Obavijesti

Promo sadržaj

Probavite stres s lakoćom

Probavite stres s lakoćom
4

Iako stresu ne možemo pobjeći, možemo zaštititi svoje crijevne bakterije koje igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja

Suvremeni način života donosi brojne izazove, a stres postaje neizbježan dio svakodnevice. U ovom članku, Andrija Karačić, dr. med., specijalist abdominalne kirurgije, doktorand biotehnologije te ujedno i osnivač prvog hrvatskog centra za crijevni mikrobiom, govori o složenoj vezi između stresa, crijevnog mikrobioma i mentalnog zdravlja.

Kako stres utječe na probavni sustav?

Kronični stres može ozbiljno narušiti ravnotežu u probavnom sustavu. Stres izravno utječe na crijevni mikrobiom, odnosno zajednicu korisnih bakterija u našim crijevima. Kada smo pod stresom, te korisne bakterije napuštaju crijeva, ostavljajući prostor štetnim bakterijama, što može dovesti do infekcija i tegoba poput nadutosti, grčeva i ostalih probavnih smetnji.

Osim toga, stres može povećati osjetljivost crijeva, stanje poznato kao propusna crijeva („leaky gut“), što može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema poput inzulinske rezistencije, dijabetesa i autoimunih bolesti. Iako stresu ne možemo pobjeći, možemo zaštititi svoje crijevne bakterije koje igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, ističe dr. Karačić.

Zašto nam psiha toliko pati?

Procjenjuje se da oko milijardu ljudi diljem svijeta pati od psihičkih problema kao što su depresija, anksioznost i sindrom izgaranja („burnout“). Naše okruženje i prehrambene navike igraju veliku ulogu u očuvanju raznolikosti crijevnog mikrobioma. Kada u crijevima nastane neravnoteža (disbioza) između korisnih i štetnih bakterija, to može negativno utjecati i na naše mentalno zdravlje.

Održavanje ravnoteže u crijevnom mikrobiomu može biti ključan korak u prevenciji ozbiljnijih poremećaja poput anksioznosti i depresije. Zdrava crijeva, s ravnotežom bakterija, pomažu nam da se bolje nosimo s izazovima svakodnevnog života.

Uloga psihobiotika u smanjenju stresa

Probiotici, poznati kao „dobre bakterije", ključni su za poboljšanje funkcije probavnog sustava. Neki od njih, poput psihobiotika, imaju pozitivan učinak na naše raspoloženje i mentalno zdravlje.

Ove bakterije djeluju na tri načina: prvo, putem vagus živca koji povezuje mozak i crijeva. Drugi mehanizam uključuje proizvodnju serotonina, hormona sreće, dok treći smanjuje upalne procese u tijelu. Redovito uzimanje psihobiotika pomaže u održavanju zdrave crijevne flore, a preko osi mikrobiom-crijevo-mozak ove pozitivne promjene u crijevima prenose se na naš mozak, što nam pomaže da se bolje nosimo sa stresom, objašnjava dr. Karačić.

Zašto uključiti psihobiotike u svakodnevni život?

Kod odabira probiotičkih dodataka prehrani, važno je birati one koji su znanstveno potvrđeni za određene namjene. Danas na raspolaganju imamo širok spektar probiotskih sojeva, od onih koji pomažu kod probave, reguliraju apetit, pa do onih koji podržavaju mentalno zdravlje.

U Centar za crijevni mikrobiom, javljaju se pacijenti s različitim tegobama: nadutosti, zatvorom, sindromom iritabilnog kolona, ulceroznim kolitisom, Chronovom bolesti, ali i oni s rozacejom, atopijskim dermatitisom, endometriozom i PCOS-om. Iako različite, ove bolesti u podlozi gotovo uvijek imaju disbiozu. Terapija je individualizirana, a najčešće uključuje, između ostalog, probiotike ili psihobiotike, koji pomažu pacijentima da se bolje osjećaju, navodi dr. Karačić.

Dr. Andrija Karačić naglašava da svaka mala promjena u prehrani može pozitivno utjecati na emocionalno stanje i kvalitetu života. Promjenom prehrambenih navika i uključivanjem kvalitetnih probiotika i sinbiotika, poput OMNi-BiOTiC® STRESS, možete pozitivno utjecati na zdravlje i podržati svoje tijelo i um u svakodnevnoj borbi sa stresom.

S obzirom na činjenicu da stres i težnja ka perfekcionizmu često dovode do poteškoća sa spavanjem, važno je osigurati kvalitetan odmor. META-CARE® Miran san je dodatak prehrani koji sadrži melatonin i ekstrakte biljaka, namijenjen osobama koje imaju tegobe sa spavanjem i opuštanjem. Melatonin u ovom dodatku prehrani doprinosi skraćenju vremena potrebnog da zaspite, čime dodatno podržava vašu borbu protiv stresa i doprinosi oporavku tijela i uma.

Više o proizvodima:

https://omni-biotic.hr/proizvod/omni-biotic-stress/

https://omni-biotic.hr/proizvod/meta-care-miran-san/

Više o ostalim dodacima prehrani Instituta AllergoSan možete pronaći na www.omni-biotic.hr, a možete ih nabaviti u svim ljekarnama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

5 razloga zašto uzeti profesionalnog fotografa za vjenčanja i slične prigode
PROMO

5 razloga zašto uzeti profesionalnog fotografa za vjenčanja i slične prigode

Danas, kada svi nosimo pametne telefone u džepu, lako je zaboraviti koliko snažna može biti prava, profesionalna fotografija.

Dodaci prehrani vrhunske kvalitete - od sada uz posebne popuste
PROMO

Dodaci prehrani vrhunske kvalitete - od sada uz posebne popuste

Vitamini i minerali su važni - to svi znamo. Međutim, nije uvijek lako voditi računa o tome da ih sve unosimo u organizam u potrebnim količinama.
Hrvatski jahači i konji sve bolji u daljinskom jahanju!
PROMO

Hrvatski jahači i konji sve bolji u daljinskom jahanju!

U subotu, 19.10.2024. u organizaciji KK Istra, u Barbanu se održalo Prvenstvo Hrvatske u daljinskom jahanju te 8. finalno kolo Croatia kupa