'Umjesto teretane, sedam dana sam hodala po 10.000 koraka i naučila ove tri stvari' | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

'Umjesto teretane, sedam dana sam hodala po 10.000 koraka i naučila ove tri stvari'

'Umjesto teretane, sedam dana sam hodala po 10.000 koraka i naučila ove tri stvari'

Jedno istraživanje iz 2022. usredotočeno na odrasle osobe u dobi od 40 do 79 godina otkrilo je da je hodanje do 10.000 koraka dnevno povezano s nižim rizikom od smrtnosti, raka i kardiovaskularnih bolesti

VIDEO

Već godinama stručnjaci predlažu hodati 10.000 koraka dnevno, tako piše i na mnogim satovima za fitness i uređajima za kretanje. No, od kuda taj broj? Naveden je kao opća smjernica oko Olimpijskih igara u Tokiju 1964.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Joško Bašić 00:29

Jedno istraživanje iz 2022. usredotočeno na odrasle osobe u dobi od 40 do 79 godina otkrilo je da je hodanje do 10.000 koraka dnevno povezano s nižim rizikom od smrtnosti, raka i kardiovaskularnih bolesti.

- Odlučila sam zato napraviti eksperiment i hodati umjesto teretane te dnevno napraviti 10.000 koraka. Htjela sam vidjeti koliko je to lako uključiti u svoju svakodnevnu rutinu i kakav je efekt u usporedbi s drugim režimima fitnessa koje sam isprobala tijekom godina - izjavila je Amerikanka Ruth Hamilton za msn.

Evo 3 stvari koje sam naučila tijekom tjedna hodanja.

1. Morat ćete promijeniti svoju rutinu (ali ne previše)

Google kaže da je 10.000 koraka jednako osam kilometara, ovisno o tome koliko su vam duge noge i tako dalje. Imam dovoljno sreće da živim na pješačkoj udaljenosti od svog ureda, tako da hodam do posla.

- Ono što sam mislila da su usputni koraci po uredi, ispalo je da ih je dosta - navela je Ruth.

No morala sam malo promijeniti rutinu, iako je sve skupa dosta fleksibilno, nije uopće teško.

Bolesti srca nas 'kose ko zečeve' - zato trebamo jesti ovo povrće
Bolesti srca nas 'kose ko zečeve' - zato trebamo jesti ovo povrće

2. Ne treba trenera

Hodanje je možda najjednostavnija vježba koju možete raditi. Pod uvjetom da nosite odjeću koja je prilagođena vremenu.

- Usporedite to s mojom uobičajenom rutinom u teretani. Za sat vježbanja trebam potpunu promjenu odjeće (koju kasnije treba oprati), moram uzeti u obzir vrijeme za tuširanje i presvlačenje i moram se fizički dovesti na pravo mjesto u pravo vrijeme. Sat vježbanja od 45 minuta oduzima mi barem sat i pol dana, a sve ostalo moram planirati oko toga - tumači.

3. Osjećat ćete se bolje

- Nakon tjedan dana ne mogu dati nikakve konačne informacije o tome je li ovo poboljšalo moje zdravlje, ali mogu vam reći da je imalo druge pozitivne učinke. Moj posao je sjedenje za stolom, no mogu otići na ručak kad poželim. Tijekom mog tjedna od 10.000 koraka dnevno, izašla sam svaki put u vrijeme ručka malo lutati, čak i kad vrijeme nije bilo sjajno, i osjećala sam se ne samo prilično samozadovoljno, već i više entuzijastično u vezi s popodnevnim povratkom. Postoji mnogo istraživanja koja podupiru važnost izlaska vani za vaše mentalno zdravlje, bolji san i tako dalje, tako da ovim režimom vježbanja udarate dvije muhe odjednom - zaključuje Ruth.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 22

VIDEO

Kakav je osjećaj umiranja? Evo što o tome kažu istraživanja
VIŠE JE FAZA

Kakav je osjećaj umiranja? Evo što o tome kažu istraživanja

Mnogi su ljudi tijekom povijesti proveli svoje živote pokušavajući shvatiti što se događa kada umremo. Iako postoji mnogo teorija, niti jedna još nije dokazana
Dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja: Bik će zadiviti šefove, a Lav ne smije dramatizirati
ZVIJEZDE DONOSE...

Dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja: Bik će zadiviti šefove, a Lav ne smije dramatizirati

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 4. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje