Zdrave navike smanjit će rizik od srčanog udara za 60 posto. Najbolji prijatelj krvožilnog sustava je i zeleni čaj koji se može ispijati kroz cijeli dan, ali pod uvjetom da se ne šećeri
Za zdravlje srca i krvnih žila uživajte u vinu, čokoladi i ribi
Srčane bolesti svake godine ubiju 17,3 milijuna ljudi, a 80 posto tih smrti moglo bi se spriječiti promjenom načina života. Ključni uzroci su nedostatak kretanja i nezdrava prehrana koji dovode do visokog tlaka, povišenog šećera i kolesterola te pretilosti, a sve su to faktori rizika za srčane bolesti.
Svakoga dana 15.000 ljudi umre od posljedica duhanskog dima, a svaki drugi pušač umrijet će od neke bolesti izazvane tom navikom. No dobre su vijesti da se situacija može promijeniti - za smanjivanje rizika i dovoljna su 24 dana ako u svakom usvojite novu zdravu naviku.
Program možete prilagoditi svojim potrebama i tako smanjiti rizik od srčanog udara za 60 posto, što je učinkovitije od lijekova ili operacija. Ako ste pretrpjeli srčani udar, ovaj će vam program, pod nadzorom liječnika, upola smanjiti bolove u prsima (anginu), smanjiti mogućnost od povratka u bolnicu za 50 posto i dati dovoljno energije za aktivan život.
Jedan od najboljih prijatelja je zeleni čaj. Sadrži nekoliko moćnih antioksidansa koji smanjuju kolesterol, a mogu utjecati i na snižavanje krvnog tlaka.
Da bi zeleni čaj bio učinkovit, treba popiti od tri do četiri šalice na dan, a u nedostatku zelenog dobar je i crni čaj. Važno je samo da mu ne dodajete šećer ni mlijeko jer bi to moglo umanjiti njegove blagodati.
Ako želite, možete cijelu “dozu” zelenog čaja skuhati ujutro, uliti u termosicu ili bocu te piti tijekom dana. Uživajte u čaju ali zaboravite na prženje. Iz masnoća se ne bi smjelo dobivati više od 25 posto dnevnih kalorija. Masno meso, rafinirano ulje i margarin treba izbjegavati kad god možete. Važna je i priprema hrane - prženje na ulju zamijenite kuhanjem, pirjanjem ili pečenjem u pećnici.
Dobrodošlo ulje svakako je ono maslinovo. Nisu sve masti loše - hladno prešano repičino ulje je dobro, a maslinovo ulje još bolje. Dodajte ga salatama, kapnite u sendviče umjesto maslaca i upotrebljavajte ga u pripremi hrane kad god je to moguće. Najbolje je odlučiti se za hladno prešano, ekstra djevičansko maslinovo ulje jer ono ima najviše antioksidansa zdravih za srce.
Dražen Zečić
Dan prije nego što sam otišao u zadarsku bolnicu pojeo sam svoj omiljeni specijalitet - svinjske nogice. Bojim se da nakon operacije srca više neću moći uživati u specijalitetima koji su mi najdraži, poput kobasica, svinjskih nogica i pršuta, rekao nam je Dražen.
Ideja za dnevni meni
Doručak: Smoothie od borovnica
1 šalica borovnica, 1 šalice običnog jogurta, 1 šalica nemasnog mlijeka i jedna banana. Priprema: pomiješajte sve sastojke u blenderu i blendajte minutu do dvije. Po potrebi, možete dodati pola žličice meda.
Ručak:
Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri, pa dodajte luk i češnjak i pirjajte uz miješanje oko 3 minute. Dodajte krumpir i bundevu i kuhajte oko 5 minuta. Dodajte čili i korijander i kuhajte još minutu. Dodajte temeljac u kuhajte 10 do 12 minuta. Kad krumpir i bundeva omekšaju, maknite s vatre i izmiksajte sastojke štapnim mikserom. Smanjite temperaturu i umiješajte vrhnje, pa na laganoj vatri prokuhajte još minutu. Začinite čilijem.
Večera:
Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i lagano zamastite lim za pečenje. U zdjelici pomiješajte smeđi šećer, limunov sok, senf, češnjak, kopar, origano, timijan i ružmarin; posolite i popaprite i stavite na stranu. Posložite tikvice u lim za pečenje tako da pokrijete dno, pa ih poškropite s malo ulja i začinite sa soli i paprom, po želji. Dodajte lososa u jednom sloju i svaki premažite sa začinima s obje strane. Stavite u pećnicu i pecite oko 15 do 18 minuta.
Top 10 namirnica
Grah
S 1/2 šalice kuhanog graha dnevno pomaže u snižavanju kolesterola. Kao i sve namirnice koje sadrže veću količinu topivih vlakana, grah na sebe veže kolesterol te sprječava nastanak kolesterola.Osim vlakana, grah sadrži snažne antioksidanse flavonoide koji su prisutni i u bobičastom voću, vinu i čokoladi.
Kokice
Kokice sadrže tri puta više polifenola od graha koji sadrži najvišu razinu polifenola u skupini povrća te četiri puta više od brusnice (voće) prema nedavnom istraživanju.
Alkohol
Alkoholna pića su čak i dozvoljena. Dovoljno je jedno piće dnevno. Umjereno pijenje pive, vina ili likera smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja, naročito kod žena u menopauzi, kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Banana
Jedna banana sadrži 422 mg - oko 12 posto preporučene dnevne količine kalija. Kalij u banani pomaže u održavanju normalne funkcije srca, na ravnotežu natrija i vode u tijelu. Ovaj mineral je osobito važan kod zadržavanja tekućine, za osobe koje uzimaju diuretike kod kardiovaskularnih bolesti.
Crveno voće
Pomaže u smanjenju nakupljanja plaka u arterijama.Šipak sadrži visoku količinu C vitamina, snažne antioksidanse polifenole, antocijani su prisutni u plavoj, ljubičastoj i crvenoj hrani, dok se tanini,snažni polifenoli nalaze u vinu i čaju.
Rajčica
Izvrstan je izvor vitamina C, vitamina A, kalija i vlakana. Sadrži visoku razinu likopena. Iako se kuhanjem umanjuje razina prisutnog C vitamina, povećava se bioraspoloživost likopena i njegovo antioksidativno djelovanje.
Jabuka
Snažni antioksidansi flavonoidi, kvercetin, epikatehin, epigalokatehin, kempferol i drugi imaju ključnu ulogu u snižavanju lošeg LDL kolesterola, sprječavaju nakupljanje plaka na krvnim žilama i inhibiraju upale.Snižavanju kolesterola.
Riba
Konzumiranje dva ili više obroka ribe tjedno kroz dulji vremenski period povezan je s 30% manjim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Omega -3 masne kiseline prisutne su u lososu, srdelama, skuši,pastrvi, tuni.
Vlakna
Cilj je uključiti prehranu namirnice bogate topivim vlaknima, jer pomažu u snižavanju lošeg LDL kolesterola. Hrana bogata topivim vlaknima su zobene pahuljice, ječam, grah, bamija i patlidžan, te agrumi, kao što su naranče.
Bademi, kikiriki...
Orašasti plodovi sadrže mnogo vitamina i minerala.Pokazalo se da ljudi koji od 2 do 4 dana u tjednu jedu lješnjake, orahe, bademe, kikiriki ili pistacije, imaju manju učestalost srčanih bolesti od ljudi koji ih jedu rjeđe.