Skoro kao nekad: Isprobali smo Huawei Pura 70 Pro s moćnom kamerom i Google aplikacijama | 24sata
Obavijesti

Tech

Komentari 4

Skoro kao nekad: Isprobali smo Huawei Pura 70 Pro s moćnom kamerom i Google aplikacijama

Skoro kao nekad: Isprobali smo Huawei Pura 70 Pro s moćnom kamerom i Google aplikacijama
5

Zahvaljujući microG rješenju niz aplikacija može se sada instalirati i naći kroz Huawei App Gallery trgovinu, a vrlo jednostavno je postaviti i većinu drugih aplikacija na novom Huaweijevu telefonu

VIDEO

Par tjedana nakon što su ga predstavili u Kini, Huaweijeva flagship serija telefona Pura 70 stigla je i u europske krajeve, a od ponedjeljka kod nas je dostupna Pura 70 Pro koju smo i testirali proteklih nekoliko dana. Huawei je bez previše pompe izbacio seriju moćnih telefona kojima su opet pokazali da nema posustajanja kod njih. Nakon niza godina s P serijom, sada nam je stigla Pura, kod koje su fotografije i dalje u iznimno snažnom fokusu. Tako je i najjači predstavnik, Pura 70 Ultra, odmah zasjeo na tron DxOMark ljestvice telefona s najboljim kamerama na svijetu.

A usprkos svim nedaćama, očekuje se da će Huawei ove godine isporučiti više od 10 milijuna Pura telefona. Barem su to sugerirale najave na početku prodaje u Kini prije nešto više od mjesec dana. Tada su i prve zalihe telefona ekspresno bile rasprodane.

Isprobali smo Huaweijev udarac Appleovu satu: Tanji, lakši i izdržljiviji Watch Fit 3 na testu
Isprobali smo Huaweijev udarac Appleovu satu: Tanji, lakši i izdržljiviji Watch Fit 3 na testu

A što se samog uređaja tiče, Pura 70 Pro dolazi u ‘punokrvnoj’ kutiji koja uključuje i 100W punjač, kabel te prozirnu zaštitnu masku. Kad izvadite telefon iz kutije, stražnja strana je ta koja će privlačiti pažnju i to po nekarakterističnom rasporedu kamera. Huawei ih je rasporedio unutar trokuta koji podsjeća na tipku ‘play’ odnosno strelicu koja vodi ‘naprijed’. 

Telefon dolazi s odličnim OLED ekranom od 6,8 inča (1260 x 2844) koji podržava 120 Hz osvježenje, a ima HDR te 2500 nita maksimalne svjetline. Iako dijeli dijagonalu s četvrtastim Galaxy S24 Ultra, Pura 70 Pro djeluje puno kompaktnije zahvaljujući zaobljenim rubovima sa svake strane. Ekran je tako dizajniran da nisam iskusio one slučajne dodire koji se znaju dogoditi kod ekrana koji se ‘prelijevaju’ preko rubova. Jednostavno, ekran dominira prednjom stranom telefona i štiti ga staklo, a radi se o Kunlun Glass 2, koje je i sa stražnje strane, a testni je uređaj bio u matiranoj bijeloj boji. Moram priznati da izgleda jako efektno. Sa 220 grama, Pura 70 Pro je i nešto lakša od S24 Ultra. Pri dnu ekrana nalazi se i senzor otiska prsta koji radi prilično brzo, ali bi puno sretnije bilo da je za prst iznad svoje pozicije. U svakom slučaju, gledanje YouTubea, Netflixa ili igranje je pravi gušt na ovako dobrom ekranu. Svemu pomaže i jako dobra zvučna pratnja iz njegovih stereo zvučnika.

Huawei opet na tronu: Pura 70 Ultra ima najbolju kameru
Huawei opet na tronu: Pura 70 Ultra ima najbolju kameru

Pura 70 Pro dolazi sa 12 GB RAM-a i 512 GB interne memorije (testni model), a pogoni je Huaweijev novi Kirin 9010 čipset u 7nm tehnologiji zajedno s Maleon 910 grafičkim čipom. Radi se o čipsetu koji je Huawei uspio proizvesti, unatoč svim zabranama i nedostupnosti niza tehnologija. U brojkama na papiru to znači da je ovaj procesor negdje na razini blizu Snapdragona 8 Gen1 i gubi bitku s najmoćnijim čipsetima danas ili od prošle godine. U nastavku možete pogledati brojke iz Geekbench 6 i 3DMark testova. 

U praksi je priča ipak nešto drugačija. U svakodnevnom korištenju telefon ne pokazuje nikakve znakove slabosti. Glatko klizi kroz prosječne dnevne zadatke, WhatsApp, Facebook, dozu YouTubea i povremeno igranje, a Kirin 9010 se također dobro nosi s igrama. 

Pura 70 Pro dolazi s najnovijim EMUI 14.2 softverom koji je već dugi niz godina dobro popeglan i prepoznatljiv, ali ima i staru iritantnu boljku. To je da vam sustav gura pravu silu aplikacija koje vjerojatno ni ne trebate i to već kod samog postavljanja uređaja, a kasnije će vam se pojaviti i niz foldera u kojima vam predlaže da instalirate razne aplikacije. Naravno, sve to možete ukloniti i preskočiti, ali zamorno je. 

FOTO 24sata u Dubaiju: Huawei predstavio novi inovativni sat Watch Fit 3, ovo su prvi dojmovi
FOTO 24sata u Dubaiju: Huawei predstavio novi inovativni sat Watch Fit 3, ovo su prvi dojmovi

No sada dolazimo i do velike promjene, a to je “pristup” Google aplikacijama. Telefon i dalje nema predinstalirane Google servise, za što su ranije postojala razna zaobilazna rješenja i aplikacije koje su emulirale druge uređaje. Sada cijeli niz aplikacija poput YouTubea, Chromea, Google Photosa ili Netflixa možete instalirati direktno kroz AppGallery. To je zahvaljujući microG aplikaciji, odnosno otvorenoj implementaciji koja služi kao zamjena za Google Play usluge. Uz malo posla moguće je imati i gotovo sve aplikacije kao i kad je Huawei imao standardni pristup Googleu, no za to sam uz microG trebao i Aurora Store kao zamjensku trgovinu. Uspio je proraditi čak i Android Auto što je ranije bila boljka sličnih rješenja, a ono što je i dalje nedostupno je Google Wallet te plaćanje kroz povezane igre.

Ono gdje je Huawei i dalje svoj na svome su kamere. Pura 70 Ultra je zasjela na vrh DxOMark ljestvice s ukupno 163 boda. Huawei inače u prvih pet uređaja ima tri telefona, a tu su još samo Honor Magic 6 pro te Oppo FindX7 Ultra. I dok Ultra ima inovativnu izvlačnu leću, Pura 70 Pro ne zaostaje puno te nudi sljedeći sustav kamera:

glavna - 50 MP, f/1.4-4.0, 25mm, 1/1.3", PDAF, Laser AF, OIS
telefoto - 48 MP, f/2.1, 93mm, PDAF (5cm - ∞), OIS, 3.5x zoom
širokokutna - 12.5 MP, f/2.2, 13mm
selfie kamera - 13 MP, f/2.4, AF    

Oduševila me glavna kamera koliko jednostavno dobro radi u gotovo svakoj situaciji i mali ekran mobitela fotografijama ne daje da dođu potpuno do izražaja. Kako sam uspio lako povezati Google Photos, na računalu su me iznenadile razinom detalja i boja. Huawei je oduvijek, meni osobno, imao fantastičan mod za crno-bijele fotografije, a to je i ovdje prisutno. Portreti i bokeh izgledaju prirodno, a noćne fotografije su jasne i oštre. Fantastičan je i super makro mod u kojem možete snimiti iznimno oštre i detaljne fotografije, čak i pri slabijem svjetlu.

U nastavku pogledajte nekoliko fotografija Pure 70 Pro

 

17
| Foto: Ivan Hruškovec/24sata


Telefon dolazi s baterijom kapaciteta 5050 mAh te dosad najjačim punjačem za Huawei od 100W. Uz to, telefon podržava i 80W bežično punjenje te čak 20W reverzibilno punjenje, što je korisno kad trebate napuniti slušalice ili sat. U praksi s ovim punjačem možete jako brzo biti mirni ostatak dana, a umjerenim korištenjem s jednim punjenjem možete izvući dan i pol korištenja.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Hakeri ponovno napadaju, na udaru su 'Badel 1862' i 'Labud': 'Imate vremena do 12. srpnja!'
NAKON KBC-A ZAGREB

Hakeri ponovno napadaju, na udaru su 'Badel 1862' i 'Labud': 'Imate vremena do 12. srpnja!'

Uzorak koji su dali hakeri prikazuje osobne podatke partnera (telefonske brojeve, adrese e-pošte, fizičke adrese) i financijske podatke, napisali su u objavi iz HackManac

Meme Kitovi napadaju Pepe Unchained dok pretprodaja premašuje 500.000 dolara
$PEPU

Meme Kitovi napadaju Pepe Unchained dok pretprodaja premašuje 500.000 dolara

Brži i snažniji Pepe - Pepe Unchained ($PEPU) - je pušten i munjevito je prikupio 511.000 dolara u svojoj tekućoj pretprodaji
Nostradamus je znao točno kad će umrijeti. Za 2024. godinu je predvidio jezive katastrofe...
GODIŠNJICA SMRTI

Nostradamus je znao točno kad će umrijeti. Za 2024. godinu je predvidio jezive katastrofe...

Pisao je u stihovima na dvosmislen način i upotrebljavao francuske, talijanske i grčke riječi. Za pisanje na taj način imao je dva dobra razloga...