Umak od rajčice s dodatkom šećera, soli, octa... Iz Kine je stigao na područje današnjeg Singapura i Malezije, a u Europu su ga donijeli britanski istraživači
Slatki kečapi: Gastrožiri je ocijenio sedam crvenih umaka
Tko nije u mogućnosti sam napraviti ukusan umak od svježe domaće rajčice uvijek se može osladiti nekim od kupovnih ketchupa. Izbor je velik. Preteča ketchupa nastala je u Kini u 17. stoljeću i nije baš imala previše veze s rajčicom. Pravila se od ukiseljene ribe. I riječ ketchup je mandarinskog podrijetla i navodno znači baš to - ukiseljena riba.
Iz Kine je umak stigao na područje današnjeg Singapura i Malezije, a u Europu su ga donijeli britanski istraživači. Promjena po promjena i zadnjih nekoliko desetljeća ketchup je ono kakvim ga danas znamo: umak od rajčice s dodatkom šećera, soli, octa i modificiranog škroba, uz pokoji konzervans. Jedan je od najpopularnijih umaka današnjice pa ga mljackamo na krumpiriće, pizze, meso... No ketchup nekad može biti i bolji izbor od same rajčice.
Prednost ketchupa jest veća količina i bolja iskoristivost likopena, karotenoida iz rajčice s visokim antioksidacijskim potencijalom. Likopen je topiv u mastima te se termički obrađen i otopljen u masnoći brže apsorbira. Gastrožiri 24sata probao je sedam blagih ketchupa. Uvjerljivo najbolji je slabo poznati Classic.
Na prvi zalogaj je sladak, a zatim se u ustima miješaju razni okusi što je oduševile kušače. Od razvikanih imena bio je bolji i Felix. Podravkin i Zvijezdin su fini, ali bilo bi bolje da su manje slatki. Benita ketchup je zadnji: članovi žirija kažu da im je okus umjetan.
Classic: Dobar okus, fina pikantnost
Članovima žirija sviđaju se boja i okus ovog kečapa te je stoga dobio većinom četvorke i petice. Jedna članica žirija je zaključila: "Kečap je dosta sladak, ali ima neke začine koji podižu okus". Cijena (500 g): 7,99 kn. Ocjena: 4,4
Felix: Sladak, no ne previše
Ovaj kečap članove žirija je osvojio dobrim mirisom, te skladnim okusom. "Gust i lijepe boje", dodao je jedan član žirija. No, žiri ima i zamjerke: "Isprva je kiseo, a potom sladak. Ovo je ono što ja zovem pravim tvorničkim okusom. Dosta gust, možda i previše", zaključuje jedan od članova žirija. Cijena (435 g): 9,49 kn. Ocjena: 3,6
Hellman's: Više kao "paradajz sos", nego kečap
Iako članovi žirija ovom kečapu daju relativno dobre ocjene, zaključuju kako okusom ipak nije pravi kečap. Po njima, više vuče na obični umak od rajčice. "Slatko-slanog okusa, čudan. No, nije loš. Ništa ne smeta, ali ne zove na još jedno kušanje", zaključuju članovi žirija. Cijena (490 g): 10,99 kn. Ocjena: 3,2
Zvijezda: Mogao bi ići na pizzu
Zvijezdin kečap uspio je osvojiti jednu četvorku, no druge ocjene su većinom bile niže. Članovi žirija mu zamjeraju činjenicu da je presladak, te da osim toga nema nikakav konkretan okus. "Ako drugog nema, poslužit će. Ništa mu ne nedostaje, ali dojam nije nešto", zaključuje jedna od članova. Cijena (500 g): 9,29 kn. Ocjena: 2,8
Podravka: Pikantno i preslatko
Ni ovaj kečap nije uspio zadovoljiti kriterije članova našeg gastrožirija. Ističu kako im se ne sviđa okus, koji je prema njima presladak, te intenzivan miris. "Prekremast i previše sladak. Dovoljno je gust", zaključuju. Cijena (470 g): 9,99 kn. Ocjena: 2,4
Heinz: Idealan za - kuhanje
Iako je Heinz kečap jedan od najpoznatijih kečapa u svijetu, naš žiri je ostao ravnodušan prema njegovom okusu i mirisu na slijepom degustiranju. Zamjeraju mu činjenicu da je presladak, te da ne miriši primamljivo. Također nisu impresionirani ni njegovom bojom: "Malo je blijed, nenametljiv i neodređen. Sve u svemu, preslabo", zaključuje jedna od članica žirija. Cijena: (460 g): 15,89 kn. Ocjena: 2,4
Benita: Dobar miris, loš okus
Najniže ocjene u ocjenjivanju i degustaciji dobio je kečap Benita kojem zamjeraju umjetan okus, koji nije ni dovoljno sladak, ni dovoljno kiseo. Jedna članica žirija predlaže: "Miris kečapa je ok, ali ne i okus. Može se servirati uz govedinu". Cijena (500 g): 4,99 kn. Ocjena: 1,2
* Test ‘naslijepo’: U ovom testu su sudjelovali zaljubljenici u hranu koji pritom nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi I ocjene nisu plaćeni, cenzurirani niti zlonamjerni. Također nisu niti službeni stav redakcije, nego osobni dojam svakog kušača pojedinačno. Cijene ketchupa smo prikupili 25. i 26. srpnja u nekoliko zagrebačkih trgovačkih centara.