Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 11
Foto: Shutterstock
VELIK PROBLEM

Poražavajuća statistika: Zašto djeca sve više izostaju s nastave i idu na plaćene instrukcije?

Ispodprosječna matematička pismenost i loši rezultati državne mature samo su dio problema u kojima su se našli hrvatski učenici. Pritom je zabilježen i rekordan broj školskih izostanaka, ali i sve veća potreba za instrukcijama

Sadržaj donosi Merkur osiguranje

Program za međunarodno vrednovanje znanja i vještina učenika (PISA) proveo je istraživanje u 2022. godini, pod okriljem OECD-a, koje je pokazalo da je matematička pismenost hrvatskih učenika ispod prosjeka. Hrvatski učenici ostvarili su 463 boda, što je statistički značajno niži rezultat od prosječnog učinka učenika iz zemalja OECD-a, koji iznosi 472 boda. 

Pritom osnovnu razinu matematičke pismenosti nije dosegnula oko trećina ukupnog broja djece u dobi od 15 godina.

Također, ako uzmemo u obzir podatak iz srpnja 2024. prema kojem gotovo polovica učenika strukovne škole nije prošla maturu, a broj gimnazijalaca koji su pali dvostruko je veći nego lani, možemo zaključiti kako je riječ o ekstremno lošim rezultatima. Nešto u cijeloj toj jednadžbi školstva nema nikakvog smisla; među odgovornima još traže tu nepoznanicu, a odgovornost prebacuju lijevo-desno. 

Instrukcije su postale 'must-have' dodatak

Među ostalim rezultatima istraživanja PISA-e ističe se i podatak da je većina učenika ocijenila kako je podrška nastavnika matematike učestalija nego što je to bio slučaj u prethodnim ciklusima istraživanja. No većina učenika (70%) također ima barem jedan oblik dodatne poduke iz matematike. Ovo su neki od glavnih razloga zbog kojih su djeci sve potrebnije instrukcije.

Srušeni svi rekordi

Ako vam se čini da vaša djeca, ili djeca vaših prijatelja, iz škole izostaju više nego što su vaše generacije, itekako ste u pravu. U školskoj godini 2023/2024. srušen je rekord u broju izostanaka iz škole. Svi uzrasti, od prvašića do maturanata, zajedno su izostali milijun sati više nego prošle godine. A u odnosu na period prije deset godina, broj izostanaka povećao se za 10 milijuna sati.

No bez obzira na to jesu li izostanci opravdani ili nisu, činjenica je da je dijete propustilo jednu ili više važnih lekcija u školi. Ponekad to budu ključni sati u kojima se objašnjava teže gradivo, pa je učeniku poslije teže uhvatiti korak s ostatkom razreda jer znamo da učiti dok slušamo profesora uživo nije ni približno isto kao kada dijete mora samo sebi interpretirati sasvim novu lekciju.

Program strukovnih škola

S obzirom na to da gotovo polovica učenika srednjih strukovnih škola nije prošla maturu, jedan od glavnih razloga za to je drukčiji nastavni program. Primjerice, u općeobrazovnom sadržaju nekih strukovnih škola znatno je manje matematike u odnosu na gimnaziju. Upravo taj problem nastoje riješiti velikom reformom strukovnog obrazovanja, a jedan od rezultata reforme pojačana je satnica hrvatskog jezika, matematike i stranog jezika, kako bi svi strukovnjaci mogli s jednakim šansama pristupiti državnoj maturi. 

No je li to baš nužno za 'strukovnjake'? 

Preopterećenost gradivom može stvoriti poteškoće u obje grupe učenika. Primjerice, u istraživanju PISA-e učenici koji postižu bolje rezultate u svakom od tri područja pismenosti manje su zadovoljni svojim životom od učenika koji postižu slabije rezultate. Razlog može biti veliko opterećenje učenjem i ocjenama.

S druge strane, preopterećenost gradivom može dovesti do toga da dijete u startu odustane jer zaključi da ne može naučiti toliku količinu gradiva. To naposljetku dovodi do loših ocjena, a potom i angažiranja instruktora za predmete koje je obično teže savladati, poput matematike, fizike ili kemije. Velike količine gradiva također je teže uskladiti s drugim obavezama, poput praktične nastave ili sportskih aktivnosti. 

- Moj sin je išao u ekonomsku školu i imao je jedva dvojku iz računovodstva, morali smo uzeti instrukcije da mu se olakša logika iza svega. Bilo je potrebno samo nekoliko instrukcija 1 na 1 i na kraju je imao četvorku - kaže nam jedna mama, a druga, čiji je sin išao u strukovnu školu, kaže: 

- Moj mali pokušao je sam se pripremiti za maturu, uz pomoć starih matura i ostalih materijala koje klinci koriste, ali nije uspio. Pao je, kao i većina razreda. Za drugi krug mature angažirala sam profesora iz gimnazije da ga pripremi. Super je prošao, ali ja se stalno pitam je li to sve bilo potrebno. Pa mali je strukovna škola, koja nije orijentirana na matematička znanja. Čemu? Kao da cijeli taj period završetka škole i odluke o ostatku života nije dovoljno težak - pita se druga mama. 

Uzroci idu još dalje... 

Osim fizičkih tegoba (bolest i slično) koje mogu spriječiti dijete u pohađanju nastave, tu su psihičke poteškoće, koje su vrlo često zanemarene. Naime, Istraživanje vršnjačkog nasilja kod djece i mladih Grada Zagreba, koje su provele znanstvenice s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, pokazalo je da je čak 52% osnovnoškolaca i oko 44% srednjoškolaca doživjelo da o njima govore ružne stvari na internetu (cyberbullying), što ostavlja velike posljedice na psihu djece i njihovo samopouzdanje. Ovaj problem može dovesti do toga da dijete potpuno izgubi volju za učenjem, ali i za odlaskom u školu.

Ne čekajte eskalaciju problema 

Zato je važno da roditelji ne čekaju zadnji trenutak nego da što prije poduzmu važne korake kako bi se sačuvalo mentalno zdravlje djeteta. A s obzirom na to da je trošak instrukcija pozamašan, dobro je znati da se na tržištu pojavio novi proizvod Merkur osiguranja, pod nazivom Superheroj, koji, među ostalim, nadoknađuje troškove instrukcija na koje dijete mora ići kako bi riješilo svoje zaostatke i bilo ravnopravno s vršnjacima ako zbog nesretnog slučaja nije bio na nastavi.

Superheroj također isplaćuje naknadu za djecu koja su postala žrtve nasilja, a u slučaju da je nezgoda ostavila psihološke probleme, osigurava i potrebnu stručnu psihološku pomoć. Točnije, pokriva troškove liječenja, ambulantne psihoterapije ili usluge kliničke psihologije. Isto tako, u slučaju potrebne rehabilitacije pokriva troškove liječenja te medicinskih usluga za brži oporavak.

Djetinjstvo uz što manje stresa

Dakle, posebna pogodnost ove usluge je, osim što osigurava poteškoće koje nastanu kao posljedica dječje ozljede, osigurava širok spektar situacija koje se tiču mentalnog i psihičkog zdravlja djece. Kao i dodatne pogodnosti, poput osiguranja gubitka dokumenata i rehabilitacije. Naime, poteškoće mogu nastupiti i u naizgled bezazlenim situacijama.

Primjerice, djeca, osobito tinejdžeri, sa sobom nose osobne predmete, poput dokumenata, koje u slučaju nezgode lako izgube. U tom slučaju Superheroj također pokriva troškove ponovnog izdavanja izgubljenih dokumenata. Ova vrsta osiguranja namijenjena je djeci i mladima do 18. godine života.

Sadržaj donosi Merkur osiguranje

Komentari 11
Zbog ove tri vrste street food jela vrijedi posjetiti te zemlje
ODOBRIO KRISTIJAN ILIČIĆ

Zbog ove tri vrste street food jela vrijedi posjetiti te zemlje

Iako je street food dugo imao negativne konotacije kao junk food, čini se da se popularnost ovog obroka vratila na široka vrata. Koju 'uličnu' hranu i iz koje države obavezno morate kušati, otkriva Kristijan Iličić
Veliki tjedni horoskop: Ovan će uploviti u nove ljubavne vode, a Blizanci sklopiti vrijedan posao
ŠTO SPREMAJU ZVIJEZDE?

Veliki tjedni horoskop: Ovan će uploviti u nove ljubavne vode, a Blizanci sklopiti vrijedan posao

Djevice se u novom tjednu sve uspješnije nose s teretom svakodnevice i ulažu mnogo energije u posao kojeg obavljaju. Bit će iscrpljene, no na kraju radnog dana osjećat će zadovoljstvo jer su dale sve od sebe
Top 10 recepata: Zdravi doručak dat će djetetu energije za cijeli dan u školi i dok je na igralištu
OSNOVE PREHRANE

Top 10 recepata: Zdravi doručak dat će djetetu energije za cijeli dan u školi i dok je na igralištu

Plus+ Poučite djecu da izbjegavaju kupovati za doručak peciva i lisnato tijesto i naučite ih kako da u doručak uvrste povrće i voće. Sendvič se lako slaže, a umjesto majoneze stavite namaz od povrća ili mahunarki