Znanstvenici s Harvarda u nekoliko su studija pokazali da bi vjerovanje o tome da trebamo izbjegavati pileću kožicu moglo biti pogrešno te da ona ima i neke koristi za zdravlje
Ne skidajte kožicu s piletine, korisna je za srce i ne deblja
Vjerojatno ste više puta čuli kako s piletine treba skidati kožicu prije pečenja ili kuhanja mesa, jer sastojci koje sadržava mogu pridonijeti razvoju kolesterola, te potaknuti bolesti srca. No, nedavne studije pokazale su da je ova preporuka pogrešna, odnosno da nema potrebe za uklanjanjem kožice s mesa prije nego što ćete ga pojesti.
Štoviše, stručnjaci Sveučilišta Harvard utvrdili su da ta kožica može biti čak i korisna za zdravlje.
Ipak, treba imati na umu da ne bismo smjeli pretjerivati, a pogotovo ne jesti piletinu s kožom svaki dan i ne u velikim količinama. Naime, pileća kožica sadrži više omega-6 kiselina u odnosu na omega-3 kiseline, pa tako može pogodovati razvoju upala u organizmu. Zato je dobro biti umjeren.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Evo što stručnjaci s Harvarda kažu:
Dobra je za srce
Ovo je možda i najveće iznenađenje novih studija, budući da se skidanje kožice preporučivalo upravo zbog pretpostavke da može naštetiti srcu. No, kao i avokado, s kojim se također preporučuje da budemo umjereni, pileća kožica sadržava nezasićene masti koje su korisne za srce. One pomažu u snižavanju visokog krvnog tlaka i lošeg kolesterola te reguliraju hormone.
Nema razlike u kalorijama
Porcija piletine s kožom ima samo 50 kalorija više od porcije kojoj ste skinuli kožu, pa nema razloga izbjegavati je zbog mogućnosti da unesete previše kalorija, ili da se od toga udebljate.
Aromatična je
Meso koje ima kožicu ne morate dodatno soliti da bi bilo ukusnije. To je dobra stvar, jer je važno izbjegavati konzumaciju previše soli, koja ima negativan učinak na zdravlje.
Sprječava upijanje ulja
Kad piletinu pripremate na visokoj temperaturi, ona može upiti puno ulja. Kožica je tu kao barijera, odnosno sve ulje ostaje u kožici, pa ga meso ne upija. Tako, čak i ako izbjegavate jesti pileću kožicu, skinite je s mesa tek u tanjuru, a ne prije pečenja ili kuhanja.