Pomiješajte usitnjeni avokado s jogurtom ili tučenim slatkim vrhnjem, izlijte u kalupe za sladoled i stavite u hladnjak. Zamrznuti sladoled na štapiću do pola umočite u otopljenu čokoladu...
Recepti s avokadom: Puding, čokoladni tart, kolač u šalici...
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...
Podrijetlom iz Središnje i Južne Amerike, plod kruškolikog oblika tamnozelene ili tamnoljubičaste, do crne kore obično se jede sirov u salatama ili pripravljen kao umak. Meso ovog tropskog voća mekano je i ima teksturu maslaca kojeg može i zamijeniti. Upotrebljavate li sirovi avokado, odmah ga pokapajte sokom limuna kako ne bi promijenio boju.
POGLEDAJTE VIDEO - Avokado je odličan i za njegu kože:
Pokretanje videa...
Sirovog ga možete koristiti za pripremanje namaza, dipova, salata, možete ga nadjenuti te koristiti za pripremu preljeva za salate. Osim u meksičkom umaku guacamole i drugim slanim jelima, od avokada možete pripremiti i slastice - mousseve, sladolede, smoothieje i voćne salate. Pasirajte ga štapnim mikserom ili u blenderu pa umiješajte u kuglofe, biskvitna tijesta, rolade i kolače u šalici. Od iste kaše možete pripremiti panna cottu, parfe, pudinge i sladolede.
Pomiješajte usitnjeni avokado s jogurtom ili tučenim slatkim vrhnjem, izlijte u kalupe za sladoled i stavite u hladnjak. Zamrznuti sladoled na štapiću do pola umočite u otopljenu čokoladu, pospite sjeckanim bademima i vratite u zamrzivač. Iskoristite zelenu boju ovoga voća i pomiješajte ga s otopljenom bijelom čokoladom, izmrvljenim keksima i sjeckanim orašidima, dodajte aromu mente i izlijte smjesu u kalup.
Nakon nekoliko sati u hladnjaku izrežite čvrste kocke od mente i avokada. Kao iznenađenje u sredinu muffina s limunom, “sakrijte” kocku avokada. Kombinirajte i čokoladu pa avokado umiješajte u čokoladni smoothie, čokoladnu tortu premažite kremom od avokada i vanilije. Posebno atraktivan će izgledati avokado umiješan u bijeli dio tijesta mramornog čokoladnog kolača.
Čokoladni puding
Sastojci: 1 1/2 banana, avokado, 1/4 šalice kakaa, 3 žlice javorovog sirupa, 1/2 žličice ekstrakta vanilije, 1/4 žličice cimeta
Priprema: U multipraktik stavite banane, avokado i kakao. usitnite dok smjesa ne postane glatka s malo grudica. Zatim ulijte javorov sirup i blendajte dok smjesa ne postane glatka. Dodajte vaniliju i cimet te još malo blendajte. Ulijte u čaše i stavite u hladnjak na najmanje sat i pol.
Kolač od avokada u šalici
Sastojci: 200 g oštrog brašna, 1⁄2 omota vanilin šećera, 1⁄2 omota praška za pecivo, prstohvat cimeta, jaje, 60 g maslaca, 125 ml mlijeka, 250 g avokada, 2 dl vrhnja za šlag
Priprema: Avokado izdubite i izblendajte. Pomiješajte brašno sa šećerom, vanilin šećerom, praškom za pecivo i cimetom. Pjenasto umutite jaja, dodajte omekšali maslac i ulijte mlijeko. Postepeno dodajte suhe sastojke i miksajte dok ne dobijete glatko tijesto. Umiješajte avokado. Šalice premažite maslacem i napunite. Stavljajte u mikrovalnu šalicu po šalicu i pecite oko 3 minute na 700 W. Po potrebi, produžite vrijeme pečenja. Ukrasite šlagom.
Čokoladni tart s avokadom
Sastojci: tijesto: 250 g brašna, 125 g maslaca, 80 g šećera, žličica praška za pecivo, prstohvat soli, žumanjak, žlica ribane limunove korice, nadjev:2 žlice kokosovog ulja, 250 g tamne čokolade, 2 velika avokada, 85 ml javorovog sirupa, žličica ekstrakta vanilije
Priprema: Umijesite tijesto i stavite u hladnjak na pola sata. Otopite čokoladu i kokosovo ulje na pari, pa stavite sa strane. Avokado izdubite te izblendajte. Ulijte javorov sirup i čokoladu te ekstrakt vanilije. Miksajte dok smjesa ne postane jednolika. Kalupe za tart premažite maslacem i pospite brašnom. Razvaljajte tijesto i obložite dno i rubove kalupa, a sredinu izbodite vilicom. Pecite na 175°C oko 10 minuta. Kad se ohlade, ulijte nadjev i hladite dva sata.
Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Tijesto za pizzu bez kvasca: Ispast će fantastično svaki put!
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:
Pokretanje videa...