'Gastroadvent (ni)je luk i voda' - naziv je ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu, a manifestacija ima za cilj ukazati na važnost konzumacije luka i vode te njihovu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti
Gastroadvent Split - Zapaljena 2. adventska svijeća uz češnjak
Ovogodišnji Gastroadvent, splitska manifestacija koja okuplja novinare na paljenjima adventskih svijeća u došašću, drugi put u prosincu, okupila je u nedjelju predstavnike TV postaja uz obilje tematskih jela u Zori biloj, restoranu dvoje supružnika – Sandre i Dane Tahirović na splitskim Bačvicama.
Manifestacija je to kojom se slavi domaća autohtona gastronomija u novom ruhu, kao i pomalo zaboravljene namirnice posljednjih osam godina po zamislima splitske nutricionistkinje Olje Martinić.
U boljim splitskim restoranima tijekom četiri predbožićne nedjelje spremaju se namirnice s određenom temom, a ove godine u znaku češnjaka, vode i sumpora čime obiluju splitski termalni izvori koji bili su poznati i starim Rimljanima s početka milenija.
Stoga, na stolovima splitskog restorana Zora bila našlo se niz jela uvezanih s češnjakom poput arancina crnog rižota na pjeni na telećem jusu, beer, kao i tuna tatar, gof sendvič punjen dugo kuhanom junetinom, te polpete od blitve na kremi od sedam puta kuhanog češnjaka kao i panna cotta od feta sira s češnjakom, pečenom paprikom i tapenadom.
Na događanju bili su, osim brojnih domaćih novinara, Ziesel Günther, koji je prije 32 godine inicirao pokretanje međunarodne koprodukcije Alpe Dunav Jadran s HRT-om te predstavnici turističkih zajednica Splitsko-dalmatinske županije.
'Gastroadvent (ni)je luk i voda' - naziv je ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu, a manifestacija ima za cilj ukazati na važnost konzumacije luka i vode te njihovu ulogu u prevenciji i liječenju mnogih bolesti.
Bijeli luk ili češnjak (allium sativum) je biljka vrlo jakog i jetkog okusa, a koji potječu od bioaktivnih organskih jedinjenja zaslužnih za zdravstveni karakter ove namirnice. Sumporni spojevi su jamac velike blagodati bijelog luka pod uvjetom da je uzgojen na kvalitetnom tlu.
Od starih vremena najbolja podloga su im za uzgoj tla blizu izvora termalnih voda sa sumporom.
Znanstveno su potvrđena farmakološka svojstva bijelog luka od kojih najpoznatija su da stimulira cirkulaciju te djeluje antihipertenzivno, antiarterosklerozno, antikolesterično, a unosom bijelog luka pospješujemo nastanak H2S u organizmu. Imaju antimaligno djelovanje, posebno na probavni sustav i reguliranje intestinalne flore. Sumporni spojevi, posebno allicin u češnjaku, štite i od stresa i djeluju antioksidativno.
POGLEDAJTE GALERIJU: