Pite su uvijek dobra ideja, posebno ako nemate ideju što napraviti za večeru, a niste raspoloženi provesti previše vremena u kuhinji. Većina ovih pita mogu se jesti i tople i hladne
7 recepata za slane i slatke pite: Sa fetom i blitvom, slatka pita s čvarcima, veganska, pastirska...
Ukoliko vam nedostaje ideja, a i vremena za pripremu brzog i finog obroka, iskušajte jednu od ovih odličnih pita. Tu su recepti s pitama od mesa, ali pronaći ćete i vegansku varijantu. Osim toga, donosimo vam starinski recept za slatku varijantu pite od čvaraka kakvu su radile naše bake, a tu su i pita od jabuka i badema, od limuna...
POGLEDAJTE VIDEO Savjeti kako napraviti savršeno tijesto za pizzu:
Pokretanje videa...
Pita od piletine i graška
Sastojci:
- 600 g pilećih prsa
- paket lisnatog tijesta (od dva dijela)
- 2 deblje šnite slanine narezane na kockice
- šalica smrznutog graška
- 1 nasjeckana rajčica
- 2 češnja češnjaka
- malo maslinovog ulja
- malo vode
- 1 pileća kocka za juhu (ili povrtna)
- 2 žlice brašna
- malo vrhnja za kuhanje
- malo mlijeka
- malo origana
- sol i papar
Priprema:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva i premažite protvan maslinovim uljem. Potom na ulju prepržite piletinu, izvadite je i ubacite slaninu u tavu, neka se i ona malo preprži. Potom dodajte sjeckani češnjak i ubrzo vratite piletinu u tavu, posipajte je s brašnom pa dodajte vodu i začine.
Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne pa ubacite vrhnje. Nastavite kuhati nekih 5 do 10 minuta i ostavite potom neka se malo ohladi. Umiješajte u to grašak i rajčicu.
Razvaljajte tijesto i jedan dio stavite na dno protvana, na to rasporedite smjesu od piletine pa na vrh stavite drugi dio tijesta, utisnite ga sa strane, izbušite malo vilicom i premažite mlijekom. Pecite oko pola sata ili dok pita ne dobije lijepu zlatno smeđu boju.
Pita od blitve i feta sira
Sastojci:
- 1 pakiranje lisnatog tijesta
- 500 g blitve
- 2 žlice maslinova ulja
- 8 žlica maslaca
- 1 jaje
- 200 g feta sira
- 2 žlice sjeckanog kopra
- sol i papar
Priprema:
Blitvu dobro operite pa joj odrežite tvrđe dijelove. Potom je kratko blanširajte u vrućoj vodi, tek toliko da malo povene. Ocijedite je i nasjeckajte na sitne komadiće.
Tijesto razvaljajte tako da bude nešto veće od veličine protvana.
Pomiješajte blitvu, feta sir, jaje, kopar, sol i papar pa smjesu rasporedite po tijestu. Višak tijesta pustite da padne na nadjev. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta ili dok pita ne dobije lijepu boju.
Recept za domaće lisnato tijesto:
Potrebna su vam samo četiri sastojka - glatko brašno, malo soli, voda i maslac. Brašno i maslac koriste se u podjednakim količinama. Znači, ako pripremate lisnato tijesto od 350 grama brašna, računajte da će vam trebati 350 grama maslaca. Od tih količina možete dobiti otprilike 800 grama lisnatog tijesta.
Postupak je ovakav:
Najprije pomiješajte 230 grama brašna s malo soli pa dodajte 150 ml vode. Zamijesite od toga tijesto i ostavite pola sata na sobnoj temperaturi. U međuvremenu hladni maslac izrežite na šnite i pomiješajte s preostalom količinom brašna. Napravite četvrtasti oblik i stavite u hladnjak na 20 minuta do pola sata.
Na kraju ta dva tijesta spojite u jedno, evo kako:
Tijesto od brašna i vode razvucite u oblik križa pa u sredinu stavite kocku od brašna i maslaca. Preklopite sa četiri razvučena dijela tijesta pa nježno i bez jakog pritiskanja razvaljajte u pravokutni oblik. Nakon toga jedan kraj tijesta preklopite tako da dođe do sredine pa drugi kraj preko toga, kao da presavijate dokument. Ponovno polako razvaljajte.
Ovog puta je tijesto potrebno preklopiti četiri puta. Dva kraja preklopite do sredine, a potom na mjestu spajanja. Tad stavite tijesto u hladnjak na pola sata pa ponovite postupak preklapanja. Opet ga stavite u hladnjak na pola sata i tek tad krenite s pripremom jela - samo ga razvaljajte u željeni oblik.
Napomena: Višak možete staviti u duboko zamrzavanje.
Pastirska pita
Ova pita 'Shepherd’s Pie' je tradicionalno jelo Velike Britanije koje se u prošlosti pripremalo od ostataka mesa. Danas postoji više varijanti, na primjer, s piletinom i povrćem, samo s povrćem, sa dinstanim kockicama junetine..., a može se pripremiti i od mljevenog mesa - janjećeg, junećeg, svinjskog, miješanog...
Sastojci:
- 500 grama mljevenog mesa
- malo ulja
- žličica šećera
- 150 g graška
- 3 mrkve narezane na kockice
- glavica sjeckanog luka
- 2 češnja češnjaka
- malo koncentrata od rajčice
- sol
- papar
- malo mažurana, bosiljka, origana, peršina ili ružmarina
- 4 velika krumpira
- malo maslaca
- malo mlijeka
Priprema:
Od krumpira napravite pire - skuhajte ga, ispasirajte, dodajte sol, maslac i mlijeko i napravite pire glatke teksture. Ostavite sa strane pa krenite s pripremom mesa. Prepržite luk na ulju pa šećer, meso, mrkvu i začine. Kratko dinstajte, podlijte s malo vode i ubacite grašak. Nastavite kuhati dok mrkva i grašak nisu mekani pa umiješajte koncentrat od rajčice i češnjak. Ako vam se učini da je prerijetko, dodajte malo brašna.
Potom to stavite u vatrostalnu posudu ili klasičan protvan pa na vrh pažljivo rasporedite pire krumpir. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta do pola sata, dok krumpir ne dobije lijepu zlatnu boju.
Po želji na smjesu s mesom (prije pečenja) možete staviti i malo ribanog sira ili prepržene slanine.
Veganska pita
Sastojci:
*šalica od 2,4 dl
- 2 šalice nasjeckanih mahuna
- 220 g gljiva narezanih na šnite
- 1 šalica nasjeckanih rajčica
- 2 šalice nasjeckano kelja ili špinata
- 350 g mekog tofua
- 1 šalica brašna od slanutka
- 1/4 šalice jestivog kvasca
- 2 žlice umaka od soje
- žličica sušenog timijana
- žličica sušenog origana
- 1/2 žličice kurkume
- 1/2 žličice soli
- 1/4 žličice crnog papra
Priprema:
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva, a dok se ona zagrijava, krenite s pripremom. Zagrijte malo ulja u woku ili dubljoj tavi pa na srednje jakoj vatri pirjajte mahune, gljive, rajčice i kelj nekih 5 minuta, dok sve malo ne omekša.
Potom u blenderu usitnite tofu, brašno od slanutka, kvasac, umak od soje i začine pa tu smjesu podijelite na dva dijela. Jedan dio utisnite u protvan, dodajte pirjano povrće, poravnajte pa na vrh stavite drugi dio smjese od tofua (možete otkidati komadiće prstima i utiskivati u povrće). Pecite oko 40 minuta, dok rubovi ne dobiju lijepu rumenu boju. Kad je gotovo, ostavite da se hladi desetak minuta i poslužite.
Pita od borovnica i limuna
Sastojci:
- 4 šalica borovnica
- sok od jednog limuna
- vanilin šećer
- pola žličice cimeta
- malo maslaca
- četvrtina šalice brašna
- pola šalice šećera ili više ako je potrebno (probajte smjesu)
- prhko tijesto (kupovno ili domaće)
Priprema:
Pecite prhko tijesto nekoliko minuta. Zatim operite borovnice, lagano ih zgnječite te pomiješajte s limunovim sokom, šećerom, prstohvatom cimeta i brašnom. Smjesu poslažite na tijesto i prelijte rastopljenim maslacem. Pecite oko 20 minuta na 200 C.
Savjet: Umjesto borovnica možete staviti neko drugo voće, npr. višnje, jagode, kupine, maline, jabuke...
Recept za domaće prhko tijesto
Ovo je recept za količinu potrebnu kada se radi klasična pita od dva dijela, donji i gornji. Za pitu od borovnica vam je dovoljno pola navedene količine.
Sastojci: 7 čaša brašna (čaša od 1 dl) - pola glatko, pola oštro (ili pola glatko, pola integralno), 6 žlica šećera, 5 žlica mlijeka, 250 g maslaca - isjeckanog na šnite, 2 žumanjka, 1 žličica soda bikarbone, naribana korica jednog limuna
Postupak:
Dobro zamijesiti tijesto pa ga podijeliti na dva jednaka dijela (za pitu od borovnica dovoljan je jedan dio), prekriti plastičnom folijom i staviti u hladnjak na sat vremena. Potom se razvalja.
Radite li klasičnu pitu od dvije kore, tada polovicu razvaljajte za podlogu, a drugi dio se nariba na ribež i to nakon što se stavi voće ili voćni namaz. Takva pita se peče oko pola sata na 180 stupnjeva.
Savjet: Od ovog tijesta možete raditi kiflice i keksiće, oni se peku kraće - između 10 i 12 minuta.
Starinska slatka pita od čvaraka
U 'Knjizi za svaku ženu', koja je izdana davne 1952. godine u Hrvatskoj seljačkoj tiskari, pronašli smo zanimljiv recept za pitu koja se radi sa čvarcima i jabukama ili pekmezom.
Sastojci:
- 4 dl mljevenih čvaraka
- 1 dl kiselog vrhnja
- 2 dl sitnog šećera
- 3 žumanjka
- 2 do 3 velike žlice vina
- 8 dl brašna prosijanog s malom žlicom soda bikarbone
Postupak:
Čvarci se umiješaju pjenasto pa im se dodaju žumanjci, šećer i vrhnje, a na kraju brašno. Zamijesi se tijesto i pusti da stoji pola sata. Potom se razreže u dva dijela, razvalja, stavi u protvan i puni jabukama ili pekmezom pa prekrije drugim dijelom tijesta.
U originalnom receptu ne piše na kojoj se temperaturi peče i koliko dugo, ali kako se radi o piti, pecite je oko pola sata na 180 do 200 stupnjeva, ovisno koliko vam je jaka pećnica. Pita je gotova kada dobije lijepu boju.
Pita od jabuka i badema
Ovaj kolač savršen je desert nakon ručka, no može se jesti i kao međuobrok, uz toplu kavu ili čaj. Umjesto badema možete dodati grubo nasjeckane orahe, odlično idu uz jabuke.
Sastojci:
tijesto:
- 400 g brašna
- 250 g maslaca
- 80 g šećera
- 3 žlice vrhnja
- 1 žlica ruma
- korica od limuna
- prstohvat soli
nadjev:
- 500 g jabuka
- 50 g šećera
- 30 g grožđica
- rum
- 50 g narezanih badema
- malo cimeta
ostalo:
- 30 g šećera za posipanje
- jaje za premazivanje
Postupak:
Svi sastojci za tijesto se umiješaju (prvo suhi), pa se se ostavi na hladnom sat vremena. Potom se podijeli u dva dijela i razvalja u veličinu protvana. Jabuke se ogule, izrežu na tanke ploške i izmiješaju sa šećerom, grožđicama, rumom, bademima i cimetom.
Prvi dio tijesta stavi se kratko peći pa se tek nakon toga stavlja nadjev, prekrije se drugim dijelom tijesta, premaže jajetom i stavi u pećnicu. Pecite oko pola sata na 180 do 200 stupnjeva, dok tijesto ne dobije lijepu, blago zlatnu boju. Na kraju pospite šećerom.
Prijedlog: Tijesto koje se stavlja na jabuke možete izrezati na trakice i ispreplesti, izgledat će predivno.
​