Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Najbolji odrezak po recepturi Jamiea, Ramsaya i Bourdaina

Najbolji odrezak po recepturi Jamiea, Ramsaya i Bourdaina
3

Kulinarski majstori savjetuju: Odresci će biti najukusniji ako ostanu što dulje u marinadi, a malo maslaca prije kraja pečenja će im dati dodatnu sočnost

Kako biste dobili ukusnu koricu na površini odreska, obvezno ga morate staviti u dobro zagrijanu tavu, savjetuje slavni kuhar Jamie Oliver. 

Važno je da temperatura pečenja bude visoka jer će se pore zatvoriti, a sok će ostati u mesu. S prejake vatre meso će biti žilavo; iznimka je marinirani odrezak koji će dobiti miris roštilja. Da bi se ravnomjerno pržili, odresci moraju biti i ravnomjerno debeli pa ih valja dobro istući, najbolje između dviju folija, slažu se kuhari. Anthony Bourdain i Gordon Ramsay ističu kako je tajna savršenog odreska ipak u dobroj marinadi. 

Tvrđa mesa poput govedine i junetine bilo bi idealno ostaviti barem 24 sata da se mariniraju u hladnjaku. A piletini ili puretini dovoljno je i pola sata. Meso će biti sočnije ako ga premažete s malo maslaca, ali tek prije kraja pečenja. Osim toga, mnogi griješe jer bodu meso tijekom pečenja - time ono gubi na sočnosti. Koliko god bili primamljivi, prije posluživanja odreske obvezno pustite da odstoje barem pet minuta kako bi se stigli još malo omekšati. 

"Klasični" Bourdainovi odresci

Sastojci: 4 juneća odreska, 1/2 šalice maslinova ulja, 4 žlice papra u zrnu, 1/2 šalice maslaca, 2 žlice konjaka, 1/2 šalice telećeg temeljca, sol, papar 

Priprema: Odreske premažite uljem i pospite paprom. Stavite ih na vrelo ulje, ubacite i 1/4 šalice maslaca pa pržite po pet min s obiju strana. Prebacite tavu u pećnicu na 220°C i pecite još 10-ak min. Izvadite ih iz tave pa u nju dodajte konjak, temeljac i ostatak maslaca. Taj umak prelijte preko odrezaka i poslužite s pomfritom.

Jamiejevi vatreni odresci

Sastojci: 2 teleća odreska, po žličica papra i soli, 2 cm svježeg đumbira, 1/2 čili papričice, češanj češnjaka, limeta

Priprema: Stavite odreske na dasku te ih pospite paprom i solju. Prelijte ih maslinovim uljem pa popržite na tavi. Vratite ih na dasku, opet prelijte uljem te pospite nasjeckanim đumbirom, čilijem i češnjakom. Prelijte limetinim sokom, narežite ih i poslužite s tjesteninom.

Ramsayevi odresci od tune

Sastojci: 4 odreska tune, 1,5 žličica sjemenki korijandra, 250 g kus-kusa, 150 ml povrtnog temeljca, 100 ml vode, sol, papar, 4 žlice maslinova ulja, žlica octa, limunov sok, povrće 

Priprema: Posolite i popaprite tunu, pospite korijandrom i prelijte maslinovim uljem. Popržite ih na tavi pa prelijte mješavinom maslinova ulja, octa i limunova soka. Kus-kus stavite u vrući temeljac i vodu s malo maslinova ulja pa pustite 20-ak min. Poslužite tunu s kus-kusom i pečenim povrćem prema želji. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 4
Jako mudro: Psihijatar otkrio 12 pravila za sretniji i ljepši život
POSLUŠAJTE IH

Jako mudro: Psihijatar otkrio 12 pravila za sretniji i ljepši život

Jungova učenja nas pozivaju na unutarnju refleksiju, samospoznaju i prihvaćanje. Njegova mudrost ostaje relevantna i danas, jer nas podsjeća da je istinski smisao ravnoteži te razumijevanju sebe i drugih
Oni koji se nisu osjećali voljenima kao djeca često kao odrasli pokažu ove osobine
DJETINJSTVO BEZ LJUBAVI

Oni koji se nisu osjećali voljenima kao djeca često kao odrasli pokažu ove osobine

Postoji duboka veza između iskustava iz djetinjstva i ponašanja odraslih. Posebice u slučajevima kada je nedostajalo ljubavi i privrženosti, učinci se često odražavaju u odrasloj dobi