Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 3
Foto: PR
OSIGURAJTE DOBAR KOMAD NA VRIJEME

Novogodišnja gozba: Izvolite recept za savršeno pripremljenu janjetinu!

Proslava Božića se u odnosu na prije nekoliko desetljeća znatno promijenila, ali ono čemu se i dalje pridaje velika pozornost je hrana. Možda su zato stanovnici gorske Hrvatske već počeli razmišljati o sarmi, odojku, polama i janjetini

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Nije bilo šarenih lampica, raznih ukrasa, skupocjenih darova i božićnih partyja, već su se u gorskoj Hrvatskoj ispod božićnog drvca stavljale mahovina i pšenica dok se jelka kitila češerima, jabukama, orasima, bombonima i pečenim domaćim kolačima. Na Badnjak se unosila slama u kuću, koja je simbolizirala Isusovu štalicu, obitelj je zajedno išla na misu, žene su pekle pogaču, a djeca su na poklon dobivala skromne poklone, poput jabuke, naranče i bombona. I premda se Božić nekada slavio puno skromnije i poniznije nego danas, većina starijih ima ugodna i topla sjećanja na ovaj veliki blagdan.

U to su se vrijeme poštivali mnogi običaji, koji su se prenosili s generacije na generaciju, a zanimlivo je da su se pojedini uspjeli zadržati u nekim kućanstvima čak i do danas. Jedan od tih običaja je i bogata blagdanska trpeza. Naravno, u usporedbi s današnjom možda se ova nekadašnja ne bi mogla opisati bogatom, ali za to vrijeme svaka obitelj je pripremala najbolja jela koja si je mogla priuštiti.

Happy,Family,Parents,And,Cute,Small,Child,Daughter,Making,Christmas

I dan danas, kada želimo opisati da je neki obrok stvarno obilan i bogat, često kažemo da je to "ručak kao za Božić". Jer za Božić imamo i predjelo i nareske i glavno jelo i salate i kolače te se uz to, obično pripremi toliko toga da se to može jesti još i navečer, a ponekad čak i sljedeći dan. Iako se trudimo za taj dan napraviti najfinija jela, složit ćete se da nije toliko važno što se i koliko tada jede, već s kime se dijele ta jela.

Za Badnjak tako obitelji u Lici, Gorskom kotaru i ostatku gorske Hrvatske dijele riblja jela, dok za Božić uživaju u raskošnoj trpezi s mnoštvom raznih slatkih i slanih tradicionalnih jela. To podrazumijeva odojak sa zeljem i ličkim krumpirom (polama), janjetinu, sarmu, goveđu juhu, krumpir salatu i salatu od graha, orahnjaču i makovnjaču, masnicu te štrudle od jabuke i sira.

Ako i vi želite ovog Božića okusiti nešto s blagdanskog stola gorske Hrvatske, isprobajte recept za janjeći but s krumpirima, mrkvom i ljutikom:

 

Janjeći but s krumpirima, mrkvom i ljutikom

Vrijeme pripreme: 2 sata i 30 minuta.

Sastojci:

  • 2,5 kg janjećeg buta (s kosti)
  • SPAR Vital sol
  • SPAR šareni papar u zrnu
  • svježi ružmarin
  • SPAR Premium ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 500 ml DESPAR povrtnog temeljca
  • 3 mrkve
  • 4 ljutike
  • 1,5 kg krumpira
  • SPAR sušeni timijan

Priprema:

  1. Janjeći but dobro natrljajte solju i paprom. S donje strane buta možete umetnuti grančicu-dvije svježeg ružmarina. Potom ga preselite u lim za pečenje i dobro nauljite.
  2. Janjeći but okrenite kožom prema gore pa u lim ulijte povrtni temeljac. Ubacite još nekoliko grančica ružmarina i pecite 1 sat u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Povremeno podlijte meso dok se peče.
  3. Mrkvu narežite na krupno, ljutike prepolovite, a krumpir narežite na veće kriške. Izvadite meso iz pećnice nakon sat vremena i oko buta posložite narezano povrće.
  4. Povrće u limu posolite, pospite sušenim timijanom i pokapajte maslinovim uljem pa promiješajte i vratite sve u pećnicu.
  5. Pecite još 1 sat i 15 minuta na 180 °C, a zatim namjestite pećnicu na gornji grijač i zapecite meso još 15 minuta.
  6. Meso poslužite uz povrće i prelijte sokovima koji su ostali od pečenja.
Pronađite najbolje recepte i inspiracije na jednome mjestu - u Sparovoj online kuharici Dobar tek! Meso, riba, vegetarijanska jela ili nešto slatko, mogućnosti je mnogo. A budući da dobrih savjeta nikada dosta, zavirite i u riznicu mudrosti Tomislava Špičeka. Kuhaču u ruke i - krenimo!

Sadržaj donosi: SPAR Hrvatska

Komentari 3
Najbolji domaći kolači bake Ane
10 SUPER RECEPTA

Najbolji domaći kolači bake Ane

Svi recepti spremaju se prema dugogodišnjim tradicijama te vas okusom i mirisom vraćaju u djetinjstvo. Među ovih deset slastica možete pronaći sve - od mirisnih medenjaka do kremastih šaum rola
Ako nećemo imati više od korice kruha, i nju ćemo podijeliti, samo da djeca ostanu zajedno
PUNA KUĆA

Ako nećemo imati više od korice kruha, i nju ćemo podijeliti, samo da djeca ostanu zajedno

Ivana i Mario posvojili su petero djece, a sve kako bi biološka braća mogla ostati i odrasti zajedno, jer kako kažu: 'Nije humano razdvajati djecu koja su već prošla toliko toga u svojemu malom životu'
Bilić: Krovinović nije vođa, a ako Dinamo ima 22 podjednaka igrača, to znači da ne valjaju...
BIVŠI IZBORNIK O HNL-U

Bilić: Krovinović nije vođa, a ako Dinamo ima 22 podjednaka igrača, to znači da ne valjaju...

Smiješno mi je kad kažu da Livaja nije špica. A kako nije? On je sve, i devetka i desetka. Uprava mora pomoći Gattusu, a neće pomoći s 'ajmo Bijeli', nego pojačanjima, kaže Slaven Bilić