Svaka domaćica ima svoju malu tajnu zbog koje joj pita od jabuka uspije baš svaki put. Nije riječ o složenom receptu, nego metodama koje vode do pahuljaste korice i punog okusa ove jednostavne slastice
Uz ove savjete napravit ćete božanstvenu pitu od jabuka
Pita od jabuka mora ima nježnu, a opet dobro pečenu koricu koja se topi u ustima. Nadjev mora biti ravnomjeran sa preciznim balansom slatkoće, a svi ovi uvjeti ovise o četiri jednostavna faktora, prenosi Chatelaine.
POGLEDAJTE VIDEO: Jabuka je najzdravije voće
Pokretanje videa...
1. Za pahuljastu koricu
Kora pite od jabuka mora biti posve pečena i zlatne boje, za dobitnu kombinaciju kao sastojci će pomoći mast koja će korici dati pahuljastu strukturu i maslac za puni okus.
Pecite pitu u unaprijed zagrijanoj pećnici na najnižoj razini kako bi se dno dobro ispeklo, a tijekom pečenja snižavajte temperaturu. Pećnica prvih 20 minuta mora biti zagrijana na 220 stupnjeva Celzijevih kako bi korica potamnila, a potom pečenje dovršite na temperaturi od 190 stupnjeva Celzijevih kako bi jabuke bile mekane.
2. Najbolje jabuke
Odabir jabuka jamči odličan okus slastice. Naime, postoji nekoliko vrsta koje će biti iznimno ukusne kao sastojak pite, pa sve ovisi o osobnom odabiru.
Najbolje jabuke za pitu ipak su Zlatni delišes i Granny Smith. Zlatni delišes su vrlo slatke jabuke, no postoji opasnost da će postati gnjecave ako ih predugo pečete.
Granny Smith s druge strane nudi hrskavu teksturu, no ne mijenjaju oblik dok se peku. Zato je izvrsno kombinirati obje sorte kako biste stvorili čudo. Svakako u nadjev ne zaboravite dodati limunov sok i malo soli koja će zaokružiti okus.
3. Najgore jabuke za pitu
Iako netko misli da svaka jabuka može dati izvrsnu pitu, u krivu je. Postoje sorte koje je bolje izbjegavati ako radite ovu slasticu. Među ostalim, to su Gala, Cortland, Northern Spy i Braeburn. One su jednodimenzionalne u okusu.
McIntosh sorta ne podnosi dugo pečenje i obično se nadjev pretvori u umak. Crveni delišes su iznimno slatke jabuke i imaju teksturu koja nije prikladna za pitu.
4. Priprema
Cilj je stvoriti savršenu pita u kojoj se tijekom pečenja gornja korica neće izdignuti i ostaviti prazninu do nadjeva, a rješenje leži u djelomičnom kuhanju jabuka prije pečenja.
Naime, toplina tijekom dinstanja aktivira pektinazu, enzim koji pektin čini otpornijim na temperaturu i tako jabuke tijekom pečenja uspiju zadržati oblik.
5. Hlađenje
Nikad ne režite toplu pitu. Pričekajte najmanje dva do tri sata, a idealno je ako se pita hladi četiri sata. To će omogućiti da se nadjev stisne, pa će kriške biti lijepo oblikovane prilikom rezanja.