Ove su godine naši favoriti Kansui Ramen bar i njihov Sticky toffee, Švedski vafl iz Mr. Bjorga i švicarska čokoladna knedla iz St. Moritza. Prefini su, a prednost je i to što vam neće isprazniti novčanik
TOP 10: Mnoštvo fantastičnih slastica čeka vas na Fuliranju
Dok smo prošle godine isprobavali fritule, i zasitili ih se, ove smo u potrazi za novim imenima, okusima i prezentacijama. Prva nam je postaja bilo Fuliranje na Strossu, gdje je ponuda zapravo i najveća i najraznolikija. Probale smo mnoštvo zanimljivih slastica, ali s tri smo osobito zadovoljne i želimo ih preporučiti.
Kako jesti za blagdane - POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
Pročitajte tekst i saznajte što se zaista isplati isprobati!
St. Moritz - čokoladna germknedla
Započele smo testiranje s, vrlo vjerojatno, najvećom slasticom na Fuliranju – švicarskom germknedlom prelivenom čokoladnim fonduom. Punjena je ukusnim, gustim pekmezom od šljiva, posipana komadićima bijele čokolade i listićima marcipana, a cijena je 38 kuna.
Knedla je upravo ono što mi očekujemo od adventskih poslastica, bogata i zasitna. Nemamo apsolutno nikakvih zamjerki, samo blago žaljenje što nam je preostao dio čokolade na dnu tanjura. Preporučili bismo vam da je podijelite s nekim, ne samo zato što je pravi gušt dijeliti, nego jer je veličina ove knedle zaista izazovna, piše Gastro.hr.
Time – Knedla Schlivovitza
Nakon prošlogodišnje fritule s jabukom, Time se ove godine predstavlja knedlom od krumpirovog tijesta punjenom šljivama kuhanim u šljivovici. Poslužena je s kremom od kiselog vrhnja i cimeta i crumbleom od panko mrvica, a cijena je 25 kuna.
Ova slastica ima adventski duh, porcija je pristojna, no nama osobno nije odgovarala tekstura. Bile smo malo zbunjene jer je zaista mekana, poput slatkog kroketa. Punjenje, krema i crumble su ukusni, ali moramo priznati da smo ipak očekivale više.
Mime's – Božićna datulja
Ako želite isprobati nešto novo i drukčije, onda je ovaj desert pravi izbor. Riječ je o biskvitu od datulje uronjenim u karamelu, s bogatim slojem karameliziranog luka i višnje. Pokušajte izbjeći skepticizam prema luku u slatkim jelima jer je dug proces karamelizacije zaista izvukao najslađe iz njega.
Zadovoljni smo idejom, okusom i prezentacijom, ali smo očekivali nešto nižu cijenu od 30 kuna. U svakom slučaju, isplati se isprobati.
Kansui Ramen bar – Sticky toffee
Paragraf ćemo započeti zaključkom – najvećim pohvalama koje možemo dati. Ovaj desert je naš favorit, zbog okusa, prezentacije, cijene od samo 20 kuna (i chefa). Muffin od datulje, naranče i đumbira uronjen je u toffee umak i prekriven podatnom, laganom kremom od vanilije i cimeta. Za potpuni doživljaj (pohlepno) zagrabite sve slojeve odjednom i proživite djetinjstvo u tih par minuta.
Lumperaj – knedle sa šljokicama na štapiću
Ove su knedle potencijalno fotogenične, ali jeli smo i daleko bolje. Ljubitelji šljokica će biti zadovoljni, no sumnjamo kako će istu reakciju imati i oni sa stažem u pripremi i isprobavanju knedli.
Za 30 ćete kuna dobiti dvije knedle na štapiću i podosta umaka od vanilije pa je omjer količine i cijene u redu. Predlažemo vam da ipak uzmete žlicu kako bi izbjegli nošenje kaputa na kemijsko čišćenje.
Atelier Kokken – Kaiserschmarrn s umakom od jabuka
Topao, ne i presladak, Kaiserschmarrn odlično pristaje uz hladan apfelsaft. Dobro nam je sjeo nakon svih bogatih i kompleksnih deserata koje smo isprobale, a zadovoljne smo i cijenom od 25 kuna.
Iako ova austrijska poslastica nije neka novost, definitivno je osvježila ponudu na Adventu u Zagrebu, koji je prošlih godina bio prezasićena bezukusnim fritulama.
Mr. Bjorg – Švedski vafl
Vafl s Nutellom i šumskim voćem je među top tri slastice koje smo dosad isprobale na Adventu, uz bok Sticky toffeeju i švicarskoj čokoladnoj germknedli. Bio je topao, prozračan i mekan, a ekipa u Mr. Bjorg kućici nije štedjela ni na Nutelli ni voću.
Riječi hvale imamo i za jednostavnu i praktičnu prezentaciju, kao i za dobru cijenu od 25 kuna. Bravo!
Chiquita Churrosita – churrosi s cimetom, namazima i šarenim mrvicama
Novost na Fuliranju su i churrosi, koje smo ovog puta isprobale u kombinaciji s Nutellom, bijelom Linoladom i šarenim mrvicama. Cijena varira s obzirom na dodatke, a kreće se između 25 i 30 kuna.
Porcija je obilna, sasvim dovoljna za dvije osobe, a moramo pohvaliti i simpatične tuljce u kojima churrose poslužuju. Ovo je idealan desert za one koji se ne žele baciti u potragu za slobodnim stolom, već radije šeću gradom.
Majushka – Mikrofoni (zimski sladoled)
Kućicu Maje Šuput teško je ne primijetiti, a skidamo kapu i za ideju. Kornet je napunjen gustom kremom, a na vrhu je čokoladna kuglica s različitim vrstama moussea.
Njene zimske sladolede u obliku mikrofona osmislio je chef Marin Medak, a cijena jednog je 38 kuna. Nijedan nas nije impresionirao pa nam se svota čini mrvicu previsoka. Voljele bismo da u ovom desertu ima malo više blagdanskog duha.
RougeMarin - poderane gaće s čokoladom i bananom
Ako se odlučite za slatku verziju RougeMarinovih poderanih gaća, očekuje vas poveća porcija s obilnim nadjevom. Mi smo odabrale kombinaciju s bananom, čokoladom i tučenim vrhnjem, koja je zaista zasitna i masna.
Cijena od 30-ak kuna, ovisno o dodatcima, sasvim je pristojna s obzirom na to da je količina dostatna za dvije osobe. Nakon testiranja smo se usuglasile kako ćemo ipak ostati vjerne klasičnoj, slanoj verziji.
Što se tiče Fuliranja, ove su godine naši favoriti Kansui Ramen bar i njihov Sticky toffee, Švedski vafl iz Mr. Bjorga i švicarska čokoladna knedla iz St. Moritza. Ova tri deserta nemaju puno dodirnih točaka, ali pri odabiru smo se vodili osjećajima koje su pobudili već na prvi zalogaj. Izazivaju čisto zadovoljstvo, a prednost je i to što vam neće isprazniti novčanik.