NAJPOZNATIJI AFRODIZIJAK Stonske kamenice imaju svjetski priznatu kvalitetu. Uobičajeno ih je jesti sirove uz nekoliko kapi limuna, no neki ih ljudi više vole s maslacem i Tabascom...
Stonske kamenice na Adventu u Zagrebu oduševile su turiste
Damir Tašner, vlasnik cheese & wine bara na Europskom trgu već pet godina svake subote svojim gostima nudi stonske kamenice, a istu je tradiciju nastavio i tijekom Adventa. Tako se mnogi iznenade kada uz klasičnu adventsku ponudu naiđu i na morske delicije. Posebno je to čudno strancima koji se redovito oduševe i priznaju da nisu očekivali usred Adventa u Zagrebu naići na tipični ljetni specijalitet.
POGLEDAJTE VIDEO:
Pokretanje videa...
- Na ideju sam došao zato što sam bio u Beču gdje sam vidio da u jednoj šampanjeriji subotom poslužuju stonske kamenice pa sam pomislio ako oni mogu imati naše kamenice, zašto mi u Zagrebu ne bismo mogli, nama je Dubrovnik ipak malo bliži - navodi Tašner.
Cheese bar otvoren je već šest godina, a orijentiran je isključivo na hrvatske proizvode pa su se stonske kamenice dobro uklopile u njegovu ponudu.
- Mi smo ujedno i najmanji i najveći vinski bar u državi. Imamo 107 etiketa, sve na čaše i po tomu smo raritetni u ovom dijelu Europe. Jedan smo od najstarijih wine barova uopće, a radimo samo s hrvatskim vinima. Nemamo ni whiskeyja ni votke, samo hrvatske rakije i likere - ističe Tašner.
Prilikom otvaranja kamenica koristi se poseban nož koji je dosta jak kako bi olakšao otvaranje školjki zbog čega njihovo otvaranje djeluje vrlo jednostavno. One se obično poslužuju sirove s nekoliko kapi limuna, no vlasnik nam je otkrio da ih neki ljudi više vole s maslacem i Tabascom.
- Kod nas se piju pjenušci, a najbolje uz njih odgovaraju upravo kamenice, pogotovo stonske jer su one najbolje što je svjetski priznato. Uvijek su punije i ukusnije, baš se more bolje osjeti u njima. Kamenice su toliko ukusne jer dolaze s mjesta najčišćeg mora u zaljevu. Budući da one upijaju more, ono mora biti veoma čisto da bi one bile bolje. Trudimo se našim gostima pružiti sve najbolje, a što je bolje od stonskih kamenica - pita se Tašner.
Napominje kako su kamenice najbolje u ožujku. Svake subote nude između 100 i 200 školjaka koje nestanu u roku od najviše dva sata. Ljeti kamenice nisu dostupne jer ih ne mogu dobiti dovoljno svježe, a i tijekom sezone se dobro prodaju i u Dubrovniku. Cijena jedne kamenice iznosi 15 kuna.
- Reakcije ljudi su uglavnom odlične. Svi kažu da ih to podsjeća na bečki štih. Ima i onih koji se čude kamenicama usred Zagreba, pogotovo stranci, no to je dobro za nas. Imamo i stalnih gostiju koji su navikli da ih nudimo svake subote. Ništa ne bacamo, draže nam je kad nestanu nego kada ostanu - kaže Tašner.