Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 2
Foto: PR
RECEPTI S PILETINOM

Što ćemo sutra jesti? Predlažemo 3 jednostavna i zdrava jela 'danas za sutra'

Svaki roditelj u nekom trenutku ostane bez ideje što skuhati svojim školarcima. Zato stiže mala pomoć u vidu tri recepta uz koje nema straha da će djeca brzo biti gladna. Posebnost ovih jela je da se mogu pripremiti dan ranije i samo podgrijati

Sadržaj donosi: Perutnina Ptuj PIPO

Jeste li znali da prehrana značajno utječe na razvoj mozga, pamćenje, kognitivne funkcije, energiju, pažnju i fokus, odnosno na sve ono što je ključno za razvoj sposobnosti upijanja i zadržavanja informacija? Zato je vrlo važno da svojem školarcu osigurate zdravu, uravnoteženu i raznoliku prehranu. Zapravo, pokazalo se da će djeca koja redovito vježbaju i zdravo se hrane vjerojatno postići bolji akademski uspjeh, razviti pozitivnu sliku o sebi, svojem tijelu i sposobnostima, bolje će se nositi sa stresom, znat će kako regulirati svoje emocije te će izbjeći stanja poput niskog samopoštovanja, tjeskobe i depresije.

Joyful,Little,Kid,Girl,Giving,Mom,Sandwich,To,Bite.,Happy

Da biste osigurali svojem školarcu zdrav obrok, uvijek pozorno čitajte deklaracije i odaberite visokokvalitetno meso bez antibiotika (100% antibiotic free) jer tako, osim što birate zdraviju opciju, osiguravate svojoj obitelji i sebi bolje nutritivne vrijednosti ove namirnice. Isprobajte ovaj tjedan recepte za mongolsku piletinu, pileći zabatak s bučom i domaći pileći gyros, koje vam donosi food blogger Darko Debić.

Mongolska piletina

Vrijeme pripreme: 35 minuta

Porcije: za četiri do šest osoba

Sastojci: 

  • 1 kg pilećeg filea Međimursko pile, izrezati na kockice od 2 cm
  • 4 mahune kardamoma ili pola žličice kardamoma u prahu
  • 4 češnja češnjaka, oguljenih
  • 3 klinčića
  • 4 žličice nasjeckanog svježega korijena đumbira
  • 1 žlica badema
  • 1 žlica indijskih oraščića
  • 0,5 žličica mljevenog cimeta
  • 2 ljubičasta luka, prepoloviti i narezati na kriške
  • čili paprike, sitno nasjeckane
  • 100 ml vode
  • 1 šalica kokosova mlijeka, 2 dl
  • 1 šalica grčkog jogurta, 2 dl
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1 žličica soli
  • svježi listovi korijandera
  •  kuhana basmati riža ili tanke lepinjice

Priprema:

  1. Izvadite sjemenke iz mahuna kardamoma i stavite u blender.
  2. Dodajte u blender češnjak, đumbir, bademe, indijske oraščiće, čili, vodu i cimet.
  3. Poklopite i miksajte dok se sve ne sjedini i dok ne postane kremasto.
  4. Pirjajte luk na malo ulja dok ne omekša.
  5. Umiješajte mješavinu iz blendera i kokosovo mlijeko.
  6. Kad prokuha, dodajte piletinu, jogurt i kurkumu.
  7. Posolite i pustite da ponovno prokuha.
  8. Smanjite vatru, pirjajte od 15 do 20 minuta.
  9. Pospite sjeckanim listovima korijandera, poslužite uz kuhanu basmati rižu i/ili tanke lepinjice.

Pileći zabatak s bučom

Vrijeme pripreme: 40 minuta

Porcije: za četiri osobe

Sastojci:

  • 900 g filea pilećeg zabatka Međimursko pile
  • 1 žličica soli
  • 1 žlica maslinova ulja
  • 1 glavica luka, oguljena, prepolovljena i tanko narezana
  • 1 manja butternut bundeva, očišćena i oguljena, narezana na kocke
  • 3 češnja češnjaka, narezanih na ploške
  • 1 komad đumbira 1 cm dužine, sitno nariban
  • 1 žličica mljevenoga kumina
  • 1 prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • 2 žličice mljevenoga korijandera
  • 2 dl pasate od rajčice
  • 500 ml pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 200 g kuhanog slanutka, ispranog i ocijeđenog (1 konzerva)
  • listovi korijandera ili peršina

Postupak:

  1. Piletinu posolite.
  2. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri. Dodajte maslinovo ulje, zatim piletinu zapecite po 2 minute sa svake strane, dok ne porumeni.
  3. Izvadite piletinu iz tave pa dodajte luk. Povremeno promiješajte i pirjajte dok luk ne omekša, oko 4 minute.
  4. Dodajte češnjak, đumbir, kumin, muškatni oraščić i mljeveni korijander.
  5. Dodajte pasatu i veći dio pilećeg temeljca.
  6. Vratite piletinu u tavu. Kuhajte na srednje jakoj vatri 20-ak minuta, po potrebi dodajte još temeljca.
  7. Dodajte buču i slanutak, kuhajte još desetak minuta, dok buča ne omekša.
  8. Probajte i po potrebi dodajte još soli. Pospite jelo listovima korijandera ili peršina i poslužite toplo.

Domaći pileći gyros

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Porcije: za četiri osobe

Sastojci:

Marinada:

  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 žličica dimljene mljevene paprike (ili obične)
  • 1 žličica kumina u prahu
  • 2 češnja češnjaka, nasjeckana
  • origano
  • timijan
  • sol
  • papar

Za posluživanje:

  • tanke lepinje, pita kruh
  • listovi zelene salate
  • rajčica
  • krastavci
  • ljubičasti luk
  • grčki jogurt
  • kopar

Postupak:

  1. Pomiješajte sastojke za marinadu i prelijte preko piletine. Dobro promiješajte.
  2. Grill zagrijte na srednju temperaturu, a rešetke nauljite (ili ako pečete na štednjaku, dodajte malo ulja u grill tavu).
  3. Pecite piletinu na roštilju oko 8 minuta sa svake strane, okrećući je povremeno, dok ne bude pečena i dok ne dobije lijepu boju. Izvadite na tanjur da se odmori dvije-minute prije rezanja na komade veličine zalogaja.
  4. Povrće operite i narežite na manje komade.
  5. Poslužite narezanu piletinu u toplim lepinjicama ili pita kruhu uz dodatak povrća i grčkog jogurta s koprom.

Ove, ali i druge domaće i svjetske pileće recepte od najsvježijih namirnica za svaku priliku, možete pronaći na jednome mjestu - na stranicama Perutnine Ptuj PIPO. Kuhajte kao profesionalac ili pripremite nešto zdravo i ukusno na brzinu!

Perutnina Ptuj Pipo Čakovec prvi je hrvatski peradar i proizvođač koji je certificirao uzgoj pilića bez antibiotika te je na našem tržištu prisutan s certifikatom ATB free već godinu i pol. Imaju i oznaku "Dokazana kvaliteta - Hrvatska", kojom jamče najviše standarde kvalitete i potvrđuju predanost visokim standardima proizvodnje. Zdravlje i dobrobit temeljne su vrijednosti na koje se u tvrtki PP Pipo Čakovec oslanjaju, također svjesni su i koliko je važno izabrati najbolje za svoju obitelj, a njihov proizvod – cijelo pile, nositelj je oznake "Odabrale mame". Upravo zato je Međimursko pile vaš siguran odabir!

Sadržaj donosi: Perutnina Ptuj PIPO

Komentari 2
Prepoznajete li ove vještine kod svoje djece? Kod kuće možda imate budućeg inovatora!
PSIHOLOG SAVJETUJE

Prepoznajete li ove vještine kod svoje djece? Kod kuće možda imate budućeg inovatora!

STEM obrazovanje može značajno utjecati na kognitivni i motorički razvoj djece. Ali s obzirom na to da obrazovni sustav ne potiče dovoljno STEM učenje, pitali smo psihologa kako roditelji mogu prepoznati i razvijati STEM vještine kod djece
Zeleno Međimurje: Život od Drave i Mure, od legendi do popevki, od prirode do stola
MISTIČNO I BAJKOVITO

Zeleno Međimurje: Život od Drave i Mure, od legendi do popevki, od prirode do stola

Živopisno Međimurje, smješteno između Mure i Drave, fascinira svojom ponudom, a toplina i susretljivost Međimuraca dodatan su razlog za posjet ovom kraju. Riječ je o specifičnoj regiji koja spaja ljepote prirode s nematerijalnom baštinom
Hoće li Hrvatska ikada postati sto posto obnovljiva?
BOLJA ENERGIJA!

Hoće li Hrvatska ikada postati sto posto obnovljiva?

U ponedjeljak, 25. studenog, 24sata organiziraju konferenciju Bolja energija. Uz mnoge stručnjake, ekskluzivne razgovore i inovativne poduzetnike doznat ćemo koja je budućnost solarne energije u Hrvatskoj