Obavijesti

Potrošač

Komentari 28

Jeftino i zdravo: Naš žiri kušao 7 vrsta konzerviranih srdela

Jeftino i zdravo: Naš žiri kušao 7 vrsta konzerviranih srdela
8

Više i nije vijest kad su Hrvati po nečemu na dnu europske ljestvice, no s obzirom na tradiciju ribarstva kod nas, nad podatkom o potrošnji ribe trebali bi se zamisliti

* Test ‘naslijepo’: U ovom testu sudjelovali su zaljubljenici u hranu koji nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani ni zlonamjerni. Također nisu službeni stav redakcije, nego osobni dojam kušača.

Na godinu pojedemo oko devet kilograma. Usporedbe radi, Islanđani pojedu više od 90 kilograma. Riba je preskupa, mnogi će odmah iz rukava izvući objašnjenje, no i plava, jeftinija riba je prava blagodat za zdravlje. Konzerva sardine stoji oko osam kuna, a bogata je nezasićenim omega-3 kiselinama, lako je probavljiva te ima obilje bjelančevina, ugljikohidrata te vitamina A, D i E. Bacili smo se na posao i kušali kakve se sardine nude na našem tržištu. Bez ikakvih političkih konotacija, najbolje srdele konzervira Mirna. Rovinjske ribice dobile su zaista visoke ocjene, četiri ocjene odličan i jednu četvorku. To su sardine kakve bi trebale biti, s pogođenom količinom soli i ulja. I Eva sardine su po našem ukusu, no za nijansu ipak preslane. I ostale su muku mučile s količinom soli. Ili je soli bilo previše ili nije bilo dovoljno slano. No to je vjerojatno do ukusa onoga tko jede. Malo je podbacila riba Mardešić. Nedostajalo joj je okusa.

Mirna: Fina, slana koliko treba, ovo je okus Mediterana

E, ovo je sardina kakva treba biti. Okus, količina soli i ulja, sve na njoj je na mjestu. Gotovo i nema člana našeg žirija koji je, punih usta, nije nahvalio. Već na početku, miriše fino, ali ne i preintenzivno. Okus također oduševljava. Ima dobru mjeru soli, a ni ulja nema previše. - Ima okus Mediterana - pohvalio ju je kolega. No jedan član žirija rekao je da je mrvicu gnjecava i dao joj četvorku. Ostalo sve same petice. Cijena: 7,99 kn (100 g). Ocjena: 4,8

Eva: Mirisna i aromatična, mekana, no pinkicu preslana

Eva sardina iz srca mora skočila je na drugo mjesto naše ljestvice. Posebna je, fino miriše i neobične je arome. No ne možemo reći da nam se to ne sviđa. Konzistencija je dobra, mekana je, ali se ne raspada na tanjuru. Nije ni premasna, ulja taman da ne bude presuha. Ukusna, ‘‘sardinasta je’’, kažu mnogi, no prilično je zasoljena. - Fino, ali treba mi litra gemišta uz ovo - zaključio je kolega, a ostali su se složili. Cijena: 8,49 kn (115 g). Ocjena: 4

Mirela: Za bolju ocjenu potreban je ipak malo bolji ‘toć’

Još jedna aromatična riba. U početku nam se ne sviđa, no u ustima se poslije razvija fin okus. Ulja nema previše, a neki kažu da je možda malo i presuha. Sve u svemu, jako ukusno. Neki prigovaraju da nedostaje soli, dok drugi kažu da je slana taman koliko treba. - Fino, ali za bolju ocjenu potreban je bolji ‘toć’ - rekao je kolega. Ali dobro, zaključak je na kraju da bi se od ovih ribica ipak dalo najesti. Cijena: 5,49 kn (100 g). Ocjena: 3,6

Zagreb: Sitna, mekana riba, a nedostaje još malo soli

Majušne su ove sardine i blagog okusa. Fine su, dalo bi ih se pojesti, uopće nisu loše. Djeluju svježe. Mekane su, no nedostaje nekoliko nijansi za neke bolje ocjene. Okus nije do kraja definiran. Nedostaje im soli, rekli su mnogi, a ni ne plivaju baš u ulju. To je, naravno, poželjno, no još kap, dvije i ulja bi bilo taman. Ovako su ribice za nijansu presuhe. Solidne ribice. Cijena: 7,69 kn (115 g). Ocjena: 3,2

Postira: Mljackava, nedovoljno slana i pomalo suha

Ovo je neka zlatna sredina. Ribe koje se daju pojesti, ali ne obaraju s nogu. Pojedeš ih i zaboraviš. Također, premekane su i raspadaju se na tanjuru. - Ove su sardine malo mljackave - rekao je kolega. Okus im je tako-tako, dobar, ali i ovdje nedostaje soli. Ni s uljem u tvornici nisu bili posebno široke ruke pa su ispale malo suhe. Može i bolje. Cijena: 7,69 kn (115 g). Ocjena: 2,6

Queen: Za definiraniji okus ipak treba malo više začina

E, od ovoga se ne bismo najeli baš kraljevski. Kritika je dosta. Em fali soli, em je previše ulja, ali najveći nedostatak je što im nedostaje začina. Jednima je sasvim OK, a drugi kažu da nedostaje okusa i da je sve skupa nedefinirano. Ribice ne djeluju svježe. No sasvim sigurno bi dojam bio bolji da su samo malo više soli stavili. Postoji razlog zašto se u hranu dodaju začini. Cijena: 7,99 kn (100 g). Ocjena: 2,2

Mardešić: Preblaga, nema okusa ni mirisa, ni previše ulja

Vjerujemo da je riba domaća, jadranska, pa smo stoga i očekivali puno više. Malo smo razočarani jer smo imali visoka očekivanja od ove domaće tvrtke. Okus nas nije oborio s nogu. Miris, kad se na mahove osjeti, nije mnogima najprivlačniji. No jedan kolega hvali da ribe mirišu na more. Još jedne sardine kojima nedostaje soli, a i ulje je malo rijetko, no cijena je korektna. Cijena: 6,99 kn (100 g). Ocjena: 2

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 28
Najbolji domaći kolači bake Ane
10 SUPER RECEPTA

Najbolji domaći kolači bake Ane

Svi recepti spremaju se prema dugogodišnjim tradicijama te vas okusom i mirisom vraćaju u djetinjstvo. Među ovih deset slastica možete pronaći sve - od mirisnih medenjaka do kremastih šaum rola
Ako nećemo imati više od korice kruha, i nju ćemo podijeliti, samo da djeca ostanu zajedno
PUNA KUĆA

Ako nećemo imati više od korice kruha, i nju ćemo podijeliti, samo da djeca ostanu zajedno

Ivana i Mario posvojili su petero djece, a sve kako bi biološka braća mogla ostati i odrasti zajedno, jer kako kažu: 'Nije humano razdvajati djecu koja su već prošla toliko toga u svojemu malom životu'
Bilić: Krovinović nije vođa, a ako Dinamo ima 22 podjednaka igrača, to znači da ne valjaju...
BIVŠI IZBORNIK O HNL-U

Bilić: Krovinović nije vođa, a ako Dinamo ima 22 podjednaka igrača, to znači da ne valjaju...

Smiješno mi je kad kažu da Livaja nije špica. A kako nije? On je sve, i devetka i desetka. Uprava mora pomoći Gattusu, a neće pomoći s 'ajmo Bijeli', nego pojačanjima, kaže Slaven Bilić