Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

U nordijskoj dijeti na tanjuru nije meso nego fina masna riba

U nordijskoj dijeti na tanjuru nije meso nego fina masna riba

Naglasak je na haringama, skuši i lososu, a umjesto maslinovog koristi se ulje uljane repice. Bobičasto voće se savjetuje jesti na sve načine u svim prilikama - kao grickalice, međuobrok, doručak...

Nordijska dijeta potiče od tradicionalne prehrane naroda Danske, Finske, Islanda, Norveške i Švedske. Slično kao i mediteranska dijeta, povezana je sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, a pomaže i u mršavljenju.

U nordijskoj prehrani naglasak je na lokalnoj, sezonskoj hrani pri čemu dominira voće i povrće. Dijeta je osmišljena prema baltičkoj prehrambenoj piramidi koju je izradila Finska kardiovaskularna udruga, Finska udruga dijabetičara i Sveučilište Istočne Finske.

U toj je piramidi od voća najzastupljenije ono bobičasto. Naglasak je i na masnim ribama poput haringe, skuše i lososa, ali i onim manje masnim kao što su bakalar i iverak. 

Smanjenje mesa

Također su zastupljeni mahunarke, sve povrće i cjelovite žitarice, uključujući ječam, zob i žito. Finska nutricionistička akademija ističe kako je najbolja stvar kod ove dijete redukcija unosa mesa. Druga je prednost to što se potiču lokalne i svježe namirnice koje su uvijek puno zdravije, a i prihvatljivije za okoliš.

Najveća razlika od mediteranske dijete je u ulju koje se koristi. Umjesto maslinovog, nordijska dijeta uključuje ulje uljane repice, no ono mora biti hladno prešano.

Ono je, isto kao i maslinovo, bogato nezasićenim masnim kiselinama što doprinosi zdravlju srca jer podiže dobar kolesterol (HDL), dok istovremeno spušta onaj loš (LDL). Iako nordijska dijeta nudi vrlo zdrave smjernice u odabiru namirnica, ona ipak ne kaže ništa o tome koliko bi se hrane trebalo pojesti. 

Za zdravlje srca i krvnih žila uživajte u vinu, čokoladi i ribi
Za zdravlje srca i krvnih žila uživajte u vinu, čokoladi i ribi

Primjeri obroka

Stoga uvijek sami morate pratiti koliko hrane unosite, a kada jedete ispravne namirnice i to postaje lakše. Nordijska dijeta ima dugu tradiciju, no u posljednjih nekoliko godina poznati su je kuhari iz tih zemalja pokušali učiniti i gastronomski zanimljivijom. Tako pokušavaju potaknuti ljude da jedu čim više hrane iz divljeg uzgoja i ulova, jer je ona mnogo bogatijeg okusa, a također je i bogatija nutrijentima.

Tipičan jelovnik nordijske dijete izgledao bi otprilike ovako. Za doručak se jede suho voće, žitarice, bobičasto voće i fermentirani mliječni proizvodi poput sirutke ili kefira.

Ručak je općenito lagan, a sastoji se od zrnatog kruha, salata, fermentiranog povrća poput krastavaca, ribe poput haringe i jaja. Ručak obiluje povrćem, a prednost imaju korjenasto povrće i zemljani okusi kao što su oni iz gljiva. 

Najviše povrća

Za večeru se također jede riba, ali se može uvrstiti i meso. Kada se na meniju nađe meso, ono se jede u manjim količinama i važno je da je iz divljeg ulova ili organskog i lokalnog uzgoja. Baš kao i za ručak, važnu ulogu ima povrće koje mora količinski nadići meso ili ribu.

Piramida zdravlja

Crveno meso i slatkiši

Na vrhu nordijske prehrambene piramide nalaze se slatkiši od šećera i crveno meso, koji bi trebali biti najmanje zastupljeni. Ankete su pokazale da nordijski narodi ove namirnice jedu izrazito rijetko. Kao i u svakoj dijeti, šećera se dobro kloniti. 

Izbjegavajte proklijali i zeleni krumpir jer može biti otrovan
Izbjegavajte proklijali i zeleni krumpir jer može biti otrovan

Ribe: losos, bakalar...

Riba je vrlo važna i u nordijskoj dijeti skoro da je potpuno zamijenila meso. Ribe koje se tamo jedu uglavnom su losos, bakalar i haringa. No one i dalje u piramidi dolaze tek nakon žitarica, a u obroku bi ih ipak trebalo biti manje nego povrća i žitarica.

Životinjske masti

Životinjske masti koje dolaze iz proizvoda poput sira, maslaca i jaja, jedu se u nordijskoj dijeti, no nalaze se blizu vrha piramide jer s njihovim unosom trebamo biti oprezni i ne pretjerivati. Kada se na meniju nađe meso, i ono se jede u manjim količinama.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Mlijeko i fermentirani mliječni proizvodi jedina su pića u piramidi. Oni su izvrstan izvor kalcija u nordijskoj prehrani i jedini napici koji se smatraju zdravima, osim vode. Fermentirani mliječni proizvodi najvažnija su namirnica u nordijskom doručku, a kombiniraju se s voćem i žitaricama. 

Šarena tjestenina: Povrće daje boju, ali jako malo vitamina
Šarena tjestenina: Povrće daje boju, ali jako malo vitamina

Cjelovite žitarice

Krumpir spada na posebno mjesto u nordijskoj dijeti, izuzet od ostalog povrća, i pridružen je cjelovitim žitaricama. Ove namirnice trebale bi se jesti svakodnevno, no u puno manjim količinama nego voće i povrće koje zauzima najviše mjesta u baltičkoj prehrambenoj piramidi. 

Korjenasto povrće

Pixsell

Na dnu piramide se uz voće, naravno nalazi i obilje povrća. Prema nordijskoj dijeti dobro je jesti sve raznovrsno povrće, no ipak je veći naglasak stavljen na korjenasto povrće, poput mrkve, cikle ili korabe, te kupusnjača. Povrća za ručak i večeru treba biti najviše na tanjuru, više od mesa ili ribe. 

Bobičasto voće

Bobičasto voće je među najzdravijim voćem i stoga je vrlo zastupljeno na dnu nordijske dijetalne piramide. Preporučuje ga se jest kao grickalice, za međuobrok, a jedan je od glavnih sastojaka doručka kao dodatak žitnim pahuljicama.

Bobičasto voće je među najzdravijim voćem i stoga je vrlo zastupljeno na dnu nordijske dijetalne piramide. Preporučuje ga se jest kao grickalice, za međuobrok, a jedan je od glavnih sastojaka doručka kao dodatak žitnim pahuljicama.

Losos štiti srce i smanjuje razinu masnog tkiva u području trbuha 

Fotolia

Serviranje od 100 grama lososa osigurava 22 – 25 grama proteina. Odličan je izvor nekoliko vitamina B – skupine potrebnih za stvaranje energije i zdravlje srca.

Pokazalo se da unos lososa pomaže u kontroli tjelesne mase jer smanjuje apetit, povećava metabolizam te smanjuje razinu masnog tkiva u području trbuha, piše nutricionistički tim Vitaminoteke. 

Bobičasto voće pomlađuje i štiti od karcinoma

Maline, kupine, brusnice i borovnice ne nose bez razloga pridjev supervoće. Uz odličan okus, ove bobice imaju bogat nutritivni sastav i visok udio antioksidansa te pružaju organizmu zaštitu od karcinoma, degenerativnih bolesti i usporavaju proces starenja.

S tamnijom bojom voća proporcionalno raste sadržaj blagotvornih pigmenata pa se tamno ljubičasto i crveno voće stavlja na sam vrh namirnica s povoljnim učinkom na zdravlje, a upravo je intenzivna boja glavna odlika bobičastog voća, kaže Sandra Krstev Barać, mag. nutr. 

Cikla je odlična za detoksikaciju i obiluje vlaknima

Cikla je nezaobilazna za detoksikaciju jer potiče rad jetre, a preporučuje se i za normalizaciju probave jer obiluje prehrambenim vlaknima.

Ako procesom konzerviranja gubi dio vitamina topljivih u vodi, posebice vitamina C, i konzervirana cikla još uvijek je vrijedan izvor nutrijenata i korisnih pigmenata.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 33
Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav
ŠTO DONOSI POČETAK VIKENDA?

Dnevni horoskop za subotu 2. studenog: Rak se mora paziti jedne stvari, Ribu čeka ljubav

Pročitajte dnevni horoskop za subotu 2. studenog i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?
SVECI I VJERA U ZAGROBNI ŽIVOT

Svi sveti i Dušni dan: Znate li razliku i zašto je za te blagdane pogrešno reći Dan mrtvih?

Naši preci su velikim slavljem obilježavali blagdan Svih svetih, zbog čega je dobio naziv 'Mali Božić'. Uoči blagdana se postilo, na dan je bila gozba, a na groblje se išlo u sumrak