Obavijesti

News

Komentari 203

Kći šefa Hrvatskih šuma iz afere 'nakaze' kupila MORH-ov stan od 91 m2 za bagatelu! Renta ga

Kći šefa Hrvatskih šuma iz afere 'nakaze' kupila MORH-ov stan od 91 m2 za bagatelu!  Renta ga
14

Anna Dujić, kći HDZ-ova šefa Hrvatskih šuma, kupila je četverosobni državni stan za 76 tisuća eura. Stan je sad apartman s četiri zvjezdice

VIDEO

Otkrivamo kako je Anna Dujić, kći HDZ-ova šefa Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, kupila četverosobni stan u Šibeniku po iznimno povoljnoj cijeni od Ministarstva obrane, a sad ga koristi kao apartman za iznajmljivanje. Anna je, podsjetimo, dospjela u fokus javnosti prije otprilike mjesec dana, kad je objavljena snimka nje i njene majke na kojoj urlaju i vrijeđaju vatrogasce i policiju.

- Nakaze jedne, nakaze, nakaze! Ćaća mi se doma guši, sve je napravija za ovu državu - vikala je mlada Anna.

Naposljetku je policija podignula prijavu protiv nje.

Psovke, uvrede i divljanje koje je šokiralo Hrvatsku: Što im je u glavi da vrijeđaju vatrogasce?!
Psovke, uvrede i divljanje koje je šokiralo Hrvatsku: Što im je u glavi da vrijeđaju vatrogasce?!

24sata imaju uvid u kupoprodajni ugovor iz ožujka 2020. između Anne Dujić i Ministarstva obrane, u kojem stoji kako Anna kupuje stan površine 90,97 kvadrata, koji se sastoji od četiri sobe, kuhinje, blagovaonice, izbe, kupaonice, nužnika, dva hodnika i lođe. Kupljen je po cijeni od tek nešto više od 76 tisuća eura. Štoviše, u ugovoru stoji i mišljenje zamjenika općinskog državnog odvjetnika kako je ugovor sukladan važećim propisima.

Ukratko, država je prodala četverosobni stan od 91 kvadrata u Dalmaciji kćeri HDZ-ova šefa Hrvatskih šuma za oko 830 eura po kvadratu. Stan je plaćen jednokratno, a u zemljišnim knjigama nema tereta, što znači da nema ni kredita. Pretvoren je u uređeni apartman s četiri zvjezdice, istaknute na tablici na pročelju zgrade, a renta se, kako nam je potvrdio Dujić, već drugu godinu. Na servisima za iznajmljivanje mogu se vidjeti fotografije apartmana.

Policajka kazneno prijavila kćer HDZ-ovca koja joj je vikala da je nakaza i poželjela joj da 'crkne'
Policajka kazneno prijavila kćer HDZ-ovca koja joj je vikala da je nakaza i poželjela joj da 'crkne'

Raspitali smo se u MORH-u kako je došlo do ove transakcije. Priča je zanimljiva.

U rujnu 1991. MUP je dodijelio stan na čuvanje Nediljku Dujiću, djelatniku Policijske uprave Šibenik, i to temeljem odluke o preuzimanju praznih stanova vojnih osoba. Stan su mogli koristiti Nediljko i članovi njegove uže obitelji. I nastavili su ga koristiti 29 godina, sve dok ga nije otkupila Nediljkova kći. Stan je bio državno vlasništvo, a 1992. godine dan je na upravljanje MORH-u. Anna Dujić je, kao članica uže obitelji i korisnica stana, podnijela zahtjev za kupnju. Spadala je pod kategoriju "ostali korisnici" iz Odluke o prodaji stanova kojima upravlja Ministarstvo obrane. Tom odlukom je propisana kupoprodajna cijena i ona mora biti tržišna.

Razgovarali smo s nekoliko lokalnih agenata za nekretnine čije se procjene donekle razlikuju, ali ugrubo procjenjuju tržišnu vrijednost takve nekretnine na toj lokaciji od 200 do 250 tisuća eura, ovisno o stanju. Kako je onda prije samo nekoliko godina vrijednost procijenjena nekoliko puta niže?

Procjenu je odradio Nino Vrcić, stalni sudski vještak za graditeljstvo i procjenitelj nekretnina. Razgovarali smo i s njim. Zanimljivo, Vrciću je svojedobno šef bio - Nediljko Dujić. U vrijeme kad je Dujić bio gradonačelnik Skradina, Vrcić je bio u odjelu za graditeljstvo. I dalje su u dobrim odnosima, kako nam je potvrdio Dujić. Štoviše, Vrcić je u međuvremenu napredovao do direktora Cesta Šibenik. Ovdje slučajnosti postaju još bizarnije. Nediljko Dujić je svojevremeno bio na čelu Nadzornog odbora Cesta Šibenik, a protiv njega je bio pokrenut postupak zbog sumnje da je utjecao na zapošljavanje supruge u istim Cestama Šibenik. Supruga je ona druga gospođa sa snimke o nakazama. Dujić je platio kaznu, tvrdio da nije utjecao na ženino zapošljavanje i odstupio iz Nadzornog odbora. Danas je Nediljkova supruga tajnica Nina Vrcića, direktora Cesta Šibenik i procjenitelja tržišne vrijednosti stana o kojem pišemo.

Što je sve 'ćaća napravija za ovu državu'? Muljao s naknadama, a plaća mu je 4500 eura neto
Što je sve 'ćaća napravija za ovu državu'? Muljao s naknadama, a plaća mu je 4500 eura neto

Također, prije nekoliko godina, lokalni medij je pisao kako je Dujić navodno gurao Vrcića za šefa Vodovoda, gdje je sjedio u skupštini. Dujić je, podsjetimo, bio uvjetno osuđen jer je godinama nezakonito dobivao naknade dok je bio na čelu Nadzornog odbora Cesta Šibenik i član skupštine Vodovoda. U optužnici je stajalo kako je nezakonito pribavio 147.000 kuna.

Ali vratimo se na stan.

Zanimalo nas je kako je mlada Anna, zaposlenica u šibenskoj Elektri i bivša zaposlenica Gradskog parkinga Šibenik, iskeširala 76.000 eura za stan. Javili smo Nediljku.

- Ona je punoljetna osoba i ima svoj život. Taj stan sam koristio kao prognanik s još 13 članova obitelji. Nakon rata se išlo u otkup tog stana, a iz meni neznanih razloga netko je moj predmet stavio u ladicu i godinama ga držao tamo. Zašto mi je to pravo osporavano, to je pitanje svih pitanja. Taj stan smo koristili do obnove zapaljene kuće u Ićevu. Preselio sam se u Ićevo za stalno prije sedam ili osam godina. Dotad sam koristio stan s obitelji, a do kupovine 2020. tamo su živjele moje druge dvije kćeri, unuk i supruga - rekao nam je Dujić.

Tko je HDZ-ovac čija žena i kći vrište o nakazama? Poručivao je da je ovo država za kriminalce
Tko je HDZ-ovac čija žena i kći vrište o nakazama? Poručivao je da je ovo država za kriminalce

Kako kaže, s kupovinom je sve po zakonu.

- Anna je dobila pozajmicu od roditelja i od pokojnog djeda koji je radio u Njemačkoj i Austriji. Ne sjećam se točno koliko sam joj pozajmio, zatekli ste me, ali mogu provjeriti koliko je novca isplaćeno sa štednog računa. Vidljiv je cijeli tijek - poručuje Dujić.

Pitamo ga i poznaje li Nina Vrcića, vještaka koji je procijenio stan.

- Naravno da poznajem. On je nekad bio zaposlenik Skradina kad sam bio gradonačelnik, radio je u Uredu za graditeljstvo. Sa svakim sam u dobrim odnosima, pa i s njim. A za vašu informaciju, taj stan je prvo procijenjen za nižu cijenu pa je tražena druga procjena jer je istekao rok koliko je ona vrijedila - rekao nam je Dujić.

Nazvao nas je još jednom da nam potvrdi da se stan iznajmljuje drugu godinu, i to samo tijekom ljeta. Tad Anna boravi u Ićevu, a ostatak godine je u stanu. Dujić je imao još jednu napomenu.

- Ne znam je li vam poznato da sam dragovoljac i da imam 1500 dana borbenog sektora - izvijestio nas je.

Vatrogasci čine sve što mogu, žrtvujući zdravlje, pritom često i svoj život. A što čini sustav?
Vatrogasci čine sve što mogu, žrtvujući zdravlje, pritom često i svoj život. A što čini sustav?

Naposljetku, javili smo se i Ninu Vrciću, procjenitelju. Potvrdio nam je da je bio zaposlenik Skradina u Dujićevu mandatu, a nakon toga je promijenio nekoliko poslova. Skrasio se prošle godine na direktorskoj funkciji u tvrtki Cesta Šibenik. Tamo mu je, kako nam je sam rekao, Nediljkova žena tajnica. Upitali smo ga za procjenu stana.

- Ona je odrađena poredbenom metodom na temelju podataka iz Porezne uprave. Procjena je naručena, ja sam je napravio i valjda je prošla sve procedure prije nego što je dana suglasnost. Nitko me nije pozvao niti tražio ikakvu korekciju - kaže Vrcić.

Naknadno nam je javio da je stan procijenjen u travnju 2019. i upozorio kako se, prema zakonu, u trenutku izrade procjene mogu koristiti podaci koji nisu stariji od četiri godine. Odnosno, ako se procjena radi 2019., mogu se koristiti podaci iz, recimo, 2015. godine. Naveo nam je i neke druge procjene iz sličnog perioda koje su se kretale u sličnim iznosima.

- Nakon što se procjena izradi, mora proći kontrolu. Ona je po zakonu i regulativi trebala biti pregledana i odobrena. Nemam povratnu informaciju što je dalje bilo, ali ponavljam da mi se nitko nije obratio da izvršim korekciju - tvrdi Vrcić.

Ističe i kako nije došao u tvrtku Cesta Šibenik dok je Nediljko bio član Nadzornog odbora, a supruga mu je već otprije bila zaposlena kao tajnica.

Sažeto, državni stan u Šibeniku površine od 91 četvornog metra kupila je mlada kći aktualnog HDZ-ova šefa Hrvatskih šuma i bivšeg predsjednika županijskog HDZ-a za 76 tisuća eura. Vrijednost je procijenio čovjek koji poznaje obitelj Dujić i s kojim je Nediljko, kako sam kaže, u dobrim odnosima. Stan je plaćen jednokratno, bez kredita, navodno pozajmicom od roditelja i pokojnog djeda. Isti stan obitelj je koristila još od 1991. godine.

Javio se HDZ-ov šef Hrvatskih šuma čija kći i žena su urlale: 'Teško je ostati hladne glave...'
Javio se HDZ-ov šef Hrvatskih šuma čija kći i žena su urlale: 'Teško je ostati hladne glave...'

Pogledajmo financijsko stanje Dujićevih. U imovinskoj kartici stoji kako Nediljko u Hrvatskim šumama mjesečno zarađuje 4500 eura neto, a supruga mu prima 1051 euro u tvrtki Cesta Šibenik. Na godišnjoj razini Nediljko ima primanja od 3208 eura koja se ne smatraju dohotkom. Od nekretnina je upisao kuću u Ićevu, površine 137 kvadrata i vrijednu gotovo 332.000 eura. Stekao ju je naslijeđem. Upisao je i više voćnjaka, oranica i livada. U imovinskoj kartici ima i Volkswagen Golf iz 2013., koji glasi na ženu. Nediljko je uštedio 41.600 eura, a supruga Neda 17.953 eura.

Nakon incidenta s nakazama, Nediljko i Anna su se ispričali javnosti. Anna je tvrdila da je sve izgovorila u stanju šoka, navodeći da joj je teško zamisliti takvu reakciju i prepoznati sebe na snimci. Nediljko je ustvrdio da njegovoj obitelji nije bila nakana vrijeđati ikoga.

Isti Nediljko prije nekoliko godina je, braneći se od optužbi za nepotizam i klijentelizam zbog pisanja da je Anni školovanje na privatnom studiju u Dubrovniku platila bivša tvrtka Gradski parking Šibenik, tvrdio da će mu kći otići iz zemlje.

- Moja kći pakira kofere i odlazi u Irsku. Ovo je država za kriminalce. Neka se piše što se piše. Moje dijete može biti sretno samo ako kupi jednosmjernu avionsku kartu za Irsku. Odlazi jer ne želi biti talac probisvijeta koji sisaju ovu državu - ljutito je tad govorio Dujić.

Kći se očito predomislila.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 203

VIDEO

UŽIVO Velike poplave izazvale su kaos u Europi: U Poljskoj će proglasiti stanje katastrofe
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Velike poplave izazvale su kaos u Europi: U Poljskoj će proglasiti stanje katastrofe

Jedna osoba se utopila na jugozapadu Poljske, a tisuće su evakuirane preko granice u Češkoj dok obilne kiše u nedjelju nastavljaju padati diljem srednje Europe te izazivati poplave. U Austriji je poginuo vatrogasac...
Nevjerojatne snimke! U Poljskoj ogromne poplave, voda se digla do 1. katova stambenih zgrada!
MASOVNE EVAKUACIJE

Nevjerojatne snimke! U Poljskoj ogromne poplave, voda se digla do 1. katova stambenih zgrada!

POLJSKA Jedan čovjek se utopio, a 1600 ljudi su evakuirali u Klodzu na jugozapadu zemlje. Rijeke su poplavile nakon što je kiša padala više dana. Klodzo je gotovo cijeli pod vodom. Lokalna rijeka je na 665 centimetara, a alarm se pali već na 240, što je najveći vodostaj u tom gradu od 1997. kad je u poplavama stradalo 56 ljudi