Obavijesti

Native sadržaj

Komentari 4

5 zanimljivih činjenica o staklu koje vjerojatno niste znali

5 zanimljivih činjenica o staklu koje vjerojatno niste znali
10

Znate li da je prvi stakleni predmet izrađen u Egiptu približno 2500 god. p. Kr.? U Hrvatskoj je prva poznata manufaktura stakla radila 1728.–1735. u Perlasdorfu, nedaleko od Crnoga Luga u Gorskom kotaru, a 1764. osnovana je staklana u Sušici

VIDEO

Stvaranje boljeg, održivijeg svijeta sutrašnjice počinjemo danas – i to malim promjenama: smanjenjem otpada, odabirom prirodnih proizvoda i ambalaže te fokusiranjem na ono što nas čini dobrim.

Jedna od dobrih odluka je i odabir stakla – materijala u potpunosti napravljenog od prirodnih i održivo dobivenih sastojaka, a iako ga ljudi koriste gotovo pet tisućljeća, i dalje ne prestaje fascinirati.

Danas staklo možemo vidjeti svugdje oko nas. Upotrebljava se kao prijeko potreban materijal u svakodnevnom životu, građevinarstvu, industriji, medicini, znanosti, umjetnosti… I to s razlogom, jer je riječ o - ako se pravilno koristi i odlaže - 100 posto obnovljivom materijalu, koji je zdrav za ljude i planet.

No, koliko je korisno i zdravo, toliko je staklo i prepuno zanimljivih, manje poznatih činjenica. Izdvojili smo pet informacija o staklu koje vjerojatno niste znali.

1. Okamenjena munja

Proizvodnja stakla danas je dovedena do umjetnosti. Moguće je proizvesti staklene proizvode u najrazličitijim oblicima i bojama, a muzeji diljem svijeta čuvaju izuzetno vrijedne umjetnine od stakla. No, u svojoj, vrlo pojednostavljenoj osnovi, staklo nastaje kad se sirovina, najčešće kvarcni pijesak (SiO2), ugrije na vrlo visoku temperaturu. Zato u prirodi staklo često nastaje uz pomoć munje, koja udari i podigne temperaturu pijeska iznad 1500 °C, trenutno taleći kvarc. Postupak traje oko jedne sekunde, a hlađenjem nastaje šuplja staklena cijev koju nazivamo okamenjena munja ili fulgurit.

2. Prvi stakleni predmeti u – Egiptu

Smatra se da su se prvi stakleni predmeti izrađivali u Egiptu približno 2500 godine prije Krista. Prije početka naše ere Aleksandrija je bila središte velike i razvijene proizvodnje stakla. Odatle je to umijeće u Augustovo doba prešlo u Rim, zatim u prvim stoljećima naše ere i u Bizant, pa se u srednjem vijeku raširilo zapadnom i srednjom Europom. U Hrvatskoj je prva poznata manufaktura stakla radila 1728.–1735. u Perlasdorfu (prema osnivaču i vlasniku Španjolcu Don Ramónu Villasu Perlasu de Rialpu), nedaleko od Crnoga Luga u Gorskom kotaru, a 1764. osnovana je staklana u Sušici kraj Ravne Gore.

3. Jedina hrvatska tvornica za staklenu ambalažu
Utemeljena 1860. godine od strane bavarskog industrijalca Michaela von Poschingera kao mala šumska glažuta u kojoj su se proizvodile staklenke za punionicu mineralne vode u obližnjoj Rogaškoj Slatini, Vetropack Straža d. d. iz Huma na Sutli danas je najveća tvornica za staklenu ambalažu u Hrvatskoj. Na 3 staklarske peći i 12 proizvodnih linija proizvodi oko 960 tona ambalažnog stakla dnevno.

4. Povratna staklena boca – održivi izbor
Uz jednokratnu staklenu ambalažu, dodatnu održivost nudi ponovna upotreba staklenih boca, koja smanjuje potrebu za sirovinama potrebnim za proizvodnju novih boca, čime se štede prirodni resursi poput pijeska i sode. Prema podacima Francuske agencije za zaštitu okoliša (ADEME) povratne staklene boce štede vodu za 51%, energiju za 79%, a smanjuju utjecaj na okoliš za 77%.

5. Jedna staklena boca može se iskoristiti do 20 puta
Jednom iskorištena povratna pivska staklena boca može se vratiti u trgovinu. Od tamo se vraća u punionicu, gdje uz najsuvremenije strojeve prolazi kroz proces industrijske dezinfekcije i kontrole kvalitete. Boca koja je ispravna i nema nikakvo oštećenje na sebi dobiva drugu šansu. Još jednom prolazi kroz inspekciju, gdje se pomoću kamera i infracrvenih zraka provjerava mjera boce, njezino dno, grlo i stijenka, a tek kada prođe i taj test, boca ponovno dolazi na liniju za punjenje. Ponovno napunjena boca odlazi na police trgovina ili stolove ugostiteljskih objekata, a kroz takav ciklus može proći i do 20 puta.

Kako bi istaknula dobrobiti koje donosi korištenje povratne pivske staklene boce, Grupacija proizvođača piva Hrvatske gospodarske komore pokrenula je kampanju „Vrati me“. Više o kampanji i prednostima korištenja povratne pivske staklene boce doznate na web stranici Vratime.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4

VIDEO

Prizori koje je teško opisati: Pronašli smo lokacije s najljepšim zalascima sunca
NE DOZVOLITE UŽITKU DA ČEKA

Prizori koje je teško opisati: Pronašli smo lokacije s najljepšim zalascima sunca

Osim smanjenja stresa i lučenja hormona sreće, nekoliko je razloga zbog kojih biste gledanje u zalaske sunca trebali uvrstiti u svoju rutinu. Pronašli smo i neka mjesta na kojima su najljepši zalasci, a jedno ste, sigurni smo, već posjetili

Hrvatska bi zbog 'tekućeg zlata' za pedesetak godina mogla biti zemlja blagostanja
PREDVIĐANJA STRUČNJAKA

Hrvatska bi zbog 'tekućeg zlata' za pedesetak godina mogla biti zemlja blagostanja

Ratnim sukobima još se ne nazire kraj, migracije u Europu godinama su u porastu, a klimatske promjene ostavljat će sve veći danak na gospodarstvo zemlje. Poteže se pitanje kakvu budućnost mogu očekivati hrvatski građani
Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla
HRVATICE LUDE ZA TRETMANOM

Mama hajdukovca: Nisam znala da mi je u licu lososova sperma. Baš me briga, meni je pomogla

Tretmani pomlađivanja spermom lososa, za kojim su lude mnoge Hrvatice, mogući su i u Hrvatskoj, a njime je zadovoljna i bivša Miss Universe Renata Lovrinčević Buljan