Iako to grimizno povrće ima duboke korijene u američkoj kulturi i kolokvijalizmu, čini se da rijetko dospijeva na tanjur, gdje po svojim nutritivnim vrijednostima i pripada
Bolesti srca nas 'kose ko zečeve' - zato trebamo jesti ovo povrće
Više od 17,5 milijuna ljudi u svijetu umre zbog bolesti srca, a stručnjaci predviđaju da će ih do 2030. biti 23 milijuna. Hrvatska se svrstala među zemlje s visokim rizikom obolijevanja od bolesti srca i krvnih žila. U Hrvatskoj svakog dana najmanje jedna osoba premine zbog zatajivanja srca, a u prosjeku ih 16 dnevno bude hospitalizirano, kako pokazuju dostupni podaci Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Cikla čuva srce
Ljekovita svojstva cikle poznata su bila još u Starom Rimu. Koristili su je za liječenje zatvora, poboljšanje cirkulacije, borbu protiv groznice, a čak su je smatrali i afrodizijakom. Ali moderna se znanost usredotočila upravo na ono što cikli daje ljekovitu moć.
- Cikla ima malo kalorija i puno fitonutrijenata, zdravih spojeva koje proizvode biljke. To ne bi trebalo biti iznenađenje s obzirom na karakterističnu duboku crvenu nijansu povrća - izjavila je Catherine Champagne, profesorica procjene prehrane i nutricionističkog savjetovanja na Pennington biomedicinskom istraživačkom centru Državnog sveučilišta Louisiana u Baton Rougeu.
- Prvo što mi pada na pamet kada pogledam ciklu je boja. Naime, što povrće ili voće ima više boje, to ima više fitonutrijenata - dodaje.
Cikla je bogata nitratima, koji poboljšavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava na nekoliko načina. Neka istraživanja pokazuju da sok od cikle može sniziti krvni tlak i povećati protok krvi.
Naime, ona povećava unos kisika, što odgađa umor i omogućuje ljudima da duže ostanu aktivni.
Cikla sadrži i antioksidanse, spojeve koji pomažu popraviti DNK i održati dobro zdravlje stanica, a ima i protuupalna svojstva, koja smanjuju rizik od brojnih kroničnih bolesti. Zbog toga postaje sve popularnija kao nutrijent važan u liječenju kardiovaskularnih bolesti i raka.
Cikla ima malo masnoće i puno vlakana. Pola šalice kuhane cikle sadrži 0,15 grama masti i 1,7 grama vlakana.
Bogata je vitaminima C, A i K, koji doprinose dobrom zdravlju kostiju, zajedno s nekoliko drugih vitamina B, koji mogu zaštititi od demencije i gubitka pamćenja poboljšavajući protok krvi u mozgu.
Također uključuju visoke razine folata (vitamin B9), važne za zdrav rast stanica i stvaranje crvenih krvnih stanica. Pola šalice kuhane cikle sadrži 68 mikrograma folata, što osigurava 17% dnevne vrijednosti vitamina.
- To je značajno kada govorite o samo jednoj hrani - rekla je Champagne.
Kako pripremiti ciklu?
Većina studija o zdravstvenim dobrobitima cikle temelji se na ispijanju njezina soka, no ona može biti korisna i ako se konzumira sirova, u salatama, kuhana, pečena, pretvorena u čips ili sušena. Cikla se može ukiseliti tako da se u njoj može uživati ​​tijekom cijele godine. Kao i korijenje, lišće se može jesti, sadrži visoke razine vitamina A, K, C i E.
Champagne je rekla da voli peći ciklu u maslinovom ulju i začinima, miješati je u umake s jogurtom i češnjakom ili je kombinira sa salatom od kupusa. Također je kuha s lukom, što je još jedan dobar način kako pripremiti ciklu, piše Heart.