Neizdrživu bol u želucu umirit će čaj od mente, koja je anestetik, napitak od komorača i kima ublažit će nadutost, a iđirot je idealan za smirivanje kiseline
U borbi protiv gastritisa glavni saveznik je čaj od sljeza i lana
Često vas “prate” mučnina, povraćanje, žgaravica, nadutost, i težina u “žličici” iznad pupka, a bolovi u želucu s vremenom postaju sve jači?
Vrlo vjerojatno patite od kroničnoga gastritisa, odnosno upale želučane sluznice. Njeno oštećenje u čak 70 posto slučajeva uzrokuje bakterija Helicobacter pylori, koja u većim koncentracijama izaziva jaku upalu i promjene na stanicama sluznice želuca, a vrlo rijetko dovodi i do raka želuca. Gastritis možete “zaraditi” i od pojačanog lučenja kiseline kao i zbog genetike.
- Zbog hlapljenja želučane kiseline često su prisutni i problemi sa sinusima, grlom, kašljucanjem, pa čak i razni kožni problemi. Neki ljudi s pozitivnim H. pylorijem imali su čudne crvene fleke, eriteme, po koži i po kapcima. Ako kiselina jako iritira sluznicu jednjaka i usne šupljine, razvit će se ezofagitis, to jest upala jednjaka, a sluznica usta i jezika bit će bijela, s naslagama. Tad se osjećaju i bolovi i peckanje jezika, nelagoda u ustima, ljudi gube apetit i često gube kilograme - objašnjava fitoterapeutkinja, dr. med. Ksenija Krajina Pokupec.
Nakon gastroskopije, RTG-a želuca i određivanja Helicobacter pylorija iz stolice ili iz daha, ali ne iz krvi (jer nije pouzdan), počinje terapija.
- Ovisno o simptomima, netko će dobiti čaj i kapi za gastritis, žgaravicu i zatvor, a netko za gastritis i snažne bolove ili mučninu - objašnjava dr. med. Krajina Pokupec.
Kod gastritisa pomažu čajevi od stolisnika, sljeza, lana, metvice, kamilice, komorača, iđirota (koji djeluje protiv kiseline), gospine trave i nevena. Zbog prisutnog stresa, u čaj ili biljne kapi treba dodati matičnjak, ili još bolje valerijanu, iako njen miris baš nije ugodan.
Menta je odlična jer zbog anestezirajućeg djelovanja (sadrži oko 70 posto mentola u eteričnom ulju) umanjuje bolove, dok komorač i kim kao karminativi djeluju protiv nadutosti. Čajevi od sljeza, lana i divizme imaju zaštitnu ulogu jer potiču prirodnu proizvodnju sluzi ili proizvode sluz koja štiti opnu želuca i djelomično neutralizira djelovanje želučane kiseline.
- Svaki dan potrebno je popiti od pola litre do litru čaja, malo po malo tijekom dana. Uz čaj, redovito tijekom tri mjeseca trošite i biljne kapi od matičnjaka, stolisnika ili anđelike, uz malo iđirota ako je prisutna pojačana kiselina (žgaravica) - kaže Krajina Pokupec te dodaje da, ako nemate vremena spravljati čajeve, možete koristiti 50-70 kapi dnevno u pola čaše vode.
U čaj ih je, naglašava, mnogo bolje nakapati jer je tad terapija mnogo učinkovitija.
Muči li vas prisutnost bakterije H. pylori, djelotvorna će biti čajna mješavina biljaka poput kadulje, gospine trave, majčine dušice, lavande. Njhova eterična ulja djeluju baktericidno, pa bi se simptomi uskoro trebali smiriti.
Tinkturu pijte uz čaj
Fitoterapeutkinja Ksenija Krajina Pokupec otkrila nam je da se gastritis može liječiti posebnom tinkturom od kadulje, ploda borovice, melise te lincure ili pelina. Savjetuje da bi dnevno trebalo popiti od 50 do 100 kapi tinkture u decilitru vode ili, još bolje, u čaju. Treba biti strpljiv i provoditi terapiju nekoliko mjeseci.
H. pylori riješite čajem od kadulje, majčine dušice ili islandskog lišaja
Helicobacter pylori uzrokuje neugodne simptome kašlja, upale sinusa, bijelog jezika, pa čak i osipa na koži. Izrazito baktericidno djelovanje imaju kadulja, islandski lišaj, koji sadrži biljne antibiotike, takozvane fitoncide, i sluz, te majčina dušica, koja smiruje grčeve. Ove biljke blagotvorno će djelovati na cijeli probavni trakt - od čira želuca do iritabilnoga kolona.
Povrće i voće termički obradite i izbjegnite kavu
Važno je izbaciti kiselu i prejaku hranu, tj. sve što vam smeta, i izbjegavati sirovu hranu jer je želudac ne može prožvakati, objašnjava dr. Krajina Pokupec. Dodaje da povrće treba skuhati ili pirjati, a voće jesti kuhano (u kompotu), odnosno termički obrađeno. Kod gastritisa neka obroci budu češći i količinski manji.
Treba znati i da šećer potiče lučenje želučane kiseline, zbog čega ga iz kuhinje trebaju izbaciti svi koji imaju preveliku količinu želučane kiseline. Ne jedite kasno. Izbjegavajte kavu. Ako je već pijete, onda neka to bude odmah nakon jela.
Budite uporni, a u čaj dodajte i malo pelina
Terapija čajevima i kapima treba trajati pola godine. U slučaju nadutosti u čaj dodajte plodove komorača, a u slučaju stresa i malo veću količinu melise, valerijane ili hmelja. Zbog podizanja kiseline mogu stradati i sinusi i jezik, pa ga mažemo mješavinom ulja nevena, propolisa, kadulje i lavande.
Prije odlaska u krevet obavezno se morate smiriti
Prije odlaska na spavanje želudac nemojte preopterećivati i prestanite se ljutiti na bilo koga. Topli čaj ili topla šalica mlijeka s medom dodatno će smanjiti stres i olakšati san. Čaj se kao preventiva preporučuje i kad trenutno nemate smetnji.