Hrvatska ima velik pad cijena inputa u poljoprivredi u EU | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 2

Hrvatska ima velik pad cijena inputa u poljoprivredi u EU

Hrvatska ima velik pad cijena inputa u poljoprivredi u EU

Hrvatska je u prvom tromjesečju bilježila najveći pad ulaznih troškova u poljoprivredi u EU, a padom cijena poljoprivrednih proizvoda pratila je europski prosjek, pokazale su u srijedu procjene Eurostata

VIDEO

Na razini EU-a poljoprivredni proizvodi pojeftinili su u prvom tromjesečju za šest posto u usporedbi s istim prošlogodišnjem razdobljem, nešto blaže nego u razdoblju od listopada do prosinca. U skupini osnovnih prehrambenih proizvoda Eurostat je izdvojio žitarice kojima je cijena u prosjeku pala za 28 posto u usporedbi s početkom prošle godine.

Slijedi mlijeko koje je pojeftinilo za 12 posto, a dvoznamenkasti pad cijena zabilježen je i kod jaja i industrijskih kultura, u visini 10 posto.

FOTO Dron u Strizivojni sijao djetelinu nad pšenicom: 'Njemu treba sat, a meni dva dana'
FOTO Dron u Strizivojni sijao djetelinu nad pšenicom: 'Njemu treba sat, a meni dva dana'

Pojeftinilo je i svježe povrće, za šest posto u odnosu na početak 2023., izračunao je Eurostat, izdvojivši za trećinu jeftinije rajčice.

Iznimka je krumpir, uključujući onaj sjemenski, s 22 posto višom cijenom nego na početku prošle godine, a u gotovo istom je postotku poskupjelo i svježe voće zbog nepovoljnih vremenskih prilika, napominju u Eurostatu.

Jeftinije u većini EU-a

U 21 zemlji EU-a od ukupno 25 čijim je podacima Eurostat raspolagao cijene poljoprivrednih proizvoda bile su u prvom tromjesečju niže nego na početku prošle godine.

Daleko su najviše pojeftinili poljoprivredni proizvodi u Mađarskoj, za 24 posto. Slijede Bugarska i Rumunjska s 18 posto nižim cijenama, te Slovačka i Češka gdje su pojeftinili za 17 posto.

Josip Dabro o prvim potezima i selidbi ministarstva: Jedno su želje, a drugo su mogućnosti
Josip Dabro o prvim potezima i selidbi ministarstva: Jedno su želje, a drugo su mogućnosti

U Hrvatskoj su cijene poljoprivrednih proizvoda u prvom tromjesečju bile oko četiri posto niže nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. U četvrtom tromjesečju bili su pojeftinili gotovo 19 posto.

U pet zemalja na jugu EU-a poljoprivredni proizvodi bili su skuplji nego na početku prošle godine, a daleko su najviše poskupjeli u Grčkoj, za 20 posto.

Na Malti i u Španjolskoj bili su skuplji za četiri posto, a u Portugalu i na Cipru za svega jedan posto.

Niži ulazni troškovi

Cijene dobara i usluga koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji (input) pale su u Uniji u prvom tromjesečju u prosjeku za 11 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, otprilike kao i na kraju 2023.

Poljoprivrednici hitno traže od ministarstva isplatu potpora
Poljoprivrednici hitno traže od ministarstva isplatu potpora

To znači da se ulazni troškovi u poljoprivredi EU-a smanjuju gotovo godinu dana, prema Eurostatovim izračunima.

Najviše su u prvom tromjesečju pojeftinila gnojiva i poboljšivači tla, za 31 posto. Slijede stočna hrana sa 16 posto nižim cijenama, te energija i maziva koji su pojeftinili za 12 posto, utvrdili su statističari.

Hrvatska uz Mađarsku

U 24 članice čijim je podacima Eurostat raspolagao ulazni su troškovi u prvom tromjesečju bili niži nego na početku prošle godine.

Iznimka je Portugal gdje su uvećani za blagih dva posto. 

Najviše su u prvom tromjesečju pali ulazni troškovi u poljoprivredi u Hrvatskoj, za 20 posto u odnosu na prvi prošlogodišnji kvartal, nakon 25-postotnog pada u razdoblju od listopada do prosinca.

Josip Dabro: 'Moja diploma je validna. Slušat ću ljude s terena i provoditi politike seljaka...'
Josip Dabro: 'Moja diploma je validna. Slušat ću ljude s terena i provoditi politike seljaka...'

Umjetna gnojiva i poboljšivači tla pojeftinili su u Hrvatskoj u prvom tromjesečju za 37 posto, a stočna hrana za 32 posto u odnosu na početak 2023. godine, pokazuje Eurostatovo izvješće. Zamjetno je jeftinije bilo i sjeme i sjemenski materijal, za 13 posto nego u prvom tromjesečju 2023. godine. 

Gotovo isti postotni pad ukupnih ulaznih troškova u poljoprivredi bilježila je u prvom tromjesečju i Mađarska, za 19 posto. Blizu su i Nizozemska i Irska gdje su bili niži za 17 posto nego na početku prošle godine, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 2

VIDEO

VIDEO Htio snimiti dupine kod Molata, u kadar mu je upala zmijurina: 'Išla je prema meni'
DIV MEĐU ZMIJAMA U EUROPI

VIDEO Htio snimiti dupine kod Molata, u kadar mu je upala zmijurina: 'Išla je prema meni'

MOLAT - Čitatelj se odmarao nakon plivanja na plaži otoka Molata u zadarskom arhipelagu. U daljini je ugledao dupine kako iskaču iz vode pa ih je poželio snimiti. No u kadar mu je ušao domaći stanovnik, četveroprugi kravosas, najveća europska zmija. "Zmija je plivala ravno prema meni. Odmah mi je bilo jasno da je bezopasna zbog goleme duzine, na tom otoku i nema otrovnica. Kad je izašao na plažu, malo se odmorio, pogledao me i odgmizao u žbunje", rekao nam je čitatelj. Četveroprugi kravosas (Elaphe quatuorlineata) najdulja je europska zmija. Naraste više od dva i pol metra i nije otrovna. Rijetko grize, češće sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku. Uglavnom se hrani glodavcima i izuzetno je korisna.