8 razloga zašto je dobro jesti višnje - plus recepti za sladoled, brzinski kolač, sirup i fini liker
Bogate su antioksidansima, vitaminima A, C, E, kalijem, kalcijem, alfa-linoleinskom kiselinom, beta-karotenom, folnom kiselinom, tiaminom... Stoga ih svakako uvrstite u svoju prehranu
Višnje ne samo da su svestrane za upotrebu - jedu se sirove, u kolačima, pekmezima, sladoledu, piju kao sok itd., one su i vrlo zdrave. Ovu voćku su proglasili jednom od supernamirnica koju bi svatko trebao uvrstiti u svoju prehranu.
POGLEDAJTE VIDEO Superhrana: 10 namirnica koje svakako treba jesti:
Pokretanje videa...
Osam dobrobiti višanja - jedite ih što češće:
1. Dobre su protiv nesanice
Višnje sadrže melatonin koji doprinosi kvalitetnom i mirnijem spavanju. Inače, melatonin je hormon koji proizvodi pinealna žlijezda u mozgu. Poznato je da regulira ciklus spavanja i budnosti te kontrolira unutarnji sat našeg tijela.
2. Potiču gubitak težine
Planirate li smršaviti, svakako jedite višnje. One imaju malo kalorija (jedna šalica sadrži manje od 100 kalorija), bogate su vitaminima koji dobro djeluju na metabolizam, a imaju i umjerenu količinu vode koja je zaslužna za izbacivanje toksina iz organizma.
3. Reguliraju krvni tlak
Višnje sadrže dobru količinu kalija te tako pomažu u uklanjanju viška natrija iz tijela - uravnotežuju omjer kalija i natrija što automatski pomaže u održavanju dobre razine krvnog tlaka.
4. Umanjuju rizik od kardiovaskularne bolesti
Antioksidanti prisutni u višnjama - antocijanini - pomažu u snižavanju razine lošeg kolesterola, reguliranju krvnog tlaka te u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati upale u tijelu. Višnje smanjuju rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.
5. Od njih ćete duže biti mladoliki
Višnje su bogate antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala u tijelu, a koji inače kožu čine više suhom i naboranom. Antioksidansi su zaslužni za mlađi i zdraviji izgled kože. Također, višnje mogu pomoći u uklanjanju tamnih mrlja koje se znaju pojaviti uslijed oštećenja kože od sunca.
Napravite pripravak koji ublažava tamne mrlje i poboljšava tonus kože: Izgnječite nekoliko višanja pa ih pomiješajte s prstohvatom kurkume i žličicom meda. Nanesite ovu pastu na kožu i držite 10 do 15 minuta, a zatim je isperite.
6. Od njih je i kosa zdravija
Višnje u sebi sadrže vitamine B i C koji sprječavaju oštećenje i lomljenje kose te održavaju vlasište hidratiziranim. Vitamin C, također, daje prirodan sjaj vašoj koži.
7. Održava ravnotežu pH u tijelu
Višnje su alkalne prirode pa kad god se poveća udio kiseline u tijelu, one mogu biti vrlo korisne za uravnoteživanje razine pH. Višnje neutraliziraju kiselost u tijelu i sprječavaju želučane tegobe i druge probavne smetnje.
8. Daju vašem tijelu energiju
Vjeruje se da su višnje jedan od plodova koji pojačavaju razinu energije u organizmu. One mogu pomoći u stvaranju krvnih stanica što automatski pospješuje cirkulaciju i tako povećava energiju u tijelu, prenosi food.ndtv.com.
Top recepti s višnjama: Zdravi sladoled, francuski kolač, fini sirup i višnjevac
Sladoled od višanja i banana
Sastojci: 2 zrele banane, 1 žlica bademovog mlijeka (ili običnog), 1 žličica ekstrakta od vanilije, pola šalice očišćenih zamrznutih višanja.
Postupak: Prije početka pripreme banane narežite na kolutove i zamrznite pa ih izvadite pola sata prije miksanja s ostalim sastojcima. Miksanje traje sve dok ne dobijete finu kremu koju potom stavite u zamrzivač na 15-tak minuta - i fini, zdravi sladoled je gotov.
Clafoutis s višnjama
Ovo je jednostavan kolač koji je bio vrlo popularan u Francuskoj u 19. stoljeću.
Sastojci: 450 g višanja očišćenih bez koštica, 400 ml mlijeka, 125 g brašna, 50 g šećera, 3 jaja, prstohvat soli, maslac.
Priprema: Upalite pećnicu na 180 stupnjeva pa dok se ona zagrijava umutite jaja. Potom u njih dodajte mlijeko, šećer i miješajte pjenjačom dok se šećer ne rastopi. Dodajte brašno i sol.
Premažite plitku vatrostalnu posudu maslacem pa na dno stavite višnje i prelijte smjesom. Kolač pecite oko 40 minuta, a kada je gotov, neka se dobro ohladi pa pospite šećer u prahu po njemu.
*recept preuzet sa portala miss7gastro.
Domaći sirup od višanja
Sastojci: 1 kg višanja, 800 g šećera (možete staviti i manje).
Postupak: Višnje očistite od peteljki i koštica pa u njih dodajte 200 grama šećera, promiješajte i ostavite jedan dan da puste sok. Procijedite ih kroz gazu. U sok umiješate ostatak šećera i kratko prokuhajte, oko pet minuta. Uklonite pjenu pa vruće ulijte u boce i odmah ih dobro zatvorite.
*recept preuzet sa portala medjimurje.hr
Višnjevac
Sastojci za otprilike litru višnjevca: 750 g višanja, 500 g šećera, 3.5 dl rakije, 1 mahuna vanilije, korica limuna
Priprema: U veliku staklenku slažite red višanja pa red šećera. Kada dođete do sredine, ubacite koricu od limuna i vaniliju pa nastavite slagati višnje i šećer. Prelijte rakijom, pokrijte i ostavite na hladnom, tamnom mjestu četiri tjedana. Potom procijedite i liker ulijte u staklenu bocu.