Ako poželite napraviti gravče na tavče sa mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a može i bez mesa
Gravče na tavče: Jelo koje vole baš svi, sa ili bez suhih rebrica
Sastojci:
- pola kilograma graha
- dvije velike paprike
- tri srednje glavice luka
- 400 grama sjeckane rajčice
- oko pola kilograma sušenih, dimljenih rebrica
- malo sušenog, mljevenog čilija
- malo mljevene crvene paprike
- dva lovorova lista
- vezica peršina
- sol
- papar
Priprema:
Grah skuhajte nakon što se preko noći namakao u vodi. Nasjeckajte luk, propržite ga sa mljevenim čilijem pa dodajte sjeckanu papriku, kratko pržite i dodajte sjeckanu rajčicu. U to ubacite sve začine, nasjeckajte češnjak i peršin, dodajte lovor i ostavite na laganoj vatri još 10-ak minuta. Ako vam se čini previše gusto, dodajte malo vode.
U to ubacite ocijeđeni grah pa sve prebacite u keramičku ili zemljanu posudu, dodajte suha rebarca pa pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta ili dok se ne zgusne.
Napomena: Ako poželite napraviti gravče na tavče sa mladim grahom, tada ga prethodno ne kuhajte, već stavite u posudu sa svim ostalim i dodajte malo vode. Tijekom pečenja provjerite treba li dodavati još tekućine ili ne, a jelo je gotovo kada je grah mekan, a dio tekućine je ispario. Također, umjesto rebrica, možete staviti fine kobasice ili nasjeckanu slaninu, a vrlo ukusna je i vegetarijanska varijanta u kojoj mesa nema.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:
Pokretanje videa...