Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Žene imaju veliku ulogu vezanu za ekološke ciljeve Europe

Žene imaju veliku ulogu vezanu za ekološke ciljeve Europe

Ruralno poduzeće koje vode žene pomoći će Europi da ostvari svoje ekološke ciljeve, odnosno u ozelenjivanju europske poljoprivrede, smatra stručnjak kojega financira EU

VIDEO

Dr. Maura Farrell odrasla je okružena snažnim ženama koje su odigrale ključnu ulogu u oblikovanju njezinih ideja o ženama u poljoprivredi i ruralnom životu. Obje njezine bake bavile su se poljoprivredom cijeli život i bile su povezane sa zemljom i poljoprivredom koliko i njezini djedovi.  

U ruralnom poslovanju Farrell kao posebnu inspiraciju navodi primjer svoje svekrve. Žena koja je ostala udovica s četvero male djece, nastavila je voditi posao stočne hrane i gnojiva u malom ruralnom gradu u Irskoj u vrijeme kada se to nije smatralo ženskim poslom.  

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Mladi poljoprivrednik David Pejić 00:56

Njezin karakter i poslovna oštroumnost dobro su joj služili tijekom godina, u suočavanju sa štrajkom zaposlenika, vožnji kamiona za prodaju krumpira i borbama koje je vodila na godišnjoj razini s cijenama vune, stočne hrane i gnojiva. Žene poput ovih ne samo da su oblikovale njezino razmišljanje u ovom području, već su postavile i temelje za današnje seoske žene. 

Farrell je izvanredna profesorica na Fakultetu geografije, arheologije i irskih studija na Sveučilištu Galway u Irskoj. Njezino istraživanje usredotočeno je na utjecaj društvenih, kulturnih i ekonomskih promjena na ruralno stanovništvo, posebno žene. Farrell kaže da iako su se stvari dramatično poboljšale za žene u poljoprivredi i u mnogim ruralnim područjima diljem EU-a, one se još uvijek suočavaju s mnogim preprekama i izazovima.  

Ona koordinira višedržavni projekt pod nazivom FLIARA koji je dobio sredstva od EU-a za stvaranje europske ruralne inovacijske mreže koja podržava žene u oblikovanju održive ruralne budućnosti. Projekt, koji ima partnere u Belgiji, Češkoj, Finskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Sloveniji, Španjolskoj i Švedskoj, traje tri godine do kraja 2025. 

Ruralna inovacija 

One su jedan od nekolicine istraživačkih timova koje financira EU, a koji pomnije proučava ulogu europskih žena u ruralnom razvoju i poljoprivredi te kako bolje podržati i potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje kao voditeljica inovacija. 

U većini europskih zemalja poljoprivrednim sektorom dominiraju muškarci. Tek otprilike 30 % europskih poljoprivrednih gospodarstava vode žene, a ženski glasovi mala su manjina u većini poljoprivrednih udruga.  

Međutim, u europskim ruralnim područjima osjeća se promjena, a žene se sve više uključuju u upravljačke uloge u poljoprivredi i razvoju inovativnih ruralnih poduzeća. Također su aktivne u izgradnji i jačanju ruralnih zajednica. 

EU potiče ovaj opći trend koji samo može pomoći Europi da ostvari ambiciozne ciljeve postavljene u Europskom zelenom planu. Čistiji, ekološki prihvatljiviji i održiviji poljoprivredni sektor središnji je dio tog plana, kao i snažne i uspješne ruralne zajednice.  

Farrell je razgovarala s časopisom Horizon o tome kako žene mogu aktivno sudjelovati u pokretanju inovacija u poljoprivredi i ruralnom životu te o važnoj ulozi koju moraju odigrati u izgradnji zelenije i održivije budućnosti.  

Hrvatska ima velik pad cijena inputa u poljoprivredi u EU
Hrvatska ima velik pad cijena inputa u poljoprivredi u EU

Izazovi s kojima se suočavaju žene u ruralnim područjima u Europi

Žene koje žive u ruralnim područjima diljem EU-a suočavaju se s dodatnim izazovima za svoje urbane kolegice kada pokušavaju pokrenuti novi posao ili inovativnu inicijativu. Za početak, moraju se suočiti s nedostatkom osnovnih usluga i sadržaja koji su općenito dostupni u urbanim područjima, poput vrtića, mreže javnog prijevoza i pouzdane širokopojasne veze. Također im je ograničeniji pristup obuci i obrazovanju.  

Osim toga, pristup financiranju za osnivanje poduzeća u ruralnom kontekstu može biti vrlo težak, jer mnoge financijske institucije nerado financiraju žene u ovom poslu.  

Moramo poticati veće prihvaćanje i potporu ženama koje žive na selu kao poduzetnicama i poslovnim ženama. Potrebna je i određena razina „ruralne provjere” na različitim razinama nacionalne uprave kako bi se osiguralo poboljšanje ruralnih usluga i objekata.  

Pomogla bi nam i veća, ciljanija podrška ženama koje pokušavaju pokrenuti poslovanje, kao što je lakši pristup obuci i financijskoj pomoći. 

Kako se ovdje može posvetiti više pozornosti ulozi žena? 

Povećanje vidljivosti inovacija koje vode žene u ruralnim područjima iznimno je važno jer pomaže promijeniti stajalište o ulozi žena u poljoprivredi, kao i u ruralnom poduzetništvu i poslovanju.  

Već postoji mnogo vrlo uspješnih poljoprivrednica i ruralnih poduzetnica diljem Europe, no kako bismo potaknuli više žena, a posebno onih mlađih, da se angažiraju u ovim područjima, važno je da imaju dobre uzore i primjere o uspjehu. Jedan od naših ciljeva u projektu FLIARA je pomoći predstaviti žene lidere u inovacijama, utjecati na politiku i stvoriti novi i pozitivniji stav o ženama u poljoprivredi i ruralnim područjima. 

Put do rodne ravnopravnosti je popločan podacima iz prakse
Put do rodne ravnopravnosti je popločan podacima iz prakse

Žene imaju ulogu vođa

Razmišljamo o novim idejama, proizvodima, uslugama ili procesima koji pomažu ostvariti pozitivne promjene. Žene imaju ulogu vođa ili pokretača takvih promjena, koje mogu varirati od diversifikacije poljoprivrednih gospodarstava do raznih poslova na i izvan njih, kao i novih ili inovativnih poljoprivrednih praksi.  
 
Inovacija se također može temeljiti na zajednici, kroz stvaranje novih grupa u zajednici, i imati ekonomski, društveni i kulturni učinak.  

Projekt FLIARA izgradio je europsku mrežu od 200 inovatorica, uključujući 20 „ambasadorica” koje putuju Europom kako bi razgovarale sa skupinama poljoprivrednica, nadahnjivale ih i dijelile s njima najbolje prakse.  

Potreba za uključivanjem žena

Od 2023., po prvi put u povijesti EU-a, strategija zajedničke poljoprivredne politike izričito se odnosi na ravnopravnost spolova i potrebu povećanja sudjelovanja žena u poljoprivredi i ruralnom životu.  

Iako su samo dvije zemlje, Irska i Španjolska, dosad predložile izravne mjere za potporu ženama u poljoprivredi, nekoliko drugih zemalja EU-a uključilo je šire politike ruralnog razvoja koje potiču veće sudjelovanje žena.  

Diljem Europe postoji velika raznolikost u ulogama koje žene imaju u poljoprivredi i ruralnom životu. Na primjer, u Litvi i Latviji gotovo polovicom svih poljoprivrednih gospodarstava upravljaju žene.  
 
Nasuprot tome, na Malti, u Danskoj i Nizozemskoj manje od 10 % žena vodi poljoprivredna gospodarstva. U većini zemalja EU-a muškarci su glavni zemljoposjednici. 

Kako žene doprinose ekološki prihvatljivijoj poljoprivredi? 

Ako želimo postići ciljeve postavljene u Europskom zelenom planu, potrebno je da svi sudjeluju, i muškarci i žene. 

Žene, međutim, sve više pokazuju snažnu predanost izgradnji održivog, ekološki prihvatljivog društva i mogu igrati ključnu ulogu u razvoju novih, održivijih načina obavljanja stvari. Moramo im pomoći da ostvare svoj potencijal u ovom području. 

Koje posebne prednosti žene donose u ovo područje?  

Žene imaju jaku svijest o pitanjima zaštite okoliša i sve se više smatraju važnim pokretačima održivih poljoprivrednih praksi. Uz to, njihova prirodna kreativnost i sposobnost rješavanja problema znače da su izvrsne u diversifikaciji.  

Organski pesticidi koristit će se kao zaštita za ugrožene usjeve
Organski pesticidi koristit će se kao zaštita za ugrožene usjeve

One su često ključni igrači u agroturizmu, obrtničkoj industriji i zanatskoj proizvodnji hrane, na primjer, te pokazuju odlične poduzetničke i poslovne vještine. Promjenjivo ruralno društvo treba ovu vrstu inovacije kako bi prevladalo potencijalne izazove koji dolaze. 

Autor: Uredništvo časopisa Horizon

Istraživanja u ovom članku financira EU-ov program Horizon. Stavovi sugovornika ne odražavaju nužno stavove Europske komisije.  

Više informacija 

Ovaj je članak izvorno objavljen u časopisu Horizon, časopisu za istraživanje i inovacije EU-a. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Kako rade trgovine u nedjelju
DETALJAN POPIS

Kako rade trgovine u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute
SUPER TRIK

Jedna stvar koju imate doma, a nije ocat, otopit će kamenac na slavinama za dvije minute

Riječ je o prirodnoj otopini koju možete napraviti sami, a jedino na što treba paziti jest da ona ne stoji na osjetljivim površinama dulje od dvije minute, jer bi ih zbog kiselosti mogla oštetiti