Obavijesti

News

Komentari 20

Izrael pozvao Palestince na evakuaciju iz dijelova Rafaha

Izrael pozvao Palestince na evakuaciju iz dijelova Rafaha

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, 24 Palestinca su ubijena tijekom noći nakon što su izraelski zrakoplovi gađali nekoliko područja u središnjoj Gazi

VIDEO

Izrael je u subotu pozvao Palestince u više područja grada Rafaha na jugu Pojasa Gaze da se evakuiraju i upute u ono što naziva proširenim humanitarnim područjem u Al-Mawasiju, što je dodatni pokazatelj da izraelska vojska nastavlja sa svojim planovima za kopneni napad na Rafah. U objavi na društvenoj mreži X, vojni glasnogovornik također je pozvao stanovnike i raseljene osobe u području Jabalije u sjevernoj Gazi i 11 drugih četvrti u enklavi da odmah odu u skloništa zapadno od grada Gaze.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji WAFA, 24 Palestinca su ubijena tijekom noći nakon što su izraelski zrakoplovi gađali nekoliko područja u središnjoj Gazi.

Joe Biden u govoru o antisemitizmu usporedio Hamasov napad s holokaustom
Joe Biden u govoru o antisemitizmu usporedio Hamasov napad s holokaustom

Unatoč velikom pritisku SAD-a i zabrinutosti koju su izrazili stanovnici i humanitarne skupine, Izrael je rekao da će nastaviti s upadom u Rafah, gdje je više od milijun raseljenih osoba potražilo utočište tijekom sedmomjesečnog rata.

Izraelska vojska je rekla da je do sada oko 300.000 stanovnika Gaze krenulo prema Al-Mawasiju.

Washington obustavio isporuku pošiljke bombi Izraelu zbog zabrinutosti oko Rafaha
Washington obustavio isporuku pošiljke bombi Izraelu zbog zabrinutosti oko Rafaha

Izrael kaže da ne može dobiti rat bez iskorijenjivanja tisuća boraca islamističkog pokreta Hamas za koje vjeruje da su raspoređeni u Rafahu.

Izraelski tenkovi zauzeli su glavnu cestu koja dijeli istočni i zapadni dio Rafaha u petak, učinkovito okruživši istočnu stranu u napadu zbog kojeg je Washington obustavio isporuku neke vojne pomoći svom savezniku. Bijela kuća priopćila je u petak da "sa zabrinutošću" promatra izraelske operacije.

'Jasno sam dao do znanja da, ako Izraelci uđu u Rafah, više im nećemo isporučivati oružje'
'Jasno sam dao do znanja da, ako Izraelci uđu u Rafah,  više im nećemo isporučivati oružje'

Rat je pokrenut napadom Hamasa na jug Izraela u kojem je ubijeno oko 1200 ljudi, a više od 250 ljudi uzeto kao taoci, prema izraelskim podacima.

Izraelska vojna operacija u Gazi, za koju Izrael kaže da ima za cilj eliminaciju Hamasa, ubila je blizu 35.000 Palestinaca, prema ministarstvu zdravstva Gaze. Bombardiranje je opustošilo obalnu enklavu i izazvalo duboku humanitarnu krizu.

Američka administracija rekla je u petak da je izraelsko korištenje oružja koje je dopremio SAD možda prekršilo međunarodno humanitarno pravo tijekom operacije u Gazi, što je do sada bila najveća kritika Izraelu.

No, administracija nije dala konačnu procjenu, rekavši da zbog ratnog kaosa ne može provjeriti konkretne slučajeve u kojima je uporaba tog oružja mogla biti uključena u navodna kršenja.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 20

VIDEO

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Građanima su stigla upozorenja na mobitele...
STRUČNJACI UPOZORAVAJU

Pogledajte oluju koja ide prema Hrvatskoj: Građanima su stigla upozorenja na mobitele...

Prognostičari su za danas najavili postupno naoblačenje, prvo u Istri. U noći na ponedjeljak zahvatit će ostatak Hrvatske, a očekuje se obilna kiša, lokalno i olujno nevrijeme.

Užas A3: Pretrčavao autocestu pa ga pokosio i usmrtio auto
JOŠ NE ZNAJU IDENTITET

Užas A3: Pretrčavao autocestu pa ga pokosio i usmrtio auto

U subotu, 7. rujna oko 21.30 sati, na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, na području Novske, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba smrtno stradala, javila je policija.
Kaos kod Rijeke: U sudaru dva vozila poginuo muškarac.  Na A7 izgorio BMW, stvorile se kolone
DVIJE PROMETNE NESREĆE

Kaos kod Rijeke: U sudaru dva vozila poginuo muškarac. Na A7 izgorio BMW, stvorile se kolone

Prometna nesreća oko 11 sati dogodila se između čvorova Sveti Kuzam i Draga, na 32. km u smjeru Rupe, a muškarac je preminuo