Iako se najčešće servira kao namaz, hummus vam omogućuje da izrazite svu svoju kreativnost u kuhinji - možete ga dodati u salatu, njime zagustiti juhu ili ga poslužiti uz jagode i sladoled
Sva lica hummusa: Ide u salatu i sendvič, njime se pune rajčice...
I dok Libanonci, Turci i Sirijci vode rasprave o porijeklu slavnog namaza, hummus je sve popularniji u svakom kutku svijeta. Tradicionalno se sprema od slanutka, tahinija, češnjaka, maslinova ulja i limunova soka, a način na koji se servira varira od kuhinje do kuhinje, od chefa do chefa. Budući da se relativno jednostavno sprema, varijacije ovog namaza najviše leže u načinu posluživanja. Treba li smjesa biti glatka, treba li sadržavati više tahinija ili slanutka, treba li mu dodati pinjole... sve je, čini se prepušteno mašti i osobnom ukusu. Ono čime osvaja svakako su kremasta struktura, orašaste note i zdravi sastojci.
POGLEDAJTE VIDEO: Najzdravije namirnice na svijetu
Pokretanje videa...
- Ovo je jelo iznimno zdravo, radi se od slanutka, tahinija, limunova soka, češnjaka i maslinova ulja - kaže dijetetičarka Marisa Moore te dodaje da su tahini i maslinovo ulje vrijedni izvori zdravih masnoća, dok proteini i vlakna iz slanutka osiguravaju dulji osjećaj sitosti.
I dok se najčešće servira kao namaz, hummus vam omogućuje da se igrate i budete kreativni pa ga u jelovnik možete ukomponirati na neke neočekivane načine. Nutricionisti otkrivaju kako oni to rade:
1. Obogatite sendvič ili tortilju
Njegova kremasta struktura ga, za razliku od senfa i majoneze, čini idealnom bazom za sendviče i tortilje, a svojim se neutralnim okusom lago kombinira s raznim povrćem.
2. Sjajan kao umak za tjesteninu
Iskoristite prednosti njegove kremaste strukture, kaže Moore, pa od njega možete napraviti i vegansku verziju Alfredo umaka s humusom i brokulom. Ljeti ga pak možete razblažiti dodate li mu malo više maslinova ulja i limunova sok. Ovaj osvježavajući umak možete preliti po rezancima od tikvica, kaže nutricionistica Serena Poon.
3. Servirajte ga kao umak za grickalice
Hummus volim kombinirati s toplom pitom ili ga kombinirati s kriškama krastavca, svježim brokulama i cvjetačom, paprikom izrezanom na trakice, listovima salate - kaže Moore.
Iako se čini da je hummus logičan par mnogom povrću, dijetetičarka Shahzadi Devje voli ga sparivati s voćem, a ponajviše s jabukama. Napominje da ćete tako djeci lakše podvaliti sezonsko povrće i voće.
4. Obogatite svoj zdjelicu žitarica
Raznolika jela koja se spremaju unaprijed i serviraju u zdjeli koja pršti bojama i okusima uglavnom se sastoje od žitarica, proteina (jaja, ribe, raznih vrsta mesa, tofua, graška, leće i sl.), kuhanog povrća po izboru, umaka, svježe sjeckanog povrća i začina. No, često ih je teško začiniti pa je hummus jednostavno rješenje, savjetuje Devje.
5. Od hummusa napravite preljev za salatu
Lagano ga razrijedite uljem i prelijte po salati ili ga koristite kao umak - ja ga koristim kao salatni umak, stavim ga na jednu stranu zdjele pa zalogaje umačem u njega, kaže nutricionistica Maggie Michalczyk.
6. Prija uz kruh naan, na pita kruhu i u sendviču
Nutricionistica Devje koristi ga kao namaz, umjesto običnog ili ghee maslaca.
7. Njime se puni povrće
Paprike nisu jedino povrće koje se može puniti, dijetetičarka Moore predlaže da hummusom nadjenete rajčice - prepolovite cherry rajčice, napunite hummusom i pospite začinima i dobit ćete sjajno predjelo, kaže ona.
8. Može biti i sladak
Hummus ne mora uvijek biti kiselkast, u bazu od slanutka možete umjesto tahinija i začina dodati kakao u prahu i prirodne zaslađivače poput vanilije, meda ili agavina sirupa. Žličicu ovakvog hummusa dodajte uz jagode i poslužite uz sladoled ili ga jedite samog.
9. Koristi se i kao marinada
Hummus možete koristiti i kao marinadu za pečenja, kaže Poon. Sjajno se slaže uz pečeni batat, brokulu ili tofu. Pečenu piletinu možete omekšati ako je premažete tankim slojem hummusa i 15 minuta pečete na 150 stupnjeva. Dobit će zlatnu, hrskavu koricu.
10. Dodatak za juhe
Radite li krem juhe od gljiva ili krumpira, zgusnite ih hummusom. Dodajte ga umjesto vrhnja za kuhanje i dobit ćete kremastu, raskošnu i lako probavljivu juhu budući da hummus ne sadrži laktozu, piše Mind body green.
Recept za domaći hummus
Recept dijetetičarke Devje lagano je slatkastog okusa koji mu daju sušene brusnice, a možete ga poslužiti uz povrće i voće ili pak uz tostirani naan kruh, kaže. is slightly sweet from the dried cranberries and savory from the roasted red pepper. These flavors work
Sastojci:
- 1 crvena paprika, pečena
- 1 mali avokado
- 1 šalica kuhanog slanutka
- 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice limunova soka
- 1 češanj češnjaka
- 2 žlice vode
- ¼ šalice nezaslađenih sušenih brusnica
Priprema:
- Dodajte avokado, slanutak pečenu papriku, limunov sok, vodu i 1 žlicu maslinova ulja u blender i miksajte nekoliko sekundi
- Dodajte brusnice i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu