Ja moje radim po receptu od jedne slastičarke i zadovoljna sam .U recept ide 1l mlijeka,1l vode,30 dkg brašna,30 dkg šećera i 8 jaja. Najprije napravim čvrst sn
ijeg od 8 bjelanjaka i onda u njega malo po malo dodam 10 dkg šećera.U posudu za miksanje ulijem 2 1/2 dcl mlijeka i isto toliko vode dodam 8 žumanjaka,brašno i 20 dkg šećera i smiksam. Ostatak vode i mlijeka stavim na vatru.Kad zavri žutu kremu lagano zakuhavam kao puding,smanjim vatru i kuham par min. Ugasim vatru,lagano pjenjacom sljubim bjelanjke s kremom,istresem na koru,ohladi,dodam Megle šlag,drugu koru i onda režem i u frižider
Prikaži još ↓
Rindjo
27.9.2021.
Odustani
U cokoladne 1,5 kg secera???
Dk
Deaktivirani korisnik
26.9.2021.
Odustani
a kakve su ove "klasične" u kojima u kremi nema jaja, a kore su od princes smjese, jel neko probao?
na
nap
25.9.2021.
Odustani
Kremsnite mljac
ZV
Zlatna Vuga
08.10.2021.
Odustani
Čisto sumnjam da je ovo pravi original recept samoborskih kremšnita. Mora biti neka tajna inače to nije to.
wooly
02.10.2021.
Odustani
Slučajno sam kad sam bil u Osijeku naletil na slastičarnu Petar Pan ,obavezno posijetit kom je ut put.
Tp
Toni prijesednik
30.9.2021.
Odustani
To je Turski kolac I zove se Krempita!Samo info.
Dk
Deaktivirani korisnik
25.9.2021.
Odustani
Probam
ve
velma
03.10.2021.
Odustani
Provala te Samoborske i odlične su,još tople a cijena prihvatljiva,milina..
eho_
25.9.2021.
Odustani
Mmm, moram ih prvo probati.;) Ako šmekaju,dobre su, kako god se zvale, hehe. No priča je stara i potječe iz doba Monarhije.Ta naizgled jednostavna slastica, ko
ja se jede sada svuda kao i sva klopa, ipak ima svoj put. Čak u francuskoj datiraju recepti, već preko stotinu godina, dakako svatko je sebi izmislio svoj šlag, pa joj dao svoje ime. Dakle, povijest krem šnite, koju svojataju na sve strane je zbilja duga i seže do čuvene budimske slastičarnice Ruszwurm Cukrászda, nastale 1827 godine, jedne od zaštitnih znakova mađarske metropole, u susjedstvu crkve Matijaša kralja. Nedavno sam, u poznatoj Bečkoj slastičarnici slušala tu priču, o putu recepta poznate nam, drage "lagane" poslastice. Povijesnica bilježi, kako Rp datira još od doba bidermajera i K&K prošlosti. Internacionalno omiljene kremšnitice, po dokumentaciji potječu od priče kako je carica Sissy Elizabeta, supruga Franje Josipa i velika prijateljica Madžara, poželjela pitu, ali ne neku običnu nego svu od kreme. :) Tja..Već čujem kritiku i atake, nezadovoljnih Samoboraca, Zagrepčana i Slovenaca sa svojim kremšnitama, bilo da potječu s Bleda,ili iz Podlehnika i imaju li kremu od šlaga, čokolade, ili vanilije.:) Josef Prousek-a je sa svojim kulinarskom eksperimentima došao i do Pariza pa je tamo i ozvaničio svoj recept Wiener Schnitte, koji je po preuzimanju od Mađarskoga recepta 1911 oficielno upisan kao Wiener Schnitte :)
Prikaži još ↓
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .
Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu 24sata te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona .