Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 0

Što danas kuhati? Donosimo pet novih recepata s već dobro poznatim sastojcima

Što danas kuhati? Donosimo pet novih recepata s već dobro poznatim sastojcima
8

Svatko tko kuha u svojem kućanstvu zna koliko je nekad teško pronaći inspiraciju za obrok koji će sa zadovoljstvom pojesti ukućani. Predlažemo pet recepta finalista natjecanja Budi chef škole. Probajte!

Kad je riječ o našoj obitelji i hrani koju stavljamo na blagovaonski stol, želimo da ta jela sadrže sve što naš organizam treba, a što nepce voli! Zbog ubrzanog načina života nekad je teško biti inovativan i spremati jela koja su nova, a koja svi vole. Danas želimo da se inspirirate provjerenim receptima finalista našeg natjecanja Budi chef škole, čiji su recepti nutricionistički zdravi, a vama će dobro doći novi pogled na namirnice koje ste možda već koristili, ali u sasvim novom izdanju! 

Quižoto

(OŠ Ljudevita Gaja, Zaprešić)

Sastojci: 

  • 500 g piletine 
  • 1 luk
  • 2 tikvice
  • 1 mrkva 
  • 200 g mahuna
  • 2 paprike
  • 3 češnja češnjaka
  • Nekoliko maslina
  • Šalica kvinoje
  • 1,5 dl bijelog vina
  • Malo svinjske masti
  • Vegeta
  • Sol
  • Papar
  • Korijander 

Priprema: 
Sve povrće narežemo na kockice. U loncu posebno kuhamo kvinoju (u omjeru 2:1 u korist vode) otprilike 20-25 minuta. Dok se kuha kvinoja, na malo masti prepržimo piletinu, koju smo prije toga narezali na kockice. Kad je piletina gotova, prebacimo je na tanjur te na istoj masti pirjamo luk. Kad luk poprimi zlatnožutu boju, dodajemo papriku, mrkvu, tikvice i mahune pa sve to pirjamo dok povrće ne omekani. Kad je povrće gotovo, dodajemo mu već poprženu piletinu i kuhanu kvinoju, sve promiješamo da se lijepo poveže i dodamo vino. Ostavimo sve da krčka još 10-ak minuta. Dodamo masline, korijander usitnjen u mužaru te ostale začine po želji.
Jelo se može poslužiti uz salatu od rajčice ili zelenu salatu, a uz "Quižoto" ide dobro i parmezan! 

Salad,With,Quinoa,,Avocado,And,Chicken.,Front,View.,Served,In

Štrudlice s tikvicama i piletinom

(OŠ Nikole Tesle, Rijeka)

Sastojci: 

  • 100 g pilećeg filea
  • 50 g tikvica
  • 30 ml čvrstog jogurta
  • 50 g svježeg sira
  • Sol
  • Papar
  • 0,2 dl maslinova ulja
  • 1 kore za savijače
  • 100 g matovilca

Priprema: 
Stavite pržiti pileći file na nauljenu tavu na laganu vatru, a nakon što poprimi zlatnu boju, stavite ga sa strane da se ohladi. 
Naribajte tikvice, pustite nekoliko minuta da se ocijedi višak tekućine, a potom ih pomiješajte u posudu sa sirom i začinima. U ovu smjesu ubacite ohlađenu prženu piletinu narezanu na kockice. 

Rastegnite kore za savijače i po rubu pažljivo rasporedite nadjev, a kad ste završili s nadjevom, zarolajte kore i oblikujte u rolice. 
Kad su rolice smotane, popržite ih kratko u zagrijanoj tavi u kojoj se pržila piletina kako bi rolice postale hrskave. 
Poslužite ih uz salatu od matovilca, koji ste prelili dresingom od jogurta i začina. 

Šareni tacosi

(OŠ Svete Ane, Osijek)

Sastojci: 

  • 150 g crvene leće
  • 1 pakiranje pilećeg filea
  • Par listova zelene salate
  • Rukola 
  • 1 veća crvena paprika izrezana na trakice
  • Sol
  • Papar 
  • Grčki jogurt sa sitno sjeckanim vlascem
  • 1 pakiranje tacosa

Priprema: 
Crvenu leću dobro oprati i potopiti u 360 ml vruće vode. Nakon sat vremena prebacite leću u blender, malo posolite i miksajte dok smjesa ne postane fino glatka. Pecite piletinu na zagrijanoj tavi s malo dodanog ulja dok ne poprimi zlatnu boju. 
Kad su svi sastojci pripremljeni, možete puniti tacose - u svaki stavite nekoliko trakica pržene piletine, par listova zelene salate, malo rukole i par trakica crvene paprike. Poslužite uz grčki jogurt sa sitno sjeckanim vlascem. 


Crvena pizza

(OŠ Laslovo, Laslovo)

Sastojci:

  • 100 g crvene leće
  • Prstohvat soli
  • Papar
  • Češnjak (po želji)
  • 1 žličica sjemenki lana
  • Pola žličice praška za pecivo 
  • Pasirana rajčica
  • Origano
  • Kobasica
  • Tikvica 
  • Sir

Priprema: 
Dobro operite leću i ostavite tijekom noći u vodi. Ocijedite višak vode te usitnite leću u blenderu. U smjesu dodajte sol, začine, prašak za pecivo i lan. Razvucite malo tijesto na veličinu tave, a kad je tava ugrijana, stavite peći tijesto na 5 minuta, dok ne porumeni. Kad je tijesto gotovo, premjestite ga na papir za pečenje, stavite prvo nadjev od rajčice, pospite origanom, raspodijelite kobasicu i tikvice. 

Pizzu pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C desetak minuta. Nakon 10 minuta izvadite pizzu, naribajte sir po njoj i vratite u pećnicu dok se sir ne otopi (nekoliko minuta).

Brza salata s avokadom

(OŠ Tina Ujevića, Zagreb)

Sastojci: (za jednu osobu)

  • ½ avokada
  • 1-2 rajčice
  • 2 šalice zrnatog sira
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • Balsamic cream/aceto balsamico

Priprema: 
Avokado i rajčicu narezati na jednake komade, posoliti, popapriti, staviti maslinova ulja i dodati balsamic cream/aceto balsamico te ubaciti dvije žlice zrnatog sira. Servirati se može kao samostalni obrok uz prepečenu krišku kruha od cjelovitog zrna ili kao prilog mesu (dobro ide uz pohanu piletinu). 


Što mislite koji će od ovih recepata pobijediti na našem natjecanju Budi chef škole? 

Organizator projekta su 24sata, glavni partner Lidl Hrvatska, zlatni partneri Cekin kids i Vindi Iso Sport, A1 Hrvatska, Merkur osiguranje, Samsung, a partneri Lino Njupalice, Osječko-baranjska županija, Žuti klik, HŽ Infrastruktura, Interzero. Stručni partneri projekta su Ugostiteljsko-turistička škola VirtuOS i Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
Prepoznajete li ove vještine kod svoje djece? Kod kuće možda imate budućeg inovatora!
PSIHOLOG SAVJETUJE

Prepoznajete li ove vještine kod svoje djece? Kod kuće možda imate budućeg inovatora!

STEM obrazovanje može značajno utjecati na kognitivni i motorički razvoj djece. Ali s obzirom na to da obrazovni sustav ne potiče dovoljno STEM učenje, pitali smo psihologa kako roditelji mogu prepoznati i razvijati STEM vještine kod djece
Zeleno Međimurje: Život od Drave i Mure, od legendi do popevki, od prirode do stola
MISTIČNO I BAJKOVITO

Zeleno Međimurje: Život od Drave i Mure, od legendi do popevki, od prirode do stola

Živopisno Međimurje, smješteno između Mure i Drave, fascinira svojom ponudom, a toplina i susretljivost Međimuraca dodatan su razlog za posjet ovom kraju. Riječ je o specifičnoj regiji koja spaja ljepote prirode s nematerijalnom baštinom
Hoće li Hrvatska ikada postati sto posto obnovljiva?
BOLJA ENERGIJA!

Hoće li Hrvatska ikada postati sto posto obnovljiva?

U ponedjeljak, 25. studenog, 24sata organiziraju konferenciju Bolja energija. Uz mnoge stručnjake, ekskluzivne razgovore i inovativne poduzetnike doznat ćemo koja je budućnost solarne energije u Hrvatskoj