Superhrana i supernamirnice: Prolazni trend ili nešto što bi trebalo uvrstiti u prehranu?
Raznovrsna, hranjiva i uravnotežena prehrana ključna je za zdrav život, a kad je obogatite nekom od takozvanih supernamirnica, dodatno ćete pomoći svojem cjelokupnom zdravlju. Doznajte što je tako super u superhrani
Izrazi "superhrana" i "supernamirnice" vrlo su popularni u svijetu zdrave prehrane. Riječ je ustvari o namirnicama koje u usporedbi s drugom hranom imaju dodatnu nutritivnu vrijednost, poput visokog udjela vitamina, minerala, proteina, masnih kiselina, antioksidansa, raznih topivih i netopivih vlakana i tako dalje. I ako tijekom dana ne možemo odabrati kvalitetne namirnice, prehranu bismo svakako trebali obogatiti izuzetno zdravim supernamirnicama.
No unatoč svom zvučnom imenu, postavlja se pitanje jesu li ovi trendovi u prehrani zaista vrijedni pažnje ili su tek prolazni hir.
Tajna je zapravo u super tanjuru
Jeste li znali da je prva superhrana bila banana? Jedna američka tvrtka je, naime, ovu voćku počela pojačano promovirati početkom 20. stoljeća kao praktičnu namirnicu u svakodnevnoj prehrani. Bila je to (i ostala) jeftina, hranjiva, lako probavljiva namirnica, dostupna posvuda. Jednako je dobra termički obrađena ili svježa, a lako ju je i čuvati jer ju je priroda zaštitila od klica. Konzumacija banana je u to vrijeme naglo skočila i, gledano iz sadašnje perspektive, bio je to svojevrsni početak kategorizacije nekih namirnica kao superhrane.
I premda je dokazano da namirnice koje spadaju u tu kategoriju imaju visoku nutritivnu vrijednost i pružaju veće dobrobiti od neke druge hrane, mnogi nutricionisti izbjegavaju korištenje tog naziva jer ideja superhrane može navesti ljude da se usredotoče isključivo na neku određenu hranu i time previde zdrave alternative. Jedna namirnica ne može biti lijek za sve - važna je raznolika prehrana.
Stoga je savjet da se umjesto da, primjerice, svakodnevno jedete kelj samo zato što ste pročitali da ima protuupalna svojstva, usredotočite na stvaranje "super tanjura" punog različitih zdravih i ukusnih namirnica, od kojih će vam supernamirnice poput kelja, blitve, špinata, malina, borovnica, brusnica, zelenog čaja, jaja, mahunarki, orašastih plodova, sjemenki, kefira, češnjaka, maslinova ulja, đumbira, kurkume, lososa, avokada, batata, gljiva, algi i tako dalje pružiti dodatnu nutritivnu potporu.
Najisplativija, najhranjivija i najcjelovitija
Od navedenih namirnica, u posljednje je vrijeme vrlo popularna alga spirulina, modro-zelena alga, za koju stručnjaci tvrde da je jedan od najstarijih oblika života na Zemlji. Vjeruje se da su je prvi koristili drevni Asteci, i to kao sredstvo za povećanje izdržljivosti jer su njezine razine proteina slične onima kod jaja. Ova je namirnica, osim toga, dobar izvor vitamina B1, B2 i B3, bakra, željeza i magnezija, prenosi WebMD.
Spirulinu zbog njezina vrhunskog sastava mnogi danas nazivaju najisplativijom, najhranjivijom i najcjelovitijom hranom na planetu. S protuupalnim i antikancerogenim svojstvima, kao i potencijalom za snižavanje tlaka u krvi, smanjenje simptoma peludne groznice (uključujući svrbež i začepljenost nosa), poboljšanje dentalnog i očnog zdravlja te upravljanje "dobrim" i "lošim" kolesterolom, mnogi će nutricionisti savjetovati uvrštavanje ove namirnice u svakodnevnu prehranu.
Unesite kreativnu energiju u svoja jela
Spirulinu, koja je dostupna u obliku kapsula ili praha, možete dodati u svoj omiljeni smoothie, sok i vodu, posipati njome salate i juhe ili umiješati u jutarnju zobenu kašu i jogurt.
Sada svaki dan možete u svoju prehranu lako ubaciti ovu superhranu jer je od sad tu superfood začin Vegeta&Spirulina kojim bilo koje slano jelo možete učiniti ukusnim i istovremeno obogatiti dobrobitima spiruline. Novi začin Vegeta&Spirulina jelima daje novu dimenziju, savršen i zaokružen okus, a egzotična zelena boja unosi kreativnu energiju u pripremu jela. Samo jedna žličica ove jedinstvene kombinacije pretvorit će baš svako jelo u vrhunsko kulinarsko iskustvo.
Ovaj je novi superfood začin iz Podravkine recepture čak nagrađen za kvalitetu dizajna ambalaže. Riječ je o nagradi Red Dot, koja slovi za najtraženiju međunarodnu oznaku kvalitete dizajna. Uz to, ambalažu za proizvod Vegeta&Spirulina proglasili su najboljom od najboljih te je osvojila titulu "Red Dot Best of the Best", koja se dodjeljuje najboljima među svim Red Dot dobitnicima koji su se istaknuli vrlo visokom kvalitetom dizajna.
Jednostavni i brzi recepti
Ako nemate ideju kako uklopiti spirulinu u svoju prehranu, izdvojili smo dva vrlo jednostavna i brzinska recepta koja će oduševiti svako nepce.
1. Za umak od avokada bit će vam potrebni:
- avokado
- Vegeta&Spirulina
- sol i crni papar
- limun
- češnjak
- gljive
- male rajčice
Ogulite avokado, izvadite jezgru i zgnječite je vilicom. Zatim umiješajte začin Vegeta&Spirulina te, ovisno o vašem ukusu, dodajte sol, papar, limun i češnjak. Iz šampinjona i rajčica izvadite sredinu i napunite ih umakom ili poslužite sve zasebno. Za dekoraciju, pospite sezam.
2. Za dressing za salatu trebat će vam:
- maslinovo ulje
- ocat
- senf
- peršin
- Vegeta&Spirulina
- sol i papar
Ulijte šest žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja i dvije žlice octa u staklenu posudu. Dodajte žličicu Dijon senfa, dvije žlice nasjeckanog svježeg peršina, prstohvat soli i svježe mljevenog crnog papra te 1/4 žličice začina Vegeta&Spirulina. Pomiješajte, stavite staklenku u hladnjak i pričekajte najmanje pola sata prije nego što je poslužite preko omiljene salate.
A sad kad znate da je spirulina hrana 21. stoljeća, vrijeme je da nam odgovorite na nagradno pitanje, a oni najkreativniji osvojit će vrijedne nagrade. Pitanje glasi: Koje jelo ne možete zamisliti bez Vegete original i zašto je to okus koji pamtite?
Nagradni natječaj je završio, a sretni dobitnici su:
1. Damir Višnjić
2. Predrag Radošević
3. Jasminka Rožan Mohor
4. Ana Egredžija
5. Tanja Ališić
6. Maja Trgovac Mrazović
7. Anica Lukina
8. Blanka Šulc
9. Sanda Karamarko
10. Jasna Popović Poje
Čestitamo!