Obavijesti

Lifestyle

Komentari 68

Pet recepata za kremšnite: Od čokolade i batata, klasična, a tu su i Zagrebačka te Samoborska

Pet recepata za kremšnite: Od čokolade i batata, klasična, a tu su i Zagrebačka te Samoborska

Kremšnite su jako popularni desert u našim krajevima, a koliko ju ljudi vole dokazuju i mnoge verzije ovog kolača. Donosimo vam pet recepata za kremšnite koji su bogatog slatkog okusa

Zagrebačka kremšnita

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 1 lisnato tijesto
  • 30 dag brašna
  • 2 žlice gustina
  • 38 dag šećera
  • 4 vanilin šećera
  • 2 l mlijeka
  • 5 dl vrhnja za šlag
  • 1 kremfix
  • 3 žlice šećera
  • 10 dag čokolade za kuhanje
  • 5 dag maslaca
  • 3 žlica ulja
  • 1 žlica vode
Rustic breakfast. Wooden coffee table with coffee cups, cezve, l

Priprema: 

Lisnato tijesto odmrznite. Razvaljajte ga na nešto veću površinu od površine lima za pečenje, prebacite ga na prevrnuti lim i ostavite da stoji na sobnoj temperaturi koju minutu (da se ne stisne previše u pečenju).

Nabockajte vilicom da se ne napuhne tokom pečenja i stavite peći na 180 stupnjeva dok lijepo ne porumeni. Gotovo tijesto smjestite u lim, prethodno odrežite viškove tijesta ako ih ima.

Jaja razdvojite. U žumanjke dodajte 30 dkg šećera od ukupne količine i vanilin šećer te dobro izradite mikserom. Zatim im dodajte brašno, gustin i pola litre ukupne količine mlijeka. Dobro izradite da dobijete smjesu bez grudica.

Ostatak mlijeka (1,5 l) stavite kuhati. Kada mlijeko zakipi, ulijte u njega smjesu sa žumanjcima neprestano miješajući. Kada se smjesa sjedini s mlijekom, kuhajte sve skupa na srednje jakoj vatri 10-15 minuta, miješajući. U početku će se krema naglo zgusnuti, a zatim postajati sve rjeđa.

Preukusna večera: Patlidžan s mesom, parmezanom i povrćem
Preukusna večera: Patlidžan s mesom, parmezanom i povrćem

Dvije-tri minute prije kraja kuhanja kreme izradite bjelanjke u čvrst snijeg s ostatkom šećera (8 dkg). U ovom stadiju izrade bilo bi poželjno imati pomoć u kuhinji jer ste vi za štednjakom i neumorno miješate kremu. Kuhanu kremu maknite s vatre i u vruću dodajte bjelanjke, sve odjednom. Laganim miješanjem (najbolje špatulom) sjedinite.

Kremu sipajte na lisnato tijesto i poravnajte. Ostavite da se potpuno ohladi. Izradite vrhnje za šlag zajedno s kremfixom i šećerom (3 žlice). Premažite preko hladnih kremšnita.

Čokoladu za kuhanje zajedno s maslacem, uljem i vodom otopite na pari. Kada se otopi malo prohladite (da ne propadne u šlag). Lagano prelijte preko šlaga i poravnajte, najbolje lopaticom za kolače. Cijeli kolač smjestite u hladnjak i pustite da se dobro ohladi.

Prije rezanja nož umočiti u vruću vodu.

Samoborska kremšnita

Crochef

Sastojci:

  • 16 jaja
  • 2 l mlijeka
  • 500 g šećera kristal
  • 150 g pšeničnog brašna
  • 2 kom vanilin šećera
  • 500 g tijesta za savijače
  • šećer u prahu

Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka te istodobno stavite mlijeko da zakipi u loncu. žumanjke, dvije žlice šećera, brašno i dva dl mlijeka umutite u drugom loncu pa zalijte kipućim mlijekom i kuhajte u loncu na otvorenoj vatri 15 minuta.

Kada krema zakipi, počnite miješati bjelanjak.

Nakon što ste ih istukli napola, uspite ostatak šećera i miksajte dok krema nije kuhana. Žutu kremu lagano umiješajte (ulijte) u šaum od bjelanjaka i mutilicom spajajte u pjenastu kremu. Izlijte na unaprijed pečenu koru od lisnatog tijesta, preklopite drugom i tople narežite na kocke. Pospite šećerom u prahu.

Klasična kremšnita

Cream cake

Sastojci:

  • šalica vode
  • 65 g maslaca
  • žlica šećera
  • šalica brašna
  • 4 jaja
  • šećer u prahu

Za kremu:

  • 500 ml mlijeka
  • 150 g maslaca
  • žlica vanilin šećera
  • 1/2 šalice šećera
  • 2 žlice brašna
  • 3 žlice gustina
Jesenska večera: Začinjeni pileći gulaš sa špinatom i batatom
Jesenska večera: Začinjeni pileći gulaš sa špinatom i batatom

Priprema:

U posudu stavite vodu, šećer i maslac pa zakuhajte na laganoj vatri. Kad se maslac otopi, dodajte brašno i miješajte dok se ne oblikuje tijesto. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.

Zagrijte pećnicu na 200°C i premažite maslacem posudu za pečenje. Dodajte jedno po jedno jaje u tijesto i dobro izmiksajte. Ulijte smjesu u posudu za pečenje tako da ne bude rupa u površini.

Kako biste dobili hrskavo tijesto, poškropite tijesto s malo vode. Pecite ga 30 minuta ili dok ne postane zlatno-smeđe i napuhnuto.

Za kremu u posudu dodajte mlijeko, šećer, vanilin šećer, brašno i gustin pa zakuhajte na laganoj vatri stalno miješajući kako biste spriječili zgrušavanje. Maknite s vatre i ohladite.

Dodajte maslac i dobro izmiksajte kako biste dobili pjenastu kremu. Prerežite pečeno tijesto na pola, donju polovicu premažite kremom i poklopite drugom. Pokrijte kolač folijom i stavite u hladnjak na sat vremena. Obilno pospite šećerom u prahu.

Čokoladna kremšnita

Sastojci:

  • 500 grama lisnatog tijesta
  • 8 jaja
  • 15 dekagrama šećera u prahu
  • 20 dekagrama glatkog brašna
  • 25 dekagrama kristal šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1, 5 kila šećera
  • pola litre vode
  • 15 dekagrama čokolade
  • pola litre šlaga od kokosa

Priprema:

Lisnato tijesto prereži na pola, a zatim svaku polovicu izvaljaj u pravokutnik koji ćeš staviti na lim za pečenje koji si prethodno obložila papirom za pečenje.

Prije pečenja, tijesto popikaj vilicom, a kad dobije zlatnu boju izvadi ga iz pećnice te ostavi da se ohladi. Odvoji bjelanjke od žumanjaka te im dodaj šećer u prahu i izmiksaj dok ne dobiješ čvrsti snijeg, a zatim ga stavi u hladnjak.

Žumanjke izmiksaj s kristal šećerom, vanilin šećerom te 300 mililitara mlijeka sve dok smjesa ne postane jednolična i glatka. U veći posudu ulij ostatak mlijeka i vodu koje ćeš kuhati na srednje jakoj vatri.

Pločice od kikiriki maslaca i čokolade koje se ne trebaju peći
Pločice od kikiriki maslaca i čokolade koje se ne trebaju peći

Kad je ugrijano, a prije nego mlijeko zakipi, ulij smjesu od žumanjka te dobro promiješaj. Bitno je da u ovoj smjesi ne bude grudica te nakon što krene ključati, kuhaj ju još 10 minuta uz stalno miješanje. 

Nakon što završiš prethodni postupak, smjesu makni s vatre te joj dodaj čokoladu.  U napravljenu smjesu pažljivo dodaj bjelanjak te ju nemoj puno miješati kako bi ostala lagana i prozračna.

Na dno lima za pečenje ili posude u kojoj ćeš posluživati stavi jednu koru lisnatog tijesta te ga prelij kremom i ostavi u hladnjaku barem tri sata. 

Dok se krema i tijesto hlade, pripremi šlag od kokosa ili klasičan šlag kako piše na uputstvima te ga stavi na ohlađenu kremu. Preostalu koru lisnatog tijesta stavi na vrh te ju posipaj šećerom u prahu ili kakaom u prahu. 

Kremšnita od batata

Sastojci:

  • 720 g narančastog batata
  • 2 litre mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 200 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 šlaga u prahu
  • 200 g gustina
  • 2 listića bezbojne želatine
  • 1 kore za kremšnite 
  • šećer u prahu 

Priprema: 

Razvaljajte lisnato tijesto i podijelite na dva dijela. Uzmite dva lima za pečenje, nauljite ih i pobrašnite te stavite kore za kremšnite peći 15 minuta na 200C stupnjeva. Izvadite ih da se ohlade.

U vruću vodu stavite kuhati neoguljene batate na 20-ak minuta. Nakon 20 minuta ih probajte bocnuti nožem, ako su mekani, ocijedite vodu i ostavite ih da se ohlade. 

Kad se batat ohladi ogulite ga i napravite glatki pire. Stavite u veći lonac kuhati litru i pol mlijeka. Umiješajte šećer, vanilin šećer i pire od batata. Sve dobro promiješajte. 

Bogatstvo okusa: Napravite fine buhtle od čokolade i naranče
Bogatstvo okusa: Napravite fine buhtle od čokolade i naranče

Stavite želatinu u hladnu vodu. 

Pomiješajte gustin i puding u zdjeli za miksanje i dodajte ostalih pola litre mlijeka. Sjedinite u glatku smjesu. 

U smjesu s batatom dodajte puding i kuhajte sve dok smjesa ne zakipi. kad zakipi, smanjite vatru na laganu i kuhajte još pet minuta povremeno miješajući kako bi smjesa bila glatka. Maknite smjesu s vatre i dodajte joj želatinu, sve dobro promiješajte i ostavite da se ohladi. 

Napravite čvrsti šlag po uputstvima na proizvodu. Dodajte ga u ohlađenu smjesu i sve ponovo promiješajte.

Jednu od kora izvadite iz lima za pečenje i narežite na kockice (te veličine će vam biti kremšnite). U drugi lim za pečenje s korom izlijte kremu i poravnajte. Potom na vrh kreme stavite kockice druge kore. Sve obilno posipajte šećerom u prahu.

Oslobodite policu u hladnjaku i na nju stavite lim za pečenje s kremšnitama da se dobro ohlade. 

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL NAPUŠTENO - ZAPUŠTENO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 68
Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti
OD 22. DO 28. PROSINCA

Veliki tjedni horoskop: Bik će briljirati na poslu, Djevica uživati, a Jarac se zaljubiti

Kod Jarca je moguća velika ljubav i zaljubljenost pa će mnogi ovih dana ući u novu vezu. A oni koji su već u vezi bit će privrženiji jedno drugom i razveseliti se darovima
Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak
25 IZAZOVNIH PITANJA

Jeste li spremni za nedjeljni kviz? Ovaj je nemoguće težak

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...