Čvarci su dio naše tradicionalne kuhinje, omiljeno jelo našeg djetinjstva koje smo otkrili uz bake i djedove, a danas su nezaobilazni dio bogate gastronomske ponude
Vodič kako napraviti čvarke kod kuće - i tri recepta za jela u koja se stavlja ova poslastica
Iako se proizvodnja čvaraka veže za kolinje, nema potrebe zanemariti ovu gurmansku poslasticu u bilo kojem dobu godine. Ukusniji od čipsa, uz malo truda možete ih napraviti i sami kod kuće. Tradicionalno se ovo jelo priprema od masnoće, odnosno sala svinjskog mesa te slanine koju niste iskoristili za druge suhe proizvode.
POGLEDAJTE VIDEO: Kako napraviti čvarke kod kuće
Pokretanje videa...
Kontinentalna poslastica
U kontinentalnim dijelovima lijepe naše ova poslastica priprema se oduvijek. Svaki majstor i svaka domaćica ima svoj omiljeni recept po kojem ih sprema i o tome se ne raspravlja. Postupak se svodi na prženje ili topljenje narezanih komada u vlastitoj masti. Za boju karamele zaslužno je mlijeko. Ova poslastica se prži dok ne ostane malo ili ništa masti. Nakon toga se čvarci prešaju i hlade dok ne dobijete najukusniju grickalicu, odnosno obrok na svijetu. Obično ih začinite solju, jedete s malo češnjaka i lukom, poput pravog delikatesnog slavonskog doručka.
Donosimo vam osnovne smjernice pripreme ukusnog tradicionalnog jela
Sve što vam je potrebno je slanina svinjskih leđa. Slanina mora biti hladna i čvrsta. Rezanje masnog tkiva ne prepuštajte slučaju jer je potrebno namirnice izrezati na kockice jednake veličine kako bi se sve ravnomjerno ispržilo. Kockice režite na veličinu od 2 do 3 centimetra. Upotrijebite jako oštar nož te se potrudite da svi komadići budu zaista iste veličine kako bi se pravilno otopili u isto vrijeme. Sve se stavi u duboku posudu te se doda malo vode, otprilike jedna šalica na nekoliko kilograma, a temperatura ne smije biti previsoka.
Čvarci nastaju kao rezultat topljenja svinjske slanine u loncu te zahtijevaju stalno miješanje, posebice kroz prvih pola sata kuhanja. U prvih pola sata topljenja, moraju se neprestano miješati čvrstim struganjem po dnu lonca kako ništa ne bi zagorjelo, jer zagorena kockica slanine uzrokuje promjenu okusa.
Oni svoju zlatno-smeđu boju dobivaju od mlijeka koje se mora dodati na početku topljenja, kada primijetite mast na površini. Nemojte dodavati prevelike količine mlijeka kako ne bi dobili jako tamne čvarke, kao što će premala količina ih ostavili bljedunjavima. Idealnu ćete boju dobiti ako poštivate omjer koji iznosi otprilike pola decilitra mlijeka na pet kilograma narezane slanine.
Čvarci su gotovi kada vidite da su poprimili nježno smeđu, zlatnu boju. Također bistra i svijetla mast je znak da je proces gotov. Nakon završetka kuhanja slijedi proces njihova prešanja, iako ih tijekom topljenja svakako pritiskate kuhačom kako bi se što prije rastopili i dobili prepoznatljivu boju. Preporučuje se, ako volite hrskave, da ih ne solite u fazi topljenja. Ako pak to uradite tijekom prešanja čvarci će ostati hrskavi poput čipsa. Soljenje čvaraka prije može rezultirati gumenom i mekanom teksturom.
Čvarci se mogu posluživati samostalno, uz malo kruha i luka, a možete ih jesti kao grickalicu. Odlično se prilagođavaju raznim jelima. Popularno je dodavati ih salatama i umacima, ili od njih napraviti fine pogačice te različite obroke.
Tri recepta s čvarcima:
Pogačice s čvarcima
Sastojci: 500 g glatkog brašna, 40 g svježeg kvasca, 1 žlica šećera, 300 ml kravljeg mlijeka, 1 1/2 mala žlica soli, malo svježeg mljevenog papra, 1 jaje, 1 mala žličica svinjske masti, 250 g čvaraka ,1 žlica vode
Priprema: Čvarke prvo sameljite. U manjoj posudi razmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mlijeka. Promiješajte i ostavite deset minuta na sobnoj temperaturi da se napravi pjenica. Posolite brašno, dodajte papar, promiješajte i napravite udubinu u sredini. Dodajte kvasac, jaje, mast i ostatak toplog mlijeka. Umijesite glatko tijesto i prekrijte ga 10 minuta, lagano ga potom premijesite i ostavite pokriveno još 30-40 minuta na toplom mjestu kako bi se malo povećalo.
Kada naraste premjestite tijesto na brašnom posutu površinu i tanko ga razvaljajte. Po polovici tijesta rasporedite 1/3 mljevenih čvaraka pa preklopite drugim dijelom, zatim tijesto opet razvaljajte, nadjenite drugom trećinom čvaraka i opet preklopite. Još jednom ponovite postupak, nadjenite tijesto preostalim čvarcima, preklopite i rastanjite na približno 1,5 cm. Čašom ili modlicom režite pogačice, složite ih na lim koji je obložen papirom za pečenje. Razmutite jaje, dodajte mu žlicu vode i premažite pogačice po želji i lagano ih posolite. Pecite 20-30 minuta na 180-200°C.
Pašteta od čvaraka
Sastojci: 400 g čvaraka, 150 g crvenog luka, 10 g češnjaka, 4 jaja, 50 g majoneze, sol, malo svježeg mljevenog papra
Priprema: Usitnite luk i popržite ga na masnoći da dobro omekša. Tijekom prženja dodajte malo vode i pustite da ispari. U blender sameljite čvarke, tvrdo kuhana jaja, češnjak i luk dok ne dobijete kompaktnu masu. Smjesu začinite solju, paprom i majonezom. Ostavite u hladnjaku da se dobro ohladi.
Palenta s čvarcima
Sastojci: 2 šalice kukuruzne krupice, 6 šalica vode, 1 mala žlica soli, 1 žlica ulja, 1 šalica čvaraka, pola glavice luka, 1 mala žlica paprike, prstohvat papra
Priprema: U vodu stavite ulje i sol te pustite da voda počne kuhati. Potom uz lagano miješanje ubacite kukuruznu krupicu u vodu i kuhajte još nekoliko minuta. U tavi na malo masnoće ispržite pola glavice narezanog luka na kockice i dodajte čvarke nakon nekoliko minuta. Zatim zajedno pržite lagano miješajući nekoliko minuta. Na kraju prženi luk i čvarke prelijte preko skuhanih žganaca. Poslužite po želji posuto crvenom paprikom, paprom i vrhnjem.