Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 20
Foto: Cvoke
NEŠTO NOVO I DOMAĆE

Za sve craftoljupce i one koji će to tek postati: Ribafish napravio svoje 'feel good' pivo

Nakon godina degustiranja, pa čak i kuhanja piva, Ribafish je s ekipom iz craft pivovare Međimurski Lepi Dečki lansirao 'feel good' pivo - Goodara. Ovo craft pivo dolazi u tri pivska stila, koji će vas ovog ljeta savršeno osvježiti gdje god bili

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

U svijetu pivarstva postoje nevjerojatne priče o kreativnosti, strasti i inovacijama. Jedna od takvih priča dolazi iz radionice najpoznatijeg hrvatskog pivskog sommeliera Domagoja Jakopovića, poznatijega kao Ribafish. U suradnji s jednom domaćom craft pivovarom Ribafish je predstavio novo pivo koje je zamišljeno tako da svakome donese osjećaj radosti i zadovoljstva. Ribafish nam je u razgovoru otkrio o čemu je točno riječ, kako je uopće nastala suradnja, ali i odakle dolazi ljubav prema pivu.

Feel Good Riba i feel good pivo

Ljubav prema pivu kod Ribafisha se rodila još na njegovu maturalcu krajem devedesetih godina, kad mu je, kaže, u naručje pala etiketa Kijevskog piva. Od tada je probao mnoge okuse, a nije mu strano, priznaje, ni kuhanje piva. 

- Prvo pivo probao sam deset godina prije izuma mobitela i dosta je toga prošlo kroz mene. Od maturalca sam počeo skupljati okuse i etikete i kroz desetljeća skuhao nekoliko svojih piva te zaključio kako je to vrlo kompleksan proces. Pa sam to prepustio stručnjacima - simpatično se prisjetio Ribafish. 

Među stručnjacima za pivo je, bez sumnje, ekipa iz craft pivovare Međimurski Lepi Dečki. Zbog velike potražnje craft piva na tržištu osnovali su svoju pivovaru 2016., a sad proizvode blizu 500.000 litara piva godišnje. A kad se spoje majstori pivari i Ribafish, pogađate, može nastati samo novo sjajno pivo. 

- S Lepim Dečkima se volim već dugo, pa je suradnja bila na obostrano zadovoljstvo. Oni su kuhali, ja sam probavao dok nam svima nije bilo baš fino. Uostalom, najbolje pivo je ono koje popiješ u dobrom društvu, zar ne? Kako iznimno cijenim ljude koji su se usudili krenuti u hrabar proces stvaranja craft pivovara, tako sam odmah krenuo pisati o njima, snimili smo i jedan video te, naravno, isprobali sve što je postojalo u pivovari. Tu smo sjeli i odonda se viđamo na svakom festivalu ili prigodi, kad god nam to dozvoli vrijeme. Uglavnom, jednostavni, normalni ljudi zaljubljeni u svoj posao, baš kao ja. Ništa tu nije moglo poći po zlu - kaže Ribafish. 

'Lijepa oda svega što sam naučio'

Riječ je, dakle, o Goodari – feel good pivu, koje je, prema riječima našeg sugovornika, savršeni dizač raspoloženja i kvalitetan napitak na bazi ječmenog slada.

- Lepi Dečki su napravili tri pivska stila Goodare. Prvi je Hrvatima omiljeni lager, zatim nježan i mekan blonde ale i na kraju poslastica APA. Većini ljudi to i dalje predstavlja potpunu nepoznanicu, ali to su oni kojima je i sauvignon, i graševina, i muškat bijelo vino istog okusa. O pivskim stilovima trebalo bi se educirati, naučiti barem neke osnove o svakom stilu i ne 'brukati' se kada dođete u neki craft pub u kojem nema samo svijetlo, tamno i rezano pivo. Pivo je danas prekrasna, kompleksna priča, i lijepo je što sad imamo puno veću mogućnost izbora nego prije petnaestak godina - smatra Ribafish. 

Goodaru je najlakše opisati kao dobar osjećaj u tekućem obliku, a koji god okus izaberete, savjetuje najpoznatiji hrvatski pivski sommelier, nećete pogriješiti. Uz to, lako ju je prepoznati jer izgled limenke upravo krasi lik Ribafisha. 

- Ćelavi bradonja na etiketi simbolizira svakog punoljetnog muškarca koji nakon napornog dana na poslu i milijun loših stvari koje nam se svakodnevno događaju treba odvojiti pola sata života da sjedne i odmori se uz kvalitetno pivo. A kako je prošlo otprilike 20 godina od mojeg prvog teksta o pivima, u magazinu Klik, nalazim da je to lijepa oda svemu što sam naučio tijekom godina degustiranja. Dobro, i ne samo degustiranja, ali s vremenom su mi se stvarno precizirali okusi, a ni teta jetra se ne veseli kad se natrpam, pa pijte umjereno i pažljivo – kaže naš sugovornik. 

Idealno pivo za ljetne mjesece

S obzirom na to da smo u jeku ljetne sezone, a temperature se vrtoglavo penju, ovo pivo idealno je, kaže Ribafish, i za sve one koji se žele rashladiti te osjećati "good". 

- Kako su mi roditelji već duboko zagazili u osmo desetljeće, idem uskoro posjetiti ih na Korčuli, pa sam se opremio s nekoliko kartona Goodare. Uz meso s roštilja svojem ću starom preporučiti lager, vrijeme je da i on mene posluša u nečemu, blonde ale uz ribu s roštilja, a APA će mi biti uvijek pri ruci tijekom ribičije u slučaju da ništa ne grize. Ili ako grize. Smatram da svi zaslužujemo kvalitetno zanatsko pivo, a Goodara je upravo to. I zato, dobro ohladite svoje Goodare i želim vam da savršeno provedete ovo ljeto ma gdje bili - poručuje naš sugovornik.

I na kraju, ljudi će uvijek birati prema sebi što će jesti i piti. Svi smo, dodaje Ribafish, različite jedinke, nakupine gena, i ne može nam svima prijati isto, pa tako ni pivo. A svi oni pivoljupci koji žele probati limenke Goodare mogu ih ekskluzivno pronaći samo na policama Kaufland Hrvatska

- U posljednje vrijeme svjedoci smo da velike industrije kvalitetu namirnica zamjenjuju na svakojake načine, pa nas veseli kad za sebe i svoje nabavimo nešto prirodno i kvalitetno. Kad sam čuo da Kaufland želi podržati nezavisne pivare, to je bilo to. Dio ljudi uvijek će kupovati najjeftinije namirnice bez obzira na kvalitetu, i nitko ih zbog toga ne smije otuđivati, ali mislim da je najvažnije ljudima pružiti mogućnost izbora. Sve je stvar preferencija, želja i, nažalost, budžeta - zaključuje pivski sommelier Domagoj Jakopović Ribafish.

Sadržaj donosi: Kaufland Hrvatska

Komentari 20
Najbolji domaći kolači bake Ane
10 SUPER RECEPTA

Najbolji domaći kolači bake Ane

Svi recepti spremaju se prema dugogodišnjim tradicijama te vas okusom i mirisom vraćaju u djetinjstvo. Među ovih deset slastica možete pronaći sve - od mirisnih medenjaka do kremastih šaum rola
Ako nećemo imati više od korice kruha, i nju ćemo podijeliti, samo da djeca ostanu zajedno
PUNA KUĆA

Ako nećemo imati više od korice kruha, i nju ćemo podijeliti, samo da djeca ostanu zajedno

Ivana i Mario posvojili su petero djece, a sve kako bi biološka braća mogla ostati i odrasti zajedno, jer kako kažu: 'Nije humano razdvajati djecu koja su već prošla toliko toga u svojemu malom životu'
Bilić: Krovinović nije vođa, a ako Dinamo ima 22 podjednaka igrača, to znači da ne valjaju...
BIVŠI IZBORNIK O HNL-U

Bilić: Krovinović nije vođa, a ako Dinamo ima 22 podjednaka igrača, to znači da ne valjaju...

Smiješno mi je kad kažu da Livaja nije špica. A kako nije? On je sve, i devetka i desetka. Uprava mora pomoći Gattusu, a neće pomoći s 'ajmo Bijeli', nego pojačanjima, kaže Slaven Bilić