Toscakaka je tradicionalna švedska torta koja se sastoji od laganog, sočnog biskvita od vanilije, a preliven je glazurom od guste, hrskave, karamele s bademima
Švedski kolač s bademima kao desert nakon nedjeljnog ručka
Ovaj kolač je iznimno ukusan uz kavu, ali jednako dobro ide i kada je topao uz malo sladoleda od vanilije.
Recept za švedski kolač s bademima:
Biskvit:
- 75 ml punomasnog mlijeka pomiješati sa 1/2 žlice soka od limuna ili 75 ml jogurta
- 75 grama (1/4 šalice + 1 žlica) neslanog maslaca
- 3 jaja
- 150 grama (3/4 šalice) šećera
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 150 grama brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- 1/4 žlice morske soli
Preljev od karamele:
- 150 grama nasjeckanih badema
- 125 grama neslanog maslaca
- 125 grama smeđeg šećera
- 50 ml punomasnog mlijeka
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Priprema: Zagrijte pećnicu na 160°C, podmažite kalup za tortu maslacem ili stavite papir za pečenje. Bademe rasporedite na kalup i pecite ih u pećnici 5-10 minuta dok ne poprime zlatnu boju, a zatim ih ostavite na stranu. Pažljivo ih promatrajte dok se peku, jer mogu brzo izgorjeti. U tavi otopite maslac za tortu, prelijte ga u posudu i ostavite da se malo ohladi.
Umutite mikserom jaja, šećer i ekstrakt vanilije u velikoj posudi dok ne nastane blijeda, gusta i kremasta smjesa. Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol, a zatim 1/3 brašna prosijajte preko smjese od jaja, pažljivo umiješajte velikom metalnom žlicom ili lopaticom. Zatim ulijte pola količine mlijeka, pa drugu trećinu brašna, te ostatak mlijeka, zatim posljednji dio brašna i na kraju rastopljeni maslac. Budite vrlo nježni kada miješate kako biste sačuvali što veći volumen.
Pažljivo izlijte tijesto u pripremljeni lim i kolač pecite u sredini pećnice 25-30 minuta, dok ne postane zlatne boje i čvrst na dodir. Čačkalica iz biskvita treba izaći čista. Dok je torta već u pećnici oko 15 minuta, počnite pripremati preljev. Stavite sve sastojke za preljev u tavu i stavite na srednje jaku vatru, ostavite da proključa, miješajući cijelo vrijeme. Ostaviti da se lagano krčka 3-4 minute dok se malo ne zgusne.
Izvadite kolač iz pećnice i temperaturu povisite na 220°C. Vrući preljev prelijte preko kolača dok je još u kalupu i raširite ga u ravnomjerni sloj. Stavite tortu u pećnicu i pecite još 5-10 minuta, dok preljev ne postane hrskav i zlatno smeđe boje.
Ostavite ga nekoliko minuta da se ohladi u kalupu, a zatim krenite rezati nožem oko rubova da preljev odvojite od lima. Ne ostavljajte ga predugo prije nego što to napravite ili će se preljev previše stvrdnuti. Tortu nježno izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi na žičanom postolju, piše Domestic Gothess.