Prvi udarni vikend: Gužve od ulaska u Hrvatsku, kolone na A1 i sudari usporavaju promet | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 4

Prvi udarni vikend: Gužve od ulaska u Hrvatsku, kolone na A1 i sudari usporavaju promet

Prvi udarni vikend: Gužve od ulaska u Hrvatsku, kolone na A1 i sudari usporavaju promet

Na autocesti A1 pojačan je priljev vozila na naplati Lučko u smjeru mora, a vozi se u koloni u pokretu uz povremene zastoje između naplate Lučko i čvora Bosiljevo II

VIDEO

Prvi udarni vikend počeo je s gužvama od ranog jutra, javlja HAK, koji navodi da je već pojačan promet na cestama prema moru, osobito na autocestama A1 Zagreb-Ploče-Karamatići, A2 Zagreb-Macelj, A6 Rijeka-Zagreb, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici te na ulasku u Hrvatsku kod Maclja.

Na autocesti A1 pojačan je priljev vozila na naplati Lučko u smjeru mora, a vozi se u koloni u pokretu uz povremene zastoje između naplate Lučko i čvora Bosiljevo II.

Veliki vodič: Prvi udarni vikend u sezoni, od ponedjeljka skuplje cestarine. Evo kako do mora
Veliki vodič: Prvi  udarni vikend u sezoni, od ponedjeljka skuplje cestarine. Evo kako do mora

Autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatićić

Zbog nesreće na 60. kilometru između čvorova Novigrad i Bosiljevo 1 u smjeru Dubrovnika vozi se po dva prometna traka usporeno u koloni.

Vozi se u koloni u pokretu uz povremene zastoje između naplate Lučko i čvora Donja Zdenčina u smjeru mora.

Autocesta A2 Zagreb Macelj

Zbog povećanog priljeva vozila kolona na naplati Trakošćan u smjeru Zagreba duga je oko 1,5 km i nastavlja se u Sloveniju.

Zbog pojačanih kontrola na ulasku u Sloveniju povremeno su moguća čekanja u prometu teretnih vozila, posebice na Bregani i Maclju.

Splitski policajci zaustavili čak 30 vozača u jednom danu, svi su vozili u suprotnom smjeru
Splitski policajci zaustavili čak 30 vozača u jednom danu, svi su vozili u suprotnom smjeru

Od ponedjeljka rastu cestarine HAC-a


U razdoblju od 1. srpnja do 30. rujna, ponovno se uvode sezonske cijene cestarine za vozila I.A, I. i II. skupine vozila, dok za teška vozila (autobusi, kamioni) cijene cestarine ostaju iste.

U navedenom razdoblju povećava se cijena cestarine za deset posto (10%).

Sezonske cijene cestarine uvedene su 2017. godine, ali se posljednje četiri godine (tijekom i nakon COVID krize) nisu primjenjivale, kao jedna od mjera potpore građanima i gospodarstvu u turističkoj sezoni.

- Podsjećamo da je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijena cestarine zaokruživao iznose na jednu decimalu, čime je korisnicima omogućio niže cijene. Na primjer, ako je cestarina u konverziji iznosila 20,17 €, HAC ju je zaokružio na 20,10 € umjesto na 20,20 €. Isto tako, za razliku od drugih usluga, HAC cijene cestarine nije indeksirao prema inflaciji, cestarina je ista od 2012. godine - ističu iz HAC-a.

Model sezonskih cijena cestarina, jedna je od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru. Uvođenje sezonskih cijena cestarina za određene kategorije vozila proizlazi iz činjenice da se oko 40% ukupnog godišnjeg prometa ostvaruje u ljetnim mjesecima, a na pojedinim autocestama broj vozila ljeti povećava se i do tri puta u odnosu na ostalo razdoblje u godini. Posljedično tome, značajno se povećavaju i troškovi održavanja, sigurnosti, praćenja i upravljanja prometom u ljetnim mjesecima. U ukupnom prometu vozila tijekom ljetnog razdoblja najveći udio vozila čine I.A, I. i II. skupine (motocikli, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kamperi).

Policija će i fizički upravljanjati prometom

S ciljem postizanja maksimalne moguće protočnosti cestovnog prometa, na opterećenim dionicama cesta (ulazima i izlazima s autocesta, prometnim čvorištima, prilaznim pravcima većim turističkim središtima, trajektnim pristaništima, graničnim prijelazima, prilaznim pravcima zrakoplovnim lukama i sl.), odnosno mjestima gdje se stvaraju veće prometne gužve, zastoji u prometu ili se promet odvija otežano, uspostavit će se i fizičko upravljanje prometom. 

Također, s ciljem što veće sigurnosti i protočnosti u cestovnom prometu, posebice u vrijeme kada se očekuju najveće gužve, policijski službenici Ravnateljstva policije obavljat će neposredni nadzor odvijanja prometnih tokova, nadzor operativnog pokrivanja prometnica i organizacije upravljanja prometom, a za izvršenje navedenih zadaća koristit će se i helikopter.
 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Stravične snimke: Razorne oluje haraju Europom, najmanje pet poginulih, stotine su evakuirali
BROJNE CESTE ZATVORENE

Stravične snimke: Razorne oluje haraju Europom, najmanje pet poginulih, stotine su evakuirali

U Švicarskoj je veliko nevrijeme u kantonu Ticino, na jugoistoku zemlje, odnijelo dva života u odronu zemljišta prouzrokovanog obilnim kišama, potvrdila je policija...

Što ste se sunčali, sunčali ste se! Stiže nevrijeme, za dvije regije na snazi narančasto upozorenje
'OPASNO VRIJEME'

Što ste se sunčali, sunčali ste se! Stiže nevrijeme, za dvije regije na snazi narančasto upozorenje

Na snazi je meteoalarm za gotovo cijelu Hrvatsku, osim kninske regije. Za zagrebačkoj i osječkoj regiji podignuta je razina upozorenja na narančasto koje označava opasno vrijeme
Pogledajte gužvu kod Svetog Roka: 'Vozi se 5 na sat, dva su vozila stala u drugom tunelu'
OGROMNE GUŽVE NA A1

Pogledajte gužvu kod Svetog Roka: 'Vozi se 5 na sat, dva su vozila stala u drugom tunelu'

SVETI ROK- HAK javlja kako se u tunelu Čelnika vozi usporeno prema Zagrebu zbog vozila u kvaru, zbog velike gustoće prometa stvorila se kolona vozila između odmorišta Jasenice i tunela Sveti Rok. - Vozi se u koloni 5 na sat, a u tunelu su u kvaru stali auto s kamp kućicom i još jedan auto - ispričala je čitateljica. Gužve su oko 14 sati i između Bosiljeva i Lučkog, a prije Demerja je kolona od 5 km zbog sudara.