a u Cheddaru je ostala samo jedna tvornica koja ovaj sir proizvodi na tradicionalni način - 'The Cheddar George Cheese Company'.

POGLEDAJTE KAKO SE TRADICIONALNI SIR CHEDDAR PROIZVODI U ENGLESKOJ:

How Traditional Cheddar Cheese Is Made In England

This is how traditional cheddar cheese is made in England.

Posted by Food Insider on Tuesday, October 8, 2019

Da bi se dobila službena zaštićena oznaka izvornosti 'West Country Farmhouse Cheddar', sir mora biti proizveden u jednom od četiri okruga: Somerset, Dorset, Devon ili Cornwall. Sir se dobiva od mlijeka životinja koje se hrane na pašnjacima koji ne smiju biti udaljeni više od 30 kilometara od farme i treba se raditi prema tradicionalnom receptu. 

Crveni luk najbolje se slaže sa salatama, a žuti ide uz gulaše
Crveni luk najbolje se slaže sa salatama, a žuti ide uz gulaše

Tvornica 'The Cheddar Gorge Cheese Company' godišnje proizvede 60 tona ovog sira. Ujutro se tvornici dostavlja 2000 litara mlijeka s farme koja je udaljena oko šest kilometara. Za jedan kilogram sira potrebno je oko 10 litara mlijeka. Mlijeko se miješa pa se masnoća ravnomjerno raspodijeli. Neki proizvođači koriste pasterizirano mlijeko, ali 'The Cheddar Gorge Cheese Company' koristi sirovo. Zatim se dodaje vegetarijanska zamjena za sirište. Skuta i sirutka se zagrijavaju na oko 40°C kako bi skuta postala čvrsta. Sirutka se nakon toga odvoji.

Gravče na tavče: Jelo koje vole baš svi, sa ili bez suhih rebrica
Gravče na tavče: Jelo koje vole baš svi, sa ili bez suhih rebrica

Najvažniji dio u proizvodnji je kada se skuta reže i okreće rukama. Soli se ručno i zatim se melje. Nakon toga se pritisne u kalup od 25 kilograma i tako stoji cijelu noć. Ujutro se umoči u vruću vodu kako bi se rubovi izravnali i kako bi se uklonio otisak tkanine. Na kraju se premaže supstancom za vegetarijance i čuva na posebnim mjestima. Upotreba tkanine za sir je važna kako bi se sir postupno osušio i razvio koru.

Neki sirevi se čuvaju u 'Gough's Cave' špilji na Mendip Hillsu. Stalna temperatura i vlažnost zraka, gotovo 98%, pružaju savršene uvjete za sazrijevanje sira. Udio vlage je ključna komponenta koja osigurava brže kretanje enzima stvarajući složeniji okus sira koji se pohranjuje u špilji. 

Ne skidajte kožicu s piletine, korisna je za srce i ne deblja
Ne skidajte kožicu s piletine, korisna je za srce i ne deblja

Ova tvrtka je prva koja je ovaj sir vratila u njegovo prirodno špiljsko okruženje zbog sazrijevanja, prenosi Insider.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

09:31

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1