Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 7
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
CHEF PAUL IVIĆ:

'Trebamo razmišljati kao naši bake i djedovi, koji hranu nikad nisu bacali nego su koristili sve'

Svjetski i regionalni stručnjaci iz ugostiteljskog sektora okupili su se na konferenciji Raise the Bar kako bi povezali sadašnje i buduće stručnjake te se okrenuli održivosti i podignuli kvalitetu cijelog sektora

Sadržaj donosi Coca-Cola HBC Adria

Zelena Michelinova zvjezdica posebno je priznanje za restorane koji nude vrhunsku hranu i uslugu uz održivost i pozitivan utjecaj na okoliš. Tako svojim gostima nude hranu vrhunske kvalitete i namirnice lokalnih proizvođača, smanjuju uporabu plastike, pokušavaju maksimalno iskoristiti svaku namirnicu i doniraju višak koji ne koriste. Uz nagrađivane restorane, praksa održivosti pokušava se proširiti na svakog ugostitelja, kao i gosta, kako bi buduće generacije imale pozitivniji utjecaj na okoliš i ljudsko zdravlje.

Upravo time vode se Valerio Serino i Lucia De Luca, koji su u Zagreb, na konferenciju Raise the Bar stigli ravno iz restorana Tèrra u Kopenhagenu pa nam otkrili kako je njihov koncept "zero waste" zapravo povratak tradiciji i životnoj filozofiji naših djedova i baka.

- Naši preci nikad nisu bacali hranu, od ostataka su uvijek radili nešto novo. I to nam je često misao vodilja. Iskorištavamo sve i važno nam je tu poruku prenijeti i drugima - rekao je Valerio pa nam iznio nekoliko jednostavnih primjera kako se u kućanstvu zabaviti konceptom "zero waste" te iskoristiti sve što nam priroda nudi.

- Probajte istražiti. Kad znate cijeli proces rasta jednoga krumpira i koliko za njega treba vremena i truda, puno ga je teže samo baciti, kao što to činimo kad ga kupimo u trgovini. Krumpir je odličan primjer. Kad ga ogulite, uvijek bez razmišljanja bacate koru. A možete je koristiti poslije kao škrob, osušiti je ili istražiti neke druge načine primjene. Od korice limuna ili pulpe možete napraviti nešto novo i dati im drugu priliku, poput čaja. Kad smo došli iz Italije na sjever, shvatili smo koliko je manji izbor hrane nego u mediteranskim zemljama i to je jedan od razloga zbog kojih smo počeli baviti se ovim poslom kroz održivost. Bili smo iznenađeni količinom voća i povrća koje imate na izbor ovdje u Zagrebu - dodao je.

'Prije sam mario samo za profit'

Restoran Tèrra nosi zelenu Michelinovu zvjezdicu, a osim talijanskih stručnjaka iz Kopenhagena, o svom restoranu govorio je i Paul Ivić, glavni chef te izvršni direktor "fine dining" vegetarijanskog restorana TIAN, prvog i trenutno jedinog u Austriji, te jednog od ukupno četiri vegetarijanska restorana na svijetu koji imaju Michelinovu zvjezdicu.

- Prije sam mario samo za profit, nisam znao kakva je kvaliteta hrane koju jedem i koju poslužujem gostima. U tom trenutku nije me niti bilo briga. U jednom trenutku moj pogled na sve potpuno se promijenio i danas stojim pred vama kako bih vam ispričao svoju priču - rekao je Paul, revolucionarna figura u kontekstu vegetarijanske kuhinje te zagovornik promišljene i savjesne uporabe namirnica po principu "od korijena do lista".

- Dok još nisam znao što znam i danas, slučajno sam od jedne starije gospođe kupio domaća jaja, a ona mi je rekla da su njezine kokoši slobodne te da veselo trčkaraju po dvorištu. Pomislio sam kako je to nevažno, dok nisam kušao kajganu od tih istih jaja i u sekundi se vratio u djetinjstvo. Okusio sam tu prirodu i kvalitetu, to je bio jedan od razloga moje promjene - zaključio je.

Umrežavanje mladih nada i vodećih stručnjaka

Održivost je tema o kojoj se govorilo i na ovogodišnjoj, osmoj konferenciji Raise the Bar, koja je u zagrebačkoj Laubi okupila vlasnike i voditelje restorana, barova i kafića te chefove, barmene i ugostitelje iz regije s ciljem povezivanja mladih nada s vodećim stručnjacima, kao i učenja, te time podizanje kvalitete ugostiteljskog sektora. Uz regionalno natjecanje barmena, posjetitelji su imali priliku saznati više o poslovanju ugostitelja kroz predavanja stručnjaka sa svjetske restoranske i barske scene.

Uz najveće stručnjaka iz područja, posjetitelji i budući stručnjaci mogli su iz prve ruke čuti kako posluju oni s najuglednijih lista u industriji, kao što su Michelin i The World's 50 Best Bars. Konferencija je trajala dva dana, a na natjecanju barmena Raise the Bar Competition snage su odmjerili barmeni iz Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine. 

Mjesto finalista prvoga kruga natjecanja, koje je bilo 19. ožujka, zaslužili su Nebojša Lazarević iz Banje Luke i Vice Damjanović iz Splita. Natjecatelje je ocjenjivao stručni žiri - u kojem su bili Alex Kratena, koji je proglašen jednom od 40 najutjecajnijih osoba svjetske barmenske scene, te istaknuti predstavnici domaće barske scene: Dominik Bečvardi, glavni predavač Akademije Raise the Bar i suvlasnik zagrebačkoga bara Peaches & Cream, Mišel Posavac, član globalnog tima tvrtke Monin, na poziciji Advocacy Brand Manager, te Anteo Ivanišević, suvlasnik i osnivač Bar Sisteme, splitskoga craft koktel bara.

U superfinalu svaki od finalista imao je 20 minuta da se istakne u pripremi i posluživanju koktela, komunikaciji s gostima te upravljanju vremenom, a prema ocjenama članova žirija titulu najboljeg barmena u regiji, nagradu od 10.000 eura zaslužio je Nebojša Lazarević, dok će mu se na Roma Bar Showu u Rimu pridružiti i drugi finalist, Vice Damjanović.

Razvoj ugostiteljskog sektora 

Uz proglašenje najboljeg barmena, Coca-Cola HBC Adria u okviru konferencije odala je priznanje mladim profesionalcima koji su prošle godine uspješno završili Akademiju Raise the Bar, besplatni obrazovni program namijenjen barmenima, baristima i konobarima. Do sada je Akademiju završilo 77 polaznica i polaznika, od kojih većina radi u ponajboljim barovima i restoranima u Hrvatskoj te koji će sigurno dati svoj doprinos daljnjem razvoju ugostiteljskog sektora.

Raise the Bar Adria strateška je platforma Coca-Cole HBC Adria koja od 2019. godine djeluje s ciljem povećanja kvalitete obrazovanja radne snage u ugostiteljstvu i turizmu kako bi se omogućilo usklađivanje vještina i znanja ugostiteljskih i turističkih djelatnika sa stvarnim potrebama poslodavaca. Uz konferenciju i Akademiju, Raise the Bar Adria obuhvaća Stipendije za kuhare i slastičare te obrazovni program Raise the Bar Youth, namijenjen učenicima završnih razreda ugostiteljskih i turističkih škola, čije je drugo izdanje nedavno završilo, a program je do sada obuhvatio više od 2300 učenika diljem Hrvatske.

Sadržaj donosi Coca-Cola HBC Adria

Komentari 7
Prepoznajete li ove vještine kod svoje djece? Kod kuće možda imate budućeg inovatora!
PSIHOLOG SAVJETUJE

Prepoznajete li ove vještine kod svoje djece? Kod kuće možda imate budućeg inovatora!

STEM obrazovanje može značajno utjecati na kognitivni i motorički razvoj djece. Ali s obzirom na to da obrazovni sustav ne potiče dovoljno STEM učenje, pitali smo psihologa kako roditelji mogu prepoznati i razvijati STEM vještine kod djece
Zeleno Međimurje: Život od Drave i Mure, od legendi do popevki, od prirode do stola
MISTIČNO I BAJKOVITO

Zeleno Međimurje: Život od Drave i Mure, od legendi do popevki, od prirode do stola

Živopisno Međimurje, smješteno između Mure i Drave, fascinira svojom ponudom, a toplina i susretljivost Međimuraca dodatan su razlog za posjet ovom kraju. Riječ je o specifičnoj regiji koja spaja ljepote prirode s nematerijalnom baštinom
Startover: Što sve moderni zaposlenici traže od svojih šefova, koliko nam AI pomaže...
Zanimljivi paneli

Startover: Što sve moderni zaposlenici traže od svojih šefova, koliko nam AI pomaže...

Vrhunski stručnjaci i partneri dotaknuli su se gorućih tema na našem tržištu rada na konferenciji koju su organizirala 24sata