Josip Dabro o prvim potezima i selidbi ministarstva: Jedno su želje, a drugo su mogućnosti | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 9

Josip Dabro o prvim potezima i selidbi ministarstva: Jedno su želje, a drugo su mogućnosti

Josip Dabro o prvim potezima i selidbi ministarstva: Jedno su želje, a drugo su mogućnosti

U planu su, kako je naveo, izmjene Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) kojima se olakšava korisnicima korištenje sredstava fondova, a razgovarat će se i o mjerama za rast proizvodnje

VIDEO

Ministar poljoprivrede Josip Dabro kao prioritete svog rada ističe administrativno rasterećenje poljoprivrednika i postizanje samodostatnosti u proizvodnji hrane, a za preseljenje ministarstva u Osijek kaže da bi to unatoč želji, bilo logistički i kadrovski teško realizirati u kratkom roku. Upitan koji su mu prvi koraci i prioriteti, Hini je odgovorio da će se prvenstveno usmjeriti na administrativno rasterećenje poljoprivrednika u okvirima uredbi EU-a.

To će biti jedna od prvih tema kojima ću se posvetiti, rekao je Dabro za Hinu, u povodu preuzimanja poljoprivrednog vladinog resora.

Najavio je da će u tjednima koji slijede razgovarati s predstavnicima poljoprivrednika, "biti na terenu te osluškivati njihove potrebe i sukladno tome djelovati".

"Poduzet ću prve korake za dobrobit sela, u najkraćem mogućem roku. Zbog poljoprivrednika sam tu, o njihovim potrebama će ovisiti moji prvi koraci, a neki su već započeti", rekao je.

Dabro o Bartulici i dolasku u stožer DP-a u Ferrariju: 'Mama mu sada može biti sretna...'
Dabro o Bartulici i dolasku u stožer DP-a u Ferrariju: 'Mama mu sada može biti sretna...'

Kaže da će učiniti sve kako bi se preokrenuli negativni trendovi u djelatnostima s padom proizvodnje.

U planu su, kako je naveo, izmjene Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) kojima se olakšava korisnicima korištenje sredstava fondova, a razgovarat će se i o novim mjerama koje će doprinijeti rastu poljoprivredne proizvodnje.

"Cilj je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača modernizacijom opreme, uvođenjem novih tehnologija i korištenjem obnovljivih izvora energije", odgovorio je ministar na upit Hine.

Rekao je i kako će se sastati s predstavnicima najosjetljivijih sektora, "jer oni najbolje znaju probleme s kojima se suočavaju".

"Mnoštvo je izazova u poljoprivredi, posebno u mljekarstvu", rekao je Dabro navodeći kako će u tome pomoći provedba Programa razvoja sektora mljekarstva u Republici Hrvatskoj do 2030. godine i Akcijski plan za prve dvije godine provedbe tog programa, kojim su u razdoblju 2024. – 2025. za sektor mljekarstva predviđena ulaganja od 141,7 milijuna eura.

"Kontinuirano ćemo pratiti i analizirati provedbu te po potrebi modificirati program i akcijski plan", rekao je.

Samodostatnost je prioritet

Na pitanje kako postići samodostatnost u proizvodnji, ono je što je Domovinski pokret isticao u svom programu kao jedan od ciljeva, Dabro je odgovorio kako je samodostatnost u proizvodnji hrane prioritet.

Josip Dabro: 'Moja diploma je validna. Slušat ću ljude s terena i provoditi politike seljaka...'
Josip Dabro: 'Moja diploma je validna. Slušat ću ljude s terena i provoditi politike seljaka...'

"U pojedinim kategorijama Hrvatska je već samodostatna, no moramo raditi na podizanju samodostatnosti u važnim sektorima, poput voća, povrća, i mlijeka. Na putu do tog cilja na raspolaganju su nam državni programi pomoći koje planiramo te sredstva Strateškog plana do 2027. u iznosu od gotovo 3,8 milijarde eura. Niz je mjera o kojima ćemo raspravljati i u dijalogu s predstavnicima sektora naći najbolji put kojim ćemo podići razinu samodostatnosti u ključnim kategorijama, na dobrobit hrvatskih poljoprivrednika, ali i potrošača koji zaslužuju dostupnost domaće hrane", kazao je.

Želja je da ministarstvo bude u Slavoniji, ali ....

Vezano uz premještanje Ministarstva poljoprivrede u Osijek, što je najavljivano tijekom predizborne kampanje, Dabro je rekao kako je njegova želja da Ministarstvo bude u Slavoniji, no jedno su želje, a drugo mogućnosti.

VIDEO Dabro o Bartulici: Nema tu nikakve štete za Domovinski pokret; Komentirao i plakate
VIDEO Dabro o Bartulici: Nema tu nikakve štete za Domovinski pokret; Komentirao i plakate

"Moja želja jest da Ministarstvo poljoprivrede bude u Slavoniji, što smatram logičnim, no jedno su želje, a drugo mogućnosti. Ministarstvo poljoprivrede ima velik broj zaposlenih u Zagrebu pa bi logistički i kadrovski to  bilo vrlo teško realizirati u kratkom roku", kazao je ministar napominjući kako mora misliti na one koji žive u Zagrebu i rade u sadašnjem sjedištu ministarstva.

"U svakom slučaju, kako sam i najavio, najmanje jednom tjedno ću biti u Osijeku i na raspolaganju našim poljoprivrednicima, a važno je naglasiti kako se sjedište Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) nalazi upravo u Osijeku", rekao je.

Kazao je i kako su pojedine uprave u ministarstvu kadrovski deficitarne te najavljuje natječaje za nepopunjena radna mjesta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 9

VIDEO

VIDEO Htio snimiti dupine kod Molata, u kadar mu je upala zmijurina: 'Išla je prema meni'
DIV MEĐU ZMIJAMA U EUROPI

VIDEO Htio snimiti dupine kod Molata, u kadar mu je upala zmijurina: 'Išla je prema meni'

MOLAT - Čitatelj se odmarao nakon plivanja na plaži otoka Molata u zadarskom arhipelagu. U daljini je ugledao dupine kako iskaču iz vode pa ih je poželio snimiti. No u kadar mu je ušao domaći stanovnik, četveroprugi kravosas, najveća europska zmija. "Zmija je plivala ravno prema meni. Odmah mi je bilo jasno da je bezopasna zbog goleme duzine, na tom otoku i nema otrovnica. Kad je izašao na plažu, malo se odmorio, pogledao me i odgmizao u žbunje", rekao nam je čitatelj. Četveroprugi kravosas (Elaphe quatuorlineata) najdulja je europska zmija. Naraste više od dva i pol metra i nije otrovna. Rijetko grize, češće sikće da upozori one koji se približe i gleda svaku priliku da pobjegne. Mala je vjerojatnost ugriza čak i ako se uzme u ruku. Uglavnom se hrani glodavcima i izuzetno je korisna.