Čest propust kod pripreme pilećih prsa je taj da šnicle nisu ravnomjerne debljine posvuda. Tada se tijekom pripreme jedan dio previše ispeče i tako osuši, a dio ostane nedovoljno pečen
Trikovi kako napraviti savršena pileća prsa, sočna i jako ukusna
Za početak, imajte na umu da je uklanjanje kože prije pripreme velika pogreška. Naime, pileća prsa su sama po sebi suha jer u njima nema puno masnoće kao u ostalim dijelovima pileta.
POGLEDAJTE VIDEO Kako prepoznati dobro meso:
Pokretanje videa...
Ostavljanje kože na njima tijekom pečenja ili dinstanja, osigurat će da na kraju budu sočnija, a samim time i ukusnija jer vlaga neće ispariti iz njih u tolikoj mjeri. Ako kožu ne volite, jednostavno je prije jela maknite.
Također, i dobra marinada osigurat će da nešto vlage ostane u njima. Osim toga, marinada će im dati fantastičan okus koji će ući i u najdublje slojeve. Recepata za marinade je puno i svatko može pronaći okus savršen za sebe. Važno je da meso malo odstoji u mješavini začina.
Primjer marinade:
Pola kilograma luka izrežite i zgnječite (ili sitno nasjeckajte). Potom u staklenu ili plastičnu posudu složite meso, posolite, dodajte začine i luk te dobro promiješajte da luk pusti sok.
Ostavite desetak minuta pa dodajte 2 do 3 žlice maslinovog ulja, promiješajte. Neka meso u ovoj marinadi stoji barem 4 sata, iako bi najidealnije bilo preko noći.
Pravilna priprema mesa i posluživanje
Kuhari preporučuju batom dobro izudarati pileća prsa kako bi se u njima počeli razbijati proteini jer će na taj način meso biti mekanije. Osim toga, šnicle će postati tanje pa će vrijeme pripreme na štednjaku ili roštilju trajati kraće.
Čest propust kod pripreme pilećih prsa je taj da šnicle nisu ravnomjerne debljine posvuda. Tada se tijekom pripreme jedan dio previše ispeče i tako osuši, a dio ostane nedovoljno pečen ili čak pomalo sirov, ovisno o tome kolika je razlika u debljini.
Važno je paziti da se pileća prsa u komadu ne ispeku previše. Kuhari rado koriste posebnu vrstu termometra koji se zabode u meso i očitava temperaturu u najdubljim dijelovima mesa. Savjetuju pečenje sve dok unutarnja temperatura ne bude oko 70 stupnjeva.
Vjerojatno ste primijetili da, izrežete li komad mesa odmah nakon pečenja i stavite na tanjur, iz njega pojačano cure sokovi. Na taj način zapravo meso gubi dragocjenu vlagu što kasnije utječe na okus.
Nakon termičke obrade važno je pustiti meso da se malo 'odmori' jer će se tako sokovi u njemu stabilizirati. Prekrijte ga i ostavite nakratko pa tek onda jedite.
I za kraj, dodajte mesu fini umak. Pileća prsa će uz umak biti sočnija, posebno ako su se malo prepekla. Osim toga, dobar umak doprinosi okusu koji tako postaje još bolji.