Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Super recepti: 15 jela koja su spremna za manje od pola sata

Super recepti: 15 jela koja su spremna za manje od pola sata
1

Tjestenine s povrćem ili mesom te osvježavajuće salate su ukusni obroci koji su gotovi veoma brzo. Donosimo vam i recept za desert koji će oduševiti svakoga

Pripreme nekih obroka ne traju dugo, ali okus tih jela dugo se pamti i često se ponovo uvrsti u jelovnik. Donosimo recepte koji će oduševiti one koji ne vole puno vremena provesti u kuhinji.

Tjestenine s raznim umacima vrlo se brzo pripremaju. Možete je kombinirati s bijelim ili crvenim umakom, a s obzirom na to da je toplije vrijeme, dobro je kombinirati ih s povrćem. Ako ste ljubitelj lazanja, pokušajte ih napraviti samo s povrćem. Pirjajte mahune i napravite od njih ukusne umake, a mnoge će oduševiti izdubljeni i napunjeni patlidžan iz pećnice. Morski plodovi i razne školjke također se dobro uklapaju u tu priču, osobito ako su svježi.

Osim za bolonjez, od mljevenog mesa možete napraviti i okruglice te ih pripremiti u crvenom umaku s tjesteninom.Naravno, tjesteninu uvijek možete zamijeniti i rižom te tako dobiti potpuno drugačije jelo. Tu su i nezaobilazne ljetne salate koje osvježavaju u vrućim ljetnim danima. Za ljubitelje slatke hrane, donosimo finu ljetnu slasticu, sorbet od limuna.

Špageti s vongolama

Seafood Pasta. ITALIAN SPAGHETTI ALLE VONGOLE. Clams spaghetti on white plate with white wine, gray background. Top view

SASTOJCI: 500 g vongola, 500 g špageta, luk, 4 češnja češnjaka, čili papričica, 2 dl bijelog vina, l ribljeg ili povrtnog temeljca, žlica peršina, maslinovo ulje, sol, papar

PRIPREMA: Vongole popržite na ulju. Dodate sjeckani češnjak, luk, peršin i čili pa podlijte temeljcem. Ostavite da zakuha. Dodajte vino, a kad ukuha, začinite solju i paprom. Špagete “al dente” pomiješajte s umakom i promiješajte najviše dvije minute na laganoj vatri.

Najbolji recepti za fine ledene štapiće u kojima će djeca uživati
Najbolji recepti za fine ledene štapiće u kojima će djeca uživati

Brzi popečci od blitve i boba

SASTOJCI: 100 g špinata, 250 g očišćenog boba, 150 g krumpira, po 1/2 žličice mljevene kurkume i kima, 2 žlice peršina, 30 g krušnih mrvica, jaje

PRIPREMA: Skuhajte i sitno nasjeckajte špinat. Bob kuhajte dvije minute i ogulite. Skuhajte krumpir pa ga propasirajte s bobom i začinima. Dodajte jaje i krušne mrvice, oblikujte popečke i popržite ih s obiju strana. 

Rigatoni s junetinom

SASTOJCI:  Glavica luka, 3 češnja češnjaka, šalica očišćenih zelenih maslina, 1/3 šalice crvene paprike, 340 g mljevene junetine, 340 g tjestenine rigatoni, žličica origana, peršin, sol, papar

PRIPREMA: Pržite junetinu desetak minuta uz miješanje. Maknite meso, a u tavi popržite luk, origano, češnjak i začinite. Skuhajte tjesteninu. Luku dodajte junetinu, masline i papriku te pirjajte još dvije minute. Na tjesteninu stavite umak i zagrijte. Pospite peršinom.

Mahune s rajčicama

Warm salad of green beans

SASTOJCI: 1/2 kg mahuna, 1/4 šalice bosiljka, 2 žličice nasjeckanog vlasca, 2 žlice limunova soka, 2 žlice vrhnja, žlica meda, 2 šalice cherry-rajčica, 2 žlice feta sira

PRIPREMA: Mahune blanširajte, ocijedite i potopite kratko u hladnu vodu da ostanu hrskave. Bosiljak promiješajte s vlascem, limunovim sokom, vrhnjem, medom i soli. Zatim primiješajte ohlađene mahune, fetu i rajčice.

8 razloga zašto je dobro jesti višnje - plus recepti za sladoled, brzinski kolač, sirup i fini liker
8 razloga zašto je dobro jesti višnje - plus recepti za sladoled, brzinski kolač, sirup i fini liker

Pasta carbonara

SASTOJCI:  340 g špageta, 4 jaja, 200 g slanine, 4 žlice ovčjeg sira, 2 žlice parmezana, sol, papar, začini prema želji 

PRIPREMA: Zakuhajte vodu za tjesteninu, a slaninu narežite na kockice i pržite na jakoj vatri dok ne postane hrskava. Izmiješajte žumanjke, naribani parmezan, ovčji sir i papar. Špagete procijedite i dodajte u tavu sa slaninom. Ugasite vatru pa ulijte smjesu od jaja i sira. Pospite parmezanom. 

Tjestenina s piletinom

Penne pasta with spinach, sun dried tomatoes and chicken, sprinkled with parmesan cheese and fresh parsley  on a ceramic plate

SASTOJCI:  300 g tjestenine, 4 pilećih prsa, žlica maslinova ulja, po šalica mozzarelle i pesta, 4 cherry-rajčice  

PRIPREMA: Narežite piletinu na komadiće i pržite je na maslinovu ulju. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu i dodajte je u tavu s piletinom. Umiješajte cherry-rajčice, mozzarellu i pesto.

Ljetna salata

SASTOJCI:  200 g tjestenine, konzerva tune, 5 cherry-rajčica, 5 maslina, 2 žlice maslinova ulja, 2 žlice octa

PRIPREMA: Skuhajte tjesteninu u slanoj vodi. Pomiješajte je s procijeđenom tunom, narezanim maslinama i rajčicama. Začinite maslinovim uljem, octom te solju i paprom. Prema želji, poslužite na listu zelene salate i prelijte sokom od limuna ili limete.

Recepti za odlične sladolede: Od čokolade, maslinovog ulja...
Recepti za odlične sladolede: Od čokolade, maslinovog ulja...

Frittata od povrća

SASTOJCI:  25 g maslaca, 200 g šampinjona, 2 rajčice, 4 jaja, 75 g naribanog celera, stručak peršina, 150 g sira, sol, papar

priprema: Rastopite maslac, dodajte šampinjone i rajčice. Pirjajte 3-4 minute. Izvadite ih u zdjelu i ostavite sa strane. Istucite jaja. Umiješajte celer, peršin, gljive i rajčice. Posolite i popaprite. Rastopite maslac u tavi, pa dodajte smjesu od jaja, pospite sirom i kratko zapecite u pećnici.

Lagane ljetne bruschette

SASTOJCI: 150 g konzerviranoga graška, 8 mini rajčica, 2 češnja češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, 2 žličice limunova soka, 2 žlice vinskog octa, sol, papar

PRIPREMA: U zdjeli prerezane rajčice posolite pa ostavite da odstoje. Dodajte maslinovo ulje i češnjak te promiješajte. Umiješajte grašak, vinski ocat, limunov sok i papar pa sve lagano promiješajte. Francuski kruh po duljini prerežite na tri dijela pa svaki uzdužno prepolovite. Grillajte na tavi do zlatno-smeđe boje. Svaku krišku namažite češnjakom, poškropite maslinovim uljem i dodajte umak od graška.

Recepti s avokadom: Puding, čokoladni tart, kolač u šalici...
Recepti s avokadom: Puding, čokoladni tart, kolač u šalici...

Šarene lazanje

SASTOJCI:  Patlidžan, 250 g smrznutog špinata, 425 g ricotte, jaje, 1/2 šalice parmezana, 1 i 1/2 šalica pasirane rajčice, 5 listova za lazanje, šalica narezane mozzarella, sol, papar

Gamberi na bijeloj pašti

SASTOJCI:  300 g špageta, 300 g očišćenih kozica ili gambera, 2 češnja češnjaka, peršin, 200 ml vrhnja za kuhanje, dl bijelog vina

PRIPREMA:  Na maslinovu ulju propržite sitno sjeckani češnjak pa dodajte očišćene repove kozica. Pržite minutu i podlijte vinom. Kad vino uskuha, dodajte vrhnje za kuhanje. Začinite solju i paprom te ostavite da zakuha. Prije posluživanja pospite peršinom.

Dagnje na mornarski način

SASTOJCI: 100 g zelenih rezanaca, 2 veća luka, 2 češnja češnjaka, 3 žlice maslinova uja, 500 g dagnji, 100 g zelene i crvene paprike, 50 g pelata, 2 slane srdele, žličica kapara, 1/2 dl bijelog vina, majčina dušica, riblji temeljac

PRIPREMA: Na maslinovu ulju popržite luk i češnjak. Dodajte papriku narezanu na rezance. Pirjajte dvije minute te dodajte domaće ili konzervirane pelate. Promiješajte pa dodajte slane srdele, kapare i dagnje te riblji temeljac i vino. Lagano miješajte dvije-tri minute ili treskajte posudu. Začinite solju, paprom i majčinom dušicom te pomiješajte s rezancima.

Punjeni patlidžani

SASTOJCI: patlidžan, pola šalice kukuruza, glavica luka, rajčica, češanj češnjaka, 1/3 šalice sira, origano, šalica kuhane riže

PRIPREMA:  Prepolovite patlidžan i izdubite ga. Nasjeckajte meso patlidžana na kockice. Propirjajte ga pa dodajte kukuruz, luk, rajčicu i češnjak. Začinite i umiješajte kuhanu rižu. Smjesom napunite patlidžane pa pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta. Na kraju pospite naribanim sirom i začinima prema želji. 

Sorbet od limuna

SASTOJCI: 8 limuna, 30 dag šećera, 2 dl vode i malo limunove kore

PRIPREMA:  Prokuhajte šećer i vodu, a nakon što provrije, kuhajte nekoliko minuta. Ohladite pa dodajte limunov sok i malo naribane limunove kore. Promiješajte i stavite u zamrzivač na nekoliko sati, no svakih dvadesetak minuta sorbet promiješajte vilicom. Prema želji, prije posluživanja sorbetu možete dodati malo votke.

Mesne okruglice s tjesteninom i šalšom

SASTOJCI: 400 g mljevenog mesa, 30 g brašna,  po pola žličice muškatnog oraščića i origana,  glavica luka, 50 g parmezana, 50 g pršuta, 3 češnja češnjaka, 2 žlice Krušnih mrvica, jaje, 250 g tjestenine, 350 g šalše

PRIPREMA: Mljevenome mesu dodajte jaje, krušne mrvice, češnjak, sol, origano, papar, pršut narezan na kockice, naribani parmezan, nasjeckani luk i muškatni oraščić. Izmiješajte, oblikujte kuglice, uvaljajte ih u brašno i pecite oko osam minuta. Zagrijte šalšu, razrijedite je vodom i stavite okruglice. Kratko prokuhajte i poslužite uz kuhanu tjesteninu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1
Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija
od 17. do 23. studenoga

Veliki tjedni horoskop: Ovan će se sve više zaljubljivati, Ribe se moraju čuvati viroza i infekcija

Od 22. studenoga Lavove očekuje bolje razumijevanje s partnerom. Raspravljat ćete o nekim starim problemima, ali do svađa neće dolaziti. Samcima će za oko zapeti komunikativna osoba
Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja
NEDELJNA RAZONODA

Ovako zanimljiv kviz još niste rješavali! Probajte dati točan odgovor na svih 25 pitanja

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...